Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Θα μας βρείτε απέναντι στο πλιάτσικο και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου —

Σημείο προς σημείο αποδόμησε ο Φάμελλος τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη – Επί ΣΥΡΙΖΑ οι τελευταίες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, αποδοχή της ακρίβειας τα pass

«Προσερχόμαστε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τιμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου» ανέφερε εισαγωγικά ο Σ. Φάμελλος στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή με την ιδιότητα του προέδρου της Κ.Ο., προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας και το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ευχαρίστησε εκ μέρους της Κ.Ο. τον Αλ. Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελλάδα». Επ΄ αυτού, υπενθύμισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στην έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Τόνισε ότι παρά το εκλογικό αποτελέσματα, τα προβλήματα παραμένουν, με πολλά εξ αυτών να προκλήθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως η ακρίβεια και οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία» είπε ο κ. Φάμελλος σε σχέση με τις πολιτικές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως ο δεύτερος άξονας αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας με όρους ευημερίας για όλους, ενώ ο τρίτος έχει να κάνει με τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά.

Ως προς τον πολιτικό πανηγυρισμό του κ. Μητσοτάκη για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε με νόημα τη σχετική τροπολογία που είχε φέρει πριν τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπερψήφισε, ενώ υπενθύμισε και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, συμπεραίνοντας:

«Δεν κάνετε κάποιο χατίρι, υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ». Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για «συνεργασία στον προοδευτικό χώρο», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ηγεμονίας του Κυρ. Μητσοτάκη, πετώντας με αυτό τον τρόπο το γάντι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεισφορά του κόμματος του Ν. Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς, όπως επίσης απέναντι στη νοοτροπία του ρουσφετιού, με την ταυτόχρονη αποδόμηση θεσμών και κράτους δικαίου.

Ο κ. Φάμμελλος από το βήμα της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι: «Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα, που με αγώνες και με μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και για τους πολίτες και την πατρίδα. Προφανώς και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Αλλά έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 4ετία που τα βάρη στην κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν. Θα μας βρείτε απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά αλλά πάντα δημοκρατικά σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας και υποβάθμισης της χώρας.  Η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή. Εμείς θα είμαστε εδώ για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την πρόοδο, τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη και τα ατομικά δικαιώματα. Και η δημοκρατία θα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες».

Ακόμα τόνισε ότι «θα βάλουμε πλάτη απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Έχουμε μία συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι πολλά σοβαρά ζητήματα παραμένουν άλυτα, όπως η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών. «Δεσμεύτηκε σήμερα για αρκετά. Όμως δεν έχουμε μία νέα κυβέρνηση. Έχουμε μία συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τα έλυσε ή δεν έκανε κάποιες κινήσεις την πρώτη 4ετία, για μισθούς, για υγεία,  Δεν πρόλαβε; Γιατί δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε με τους μισθούς αλλά έγιναν ιδιωτικοποιήσεις;» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε επίσης στα τραγικά περιστατικά με απώλειες ανθρώπων λόγων ελλείψεων με τον ίδιο να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή» όταν η ΝΔ κυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια και ότι ήταν «επιλογή της να μην στηρίζει τη δημόσια υγεία». «Όφειλε να είχε προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού στο ΕΚΑΒ» πρόσθεσε.

Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πανδημίας για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ , περίμενε να «περάσει η μπόρα» για να επιστρέψει στο βασικό της πολιτικό σχέδιο που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του». Αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι « έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και είναι πρόχειρη. Η διάθεση προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν εξασφαλίζει ούτε εκπαίδευση ούτε λειτουργικότητα. Είναι λογική επιδέσμου σε τραύμα εγχείρησης».

Τι έλεγε η κυβέρνηση των Pass

Άσκησε κριτική στις οικονομικές εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Το 2019 ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων. Θα μπορούσε να είναι αστείο αλλά, δυστυχώς, είναι πολύ σοβαρό. Αυτά έλεγε η κυβέρνηση των Pass. Του market pass, fuel pass, power pass, youth pass. Που από λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια. Και ενώ είχε υποσχεθεί τη φορολόγηση των διυλιστηρίων για τη χρηματοδότηση του market pass η φορολόγηση έχει μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο και βλέπουμε και δεν έχει περιλάβει τα υπερκέρδη του 2023 σε αντίθεση με τις προβλέψεις του κανονισμού της ΕΕ. Είναι όμως πάρα πολύ σοβαρό γιατί ακόμη και σήμερα η ακρίβεια είναι παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα και αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αθέτησε προηγούμενες υποσχέσεις της για μείωση του ΦΠΑ, καθώς επίσης ότι η οικονομική της πολιτική διευρύνει αντί να μειώνει τις ανισότητες. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% όταν, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η πραγματική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 2019-2023 ήταν τα υπερκέρδη, απρόσμενα λένε κάποιοι κέρδη, άδικα λέμε εμείς υπερκέρδη εξαιτίας αλλά και με αφορμή την ενεργειακή κρίση».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ρώτησε: «Θα συνεχίσετε να επιδοτείτε την ακρίβεια ή θα ελέγξετε επιτέλους τις τιμές όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 5% κέρδος στην ενέργεια και 90% φορολόγηση των υπερκερδών που πρέπει να επιστρέψουν στους καταναλωτές; Και επειδή μιλάμε για την ακρίβεια που συνδέεται και με την παραοικονομία δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι

– δεν έχετε συνδέσει ακόμη τα pos και με τις ταμειακές μηχανές

– δεν έχετε κάνει κάτι λαθρεμπόριο και νοθεία στα καύσιμα».

Η ανάπτυξη Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους φαρ ουεστ

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους φαρ ουεστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, με επικοινωνιακές εξαγγελίες. Και υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας όπου η καθυστέρηση είναι και τραγική και η πρόοδος στα υπό εκπόνηση εργαλεία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είναι ουσιαστικά μηδενική, και όπου ο ελεγκτικός ρόλος της Πολιτείας ασκείται μόνο όταν το απαιτούν οι επικοινωνιακές ανάγκες».

Αναφορικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου τόνισε ότι η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι βασικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Η ανεξαρτησία των αρχών, η προστασία των δικαιωμάτων , η ελευθερία του τύπου και η ταχεία απονομή δικαιοσύνης είναι  αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς και δεν εξασφαλίζονται σήμερα στην Ελλάδα».

Ακόμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην επιχείρηση συγκάλυψής του. «Και ενώ ο κύριος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι είναι σκάνδαλο το θέμα των υποκλοπών και ότι θα χυθεί άπλετο φως ακόμα δεν έχουν αποφανθεί οι αρχές για ουσιώδες αυτό ζήτημα, είπε ο κ. Φάμελλος» είπε προσθέτοντας ότι η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς.

Σημείωσε ότι «στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα επισημαίνεται με έμφαση πως “οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα”. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καταχρηστικές αγωγές και να εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης ότι αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator».

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα θέματα της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων σε σχέση και με την είσοδο στην Βουλή κόμματος «με προτροπή καταδικασμένου για εγκληματικές πράξεις ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής», αλλά και άλλων κομματικών σχηματισμών «που ανοίγουν συζητήσεις που το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει αφήσει πίσω. Ξεκαθαρίζω ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζονται το 2023 απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να εξουσιάζουν το σώμα και τη ζωή τους». Ξεκαθάρισε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «προτεραιότητα της δράσης μας για την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο για την ευημερία της κοινωνίας αλλά θα είναι και για τις αξίες μας».

Οι 3 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Υπογράμμισε δε ότι τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτήν την Κοινοβουλευτική περίοδο :

– να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας

– να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την .καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών

-να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται.