52 νέα κρούσματα κορονοϊού. 1.884 συνολικά. 83 νεκροί – Επείγουσα εγκύκλιος… δύο ημερών για δωρεάν λαπτοπ σε μαθητές και όποιος προλάβει

Πενήντα δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.883 κρούσματα, ενώ ανακοινώθηκαν ακόμη δύο θάνατοι.

Από τα συνολικά 1884 κρούσματα τα 509 συνδέονται με το εξωτερικό και τα 808 με γνωστά εσωτερικά κρούσματα. Το 57% εξ αυτών είναι άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφησαν άλλοι δύο θάνατοι με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 83. Η μέση ηλικία τους είναι τα 74 χρόνια ενώ οι 23 είναι γυναίκες. Τo 87% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

84 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα με μέση ηλικία τα 67 ενώ το 20% εξ αυτών είναι γυναίκες. Τo 77% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 32.528 έλεγχοι.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.444.000 κρούσματα παγκοσμίως με 83.103 θανάτους. Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 400.000 κρούσματα και 12.857 νεκρούς. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 634.000 περιπτώσεις και πάνω από 55.000 θάνατοι.

 

Επείγουσα εγκύκλιος… δύο ημερών για δωρεάν λαπτοπ σε μαθητές και όποιος προλάβει – Αντιδράσεις και ερωτήματα

 Επείγουσα εγκύκλιος… δύο ημερών για δωρεάν λαπτοπ σε μαθητές και όποιος προλάβει – Αντιδράσεις και ερωτήματα

Εγκύκλιο με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας (σ.σ, την οποία παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos), με την οποία διατυπώνει την πρόθεση να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Γι αυτό το υπουργείο Παιδείας, με την εγκύκλιο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες καλεί τους Διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας όπως μεριμνήσουν άμεσα για την καταγραφή των αναγκών (εκπαιδευτικών και μαθητών) σε επίπεδο σχολικής μονάδας (σ.σ. η εγκύκλιος δεν αναφέρει κριτήρια) και να αποστείλουν τα στοιχεία , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , έως την Πέμπτη 9/4/2020 και ώρα 12.00.

Ωστόσο όπως προκύπτει από ρεπορτάζ πολλοί λίγοι διευθυντές έχουν ενημερώσει τους γονείς και έτσι το όλο “πρόγραμμα” αν και σε θετική κατεύθυνση, εξελίσσεται σε διαδικασία εξπρές με αμφίβολο αποτέλεσμα, ειδικά για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις ενώ διατυπώνονται ερωτήματα ειδικά για το γεγονός του μικρού χρονικού διαστήματος βάσει του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες και να υποβληθούν τα αιτήματα.

Ήδη το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κίνηση του Υπ. Παιδείας:

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ.: Για την καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε H/Y και tablet!

Το απόγευμα της Τρίτης 7/4, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγία ώστε οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, με τη βοήθεια των συναδέλφων, να διερευνήσουν ποιοι μαθητές δεν έχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablet, laptop). Μέχρι στιγμής δεν έχουμε υπόψη μας κάποια απόφαση της κυβέρνησης, κάποια κεντρική δέσμευση για το πως θα καλυφθούν οι “ανάγκες” που θα “καταγραφούν”.

Με βάση τα παραπάνω τονίζουμε τα εξής:

• Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα που εδώ και μέρες η παρέμβασή των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ έχει αναδείξει. Αποδομεί το αφήγημα του ίδιου του Υπουργείου πως “όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμη πρόσβαση” στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

• Επιμένουμε στη θέση μας για ένα tablet σε όλα τα παιδιά αποκλειστικά με ευθύνη του Υπουργείου. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να δοθεί άμεσα και όχι να ψάχνουν το σταγονόμετρο τις “ανάγκες”.

• Να δοθεί εδώ και τώρα κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο και μόνο από τα ποσά της διαφήμισης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την καμπάνια “μένουμε σπίτι” θα μπορούσαν να εξοπλίσουν όλους τους μαθητές.

• Είναι επιλογή της κυβέρνησης να εμφανίζεται γαλαντόμα και ανοιχτοχέρα με τις επιχειρήσεις αλλά για το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές να ανακαλύπτει συνεχώς προφάσεις. Όταν χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, όταν είναι να επιδοτήσουν τους κλινικάρχες, τους εργολάβους και τις επιχειρήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις τους μέσα σε λίγες ώρες. Όταν είναι να ικανοποιήσουν την ανάγκη όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση τότε διερευνούν για μέρες τις ανάγκες, τις περνούν από κόσκινο.

• Η Υπουργός Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα (χθες) ένα tablet, γρήγορο και δωρεάν internet, για κάθε μαθητή με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.