56 ταινίες με διαβατήριο «Κάνες»

Το πρόγραμμα του 2020 θα πάει σε άλλα φεστιβάλ

Πενήντα έξι ταινίες πήραν χθες από τον Τιερί Φρεμό σε online streaming την ούγια «Επίσημο Πρόγραμμα των Κανών 2020». Και άνοιξαν πανιά όχι για την Κρουαζέτ, ούτε για Χρυσό Φοίνικα και άλλα βραβεία, αλλά για ξένα φεστιβαλικά λιμάνια μακρινά, κανένα τους, βέβαια, με την ίδια αίγλη.

Αλλά επειδή το σινεμά πρέπει να ζήσει και οι Κάνες δεν το βάζουν κάτω, κι ας ματαιώθηκαν, εκπλήρωσαν την υπόσχεση που είχαν δώσει. Οι ταινίες που είχαν επιλεγεί, όχι βέβαια όλες, αλλά αυτές που επιμένουν να βγουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στις αίθουσες και δεν μπορούν να περιμένουν το φεστιβάλ του 2021, όλες μαζί ένα σώμα, και όχι χωρισμένες σε Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, Ενα Κάποιο Βλέμμα, Εκτός Συναγωνισμού κ.λπ., έγιναν χθες γνωστές. Θα προβληθούν, όπως είπε ο Φρεμό, σε Τορόντο, Ντοβίλ, Πουσάν, Ανγκουλέμ, Νέα Υόρκη, Ρίο, Τόκιο, Μουμπάι, Σάντανς και αλλού, ενώ το Σαν Σεμπαστιάν, που θα γίνει 18 με 26 Σεπτεμβρίου, δέχτηκε οι ταινίες των Κανών να διαγωνιστούν για το δικό του βραβείο, το Χρυσό Κοχύλι.

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον η ομάδα των ταινιών τις οποίες ανακοίνωσε ο Φρεμό, που, βέβαια, κάποιες από αυτές ήταν αναμενόμενες. Το «The French Dispatch» του Γουές Αντερσον με τους Τιμοτέ Σαλαμέ, Ελίζαμπεθ Μος, Σίρσα Ρόναν και Τίλντα Σουίντον. Δύο μαζί ταινίες του Στιβ ΜακΚουίν, «Lover’s Rock» και «Mangrove». To σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βίγκο Μόρτενσεν, «Falling». To «Αnother Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ. Το «Ammonite» του Φράνσις Λι με την Κέιτ Γουίνσλετ. Το «True Mothers» της Ναόμι Καβάσε. Το ανιμέισον της Pixar και του Πιτ Ντόκτερ «Soul». To «Last Words» του Τζόναθαν Νόσιτερ.

Υπάρχει και πολύ γαλλικό σινεμά, είκοσι μία ταινίες, ενώ πέρυσι ήταν δεκατρείς. Ανάμεσά τους το «Summer of ΄85» του Φρανσουά Οζόν, το «ADN aka DNA» της Maiwenn. Οπως είπε ο Φρεμό, το 28,5% του προγράμματος έχει γυναικεία υπογραφή, 16 τίτλοι σε σχέση με τους 14 περσινούς.