«Αναβάθμιση» και «εναλλακτικές» βλέπει η Κεραμέως
Οι βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν και από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων 40.000 μαθητές μένουν εκτός ΑΕΙ. Αμετανόητη η υπουργός εμφανίστηκε μιλώντας για ένα σύστημα που δίνει «εναλλακτικές» στους μαθητές, παραδεχόμενη με τον πιο κυνικό τρόπο την προώθηση των παιδιών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Οι βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν και τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στους μαθητές που άφησαν εκτός, καθώς φέτος, εν μέσω Πανδημίας, εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Είναι βέβαιο ότι για αρκετές μέρες θα κουβεντιάζουμε πόσοι μαθητές έμειναν εκτός ΑΕΙ, αλλά και πόσοι άριστοι δεν πήραν στις σχολές τους λόγω ΕΒΕ. Άλλωστε είναι οι γνωστές οι επιστολές που δέχθηκε η Νίκη Κεραμέως και είναι πολλές…
Πόσοι μαθητές έμειναν εκτός:
- Μια πρώτη ανάγνωση από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δείχνει ότι 40.000 μαθητές δεν πέτυχαν. «O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
- Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι είναι 35.148 αυτοί που έμειναν εκτός.
- Στο ίδιο ενημερωτικό σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2020 εισήχθησαν 13.780 λιγότεροι.
- Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) προφανώς και επηρέασε τους άριστους. Ένας μαθητής άριστος που ζει στην Αθήνα και θέλει να σπουδάσει σίπλα στο σπίτι του για οικονομικούς λόγους είναι πιθανό να αναγκαστεί να μετακομίσει στην επαρχία… Πάντως το υπουργείο Παιδείας λέει ότι η ΕΒΕ δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Αλλά με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.
«Πέτυχαν» να αφήσουν χωρίς φοιτητές ακόμη και Τμήματα Δασολογίας
Δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Φίλη
Η δήλωση του Νίκου Φίλη, αφορά τις βάσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο σήμερα και έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναλυτικά αναφέρει:
Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συντελέστηκε και έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα με τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας. Που μεταξύ άλλων εξωφρενικών επιτυγχάνουν το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!
Οι συγκρίσεις των ετών 2020-2021 είναι άκρως αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Το Υπουργείο θολώνει τα νερά διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ)
Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:
2020: Υποψήφιοι 105420, εισήχθησαν 81413. Έμειναν έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%
2021: Υποψήφιοι 103468, εισήχθησαν 63239. Έμειναν έξω 40229, ποσοστό επιτυχίας 61%
Άρα η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε 18.174 υποψηφίους (και όχι 9000 που ισχυρίζονταν το Υπουργείο).
Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ:
2020: Υποψήφιοι 76411, εισήχθησαν 66953. Έμειναν έξω 9458, ποσοστό επιτυχίας 88%
2021: Υποψήφιοι 75435, εισήχθησαν 50421. Έμειναν έξω 25014, ποσοστό επιτυχίας 67%
Σε αυτή την πολυπληθέστερη κατηγορία βρίσκεται και το επιπλεόν ποσοστό αποκλειομένων λόγω ΕΒΕ.
Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν δεκάδες Πανεπιστημιακά Τμήματα που παθαίνουν κυριολεκτικά πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές. Κι ανάμεσά τους Τμήματα Δασολογίας και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Αλλά και άλλα αξιόλογα Τμήματα με σημαντική προσφορά ειδικά στις εθνικά ευαίσθητες Περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος.
Μια ακόμη “αριστεία” του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη!
Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Τα 18.174 “παιδιά της πανδημίας” στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως, έκλεισαν την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, “ας φάνε παντεσπάνι”.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση.