55 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Στους 125 οι νεκροί – Σε καραντίνα δύο ιδιωτικές κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, πάνω από 28 κρούσματα κορονοϊού

Στα 2.463 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊούστη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 55 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται στους 125 καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις ακόμη ασθενείς.

Την ίδια ώρα, 57 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 52 είναι διασωληνωμένοι και έχουν ελεγχθεί 59.241 κλινικά δείγματα.

Όπως είπε ο καθηγητής, τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν υγειονομικές δομές και σημείωσε πως «στόχος είναι η ανίχνευση επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες όπου ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. «Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε», είπε.

Οδηγίες Τσιόδρα για τη χρήση της μάσκας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χρήση υφασμάτινων μασκών, σε κλειστούς χώρους όπως μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ λέγοντας πως θα γίνει με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα ακολουθήσουν οδηγίες.

Επανέλαβε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση της μάσκας. «Η χρήση της δεν αντικαθιστά το να αποφεύγουμε αν αγγίζουμε το πρόσωπό μας όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε.

Ακόμη, σημείωσε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως πρόσωπο, μύτη και στόμα, το κάθε άτομο να πλένει χέρια πριν και αφού αφαιρέσει τη μάσκα, να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της μάσκας, αν είναι μιας χρήσης να την απορρίπτει, ενώ αν ξαναχρησιμοποιείται να πλένεται συχνά στους 60 βαθμούς με σύνηθες απορρυπαντικό.

Παράταση των μέτρων – Σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως υπάρχει παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου.

Σημείωσε πως θα υπάρχει σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα.

«Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νεα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε.

Στους επόμενους δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο θα υπάρξουν σταδιακές φάσεις άρσης των μέτρων, συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Θα αξιολογούμε κάθε βδομάδα την κατάσταση και όταν χρειαστεί θα βάζουμε φρένο».

Όπως είπε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παρατείνεται η καραντίνα στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας

Αναφερόμενος στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας ανακοίνωσε πως η καραντίνα ισχύει έως τις 30 Απριλίου.

Για ακόμη μια φορά, κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Επίσης ανακοίνωσε την άρση απαγόρευσης λειτουργίας λαϊκών αγορών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, η αναστολή των λαϊκών αγορών και επικοινωνήσαμε με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και είδαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να παραταθεί το μέτρο», ανέφερε.

Σημείωσε πως σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας, και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά αλλά η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

Συναγερμός σε δύο δομές υγείας στην Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία για δύο περιπτώσεις κορωνοϊού σε δύο δομές υγείας στα Δυτικά και στα Νότια προάστια.

Όπως είπε, την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας το οποίο και κατέληξε.

«Χθες το βράδυ είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε άλλη δομή υγείας στα Δυτικά προάστια και με βάση τα δείγματα είχαμε 28 κρούσματα, 13 σε τροφίμους του κέντρου11 σε εργαζόμενους και 4 κρούσματα βάση των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα. Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκοντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται», συνέχισε.

Διαπίστωσε ότι η νόσος βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε και τόνισε:

«Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Τσιόδρας: Αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας προσφύγων

Σε σχετική ερώτηση ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων τονίζοντας πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τους ανθρώπους.

«Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, είναι ευθύνη όλων μας. Χρειάζεται αποσυμφόρηση αυτών των χώρων και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής», ανέφερε ο καθηγητής.

 

Σε καραντίνα δύο ιδιωτικές κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, πάνω από 28 κρούσματα κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και την κλινική Κασταλία.  Στην κλινική του Περιστερίου έχουν επιβεβαιωθεί 28 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό, ενώ κατέληξε τρόφιμος της Κασταλίας. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα.

«Ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες» σχολίασε ο  Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνοντας ότι «απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε».

Στην κλινική » Ταξιάρχαι» μετέβησαν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Αρχικά, στην κλινική βρέθηκε ένας ασθενής θετικός στον κοροναϊό. Η ιχνηλάτηση έδειξε ότι τόσο ασθενείς όσο και εργαζόμενοι υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής την επισκεπτόταν συχνά προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, όμως την τελευταία φορά διαπιστώθηκε πως είχε πυρετό, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για τουλάχιστον δύο μέρες σε θάλαμο του νοσοκομείου. Η κατάσταση ανησύχησε το περιβάλλον του ασθενούς και αποφασίστηκε η μεταφορά του σε νοσοκομείο αναφοράς. Εκεί οι γιατροί του πήραν το απαραίτητο δείγμα ώστε να πραγματοποιήσουν το τεστ του κορονοϊού, το οποίο έδειξε πως ήταν θετικός. Κατόπιν αυτού ενημερώθηκε η κλινική και άρχισε η ιχνηλάτηση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μόσιο, διευθυντή της Παθολογικής της Κλινικής Ταξιάρχαι, ο οποίος μίλησε στο Live, έγιναν όλες οι εξετάσεις και τον πλήρη έλεγχο έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς μετέβη εκεί με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Όπως ανέφερε και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε να πάρουν μέτρα.

Ο κ.Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας είπε ότι από την Κασταλία κατέληξε ένας τρόφιμος που είχε επιβαιωθεί με κορωνοϊό, ενώ ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου στη δομή, παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, «η δομή στεγανοποιήθηκε», ενώ άλλα 45 δείγματα θα ληφθούν μέχρι το βράδυ. «Οι επιστημονικά, ωστόσο, υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και διοικητικά» προειδοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προς πάσα κατεύθυνση και κατέληξε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται σε ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*