Ουκρανία: Τι σημαίνει η πτώση του Λισιτσάνσκ, πού στοχεύουν τώρα οι Ρώσοι — Ζαχάροβα: “Η Ρωσία θα μπορούσε να τα βάλει με όλη την ΕΕ”

Ουκρανία: Έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν την Λισιτσάνσκ

Για πλήρη κατάρρευση του ουκρανικού στρατού που υποχωρεί από τα διοικητικά όρια του Λουγκάνσκ, τα οποία ταυτίζονται με τα «σύνορα» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ κάνει λόγο η Μόσχα, στον απόηχο της κατάληψης από τον ρωσικό στρατό και του Λισιτσάνσκ, της τελευταίας πόλης που βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιοχή.

Ουκρανία: Τι σημαίνει η πτώση του Λισιτσάνσκ και πού στοχεύουν τώρα οι Ρώσοι

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria – Novosti που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχασε τον έλεγχο των στρατευμάτων που υποχωρούν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

«Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων επιθετικών επιχειρήσεων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, η ουκρανική διοίκηση έχασε τον έλεγχο της 10ης ορεινής ταξιαρχίας, της 72ης και της 115ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και της 118ης ταξιαρχία εδαφικής άμυνας», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Την Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ.

Η περικύκλωση του Λισιτσάνσκ και η τελική επίθεση για την κατάληψη της πόλης ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της «ΔΔ» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, δήλωσε ότι οι πολιτοφυλακές του και ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα περιθώριο αντεπίθεσης και ανακατάληψης εδαφών στο Κίεβο, αντίθετα, θα πρέπει να απομακρύνουν τον ουκρανικό στρατό σε «ασφαλή απόσταση».

Πρόσθεσε, ότι οι στόχοι της «αποναζιστικοποίησης» και «αποστρατιωτικοποίησης» της Ουκρανίας παραμένουν.

Το Κρεμλίνο δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για την συνέχεια, με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ να επαναλαμβάνει το γνωστό «μάντρα» της Μόσχας, ότι «η επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο».

Η ουκρανική οπτική

Χαρακτηριστική του τρόπου που διεξάγεται ο πόλεμος σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι η δήλωση του Αλεξέι Αρεστόβιτς, συμβούλου και επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Β. Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την πτώση του Λισιτσάνσκ ως «μια επιτυχημένη επιχείρηση» του ουκρανικού στρατού.

«Η άμυνα του Λισιτσάνσκ είναι μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση. Τα κύρια καθήκοντά της ήταν: Να εντοπίσει τις κύριες εχθρικές δυνάμεις, να τους προκαλέσει απώλειες, να κερδίσει χρόνο για την προμήθεια δυτικών όπλων και να βελτιώσει τη δεύτερη γραμμή άμυνας, να δημιουργήσει συνθήκες για τις επιθετικές μας επιχειρήσεις σε άλλους τομείς του μετώπου», έγραψε ο Αρέστοβιτς στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα καθήκοντα της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί». Είναι, δε, πεπεισμένος ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορέσουν να επιστρέψουν το Λισιτσάνσκ υπό τον έλεγχό τους.

Η συνέχεια

Το βέβαιο είναι ότι με την πτώση του Λισιτσάνσκ και την ολοκλήρωση της κατάληψης των διοικητικών ορίων της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, το βάρος των Ρώσων πέφτει στην ολοκλήρωση της κατάληψης της περιφέρειας του Ντονιέτσκ και των ορίων της αντίστοιχης ομώνυμης «Λαϊκής Δημοκρατίας», γεγονός που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της κατάληψης ολόκληρου του Ντονμπάς, ουσιαστικά, δηλαδή, της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ρωσικής δεξαμενής σκέψης «Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών», Σεργκέι Μάρκοφ, η επόμενη γραμμή άμυνας του ουκρανικού στρατού θα είναι στην περιοχή του Μπαχμούτ, της περιφέρειας του Ντονιέτσκ και ειδικότερα στις πόλεις Σέβερσκ, Σολεντάρ, Αρτιόμοφσκ, καθώς και στον άξονα Σλαβιάνσκ – Κραματόρσκ.

Ήδη, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε θέσεις στο Σλαβιάνσκ, πόλη – κλειδί στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ, όπου έλαβαν χώρα λυσαλέες μάχες κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου την Άνοιξη του 2014, παραμέντας τελικά υπό ουκρανικό έλεγχο, ακριβώς πάνω στην γραμμή του μετώπου.

 

Ζαχάροβα: “Η Ρωσία θα μπορούσε να τα βάλει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”Η Μαρία ΖαχάροβαΗ Μαρία Ζαχάροβα 

Με αιχμές, αλλά και απειλές σχολίασε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία η Μαρία Ζαχάροβα. “Δεν θα μείνει χωρίς διμερή απάντηση’.

Η Μόσχα θα μπορούσε να τα βάλει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση απαντώντας στην απέλαση από τη Βουλγαρία των 70 μελών του ρωσικού διπλωματικού σώματος, προειδοποίησε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

“Η πολιτικοποιημένη απόφαση της Βουλγαρίας να μειώσει με αδικαιολόγητο τρόπο το διπλωματικό μας προσωπικό στη Βουλγαρία δεν θα μείνει σίγουρα χωρίς διμερή απάντηση, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Εκτιμώντας ότι η απέλαση από τη Βουλγαρία “υπερέβη κατά πολύ τη διπλωματική πρακτική”, η Ζαχάροβα κάλεσε τη Σόφια και την ΕΕ να “αναλογιστούν την αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία βασίζονται οι διπλωματικές σχέσεις”.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ευρωπαϊκή διπλωματία “θα πρέπει να καταλάβει ότι η απερίσκεπτη υποστήριξη στις αντιρωσικές ενέργειες διαφόρων κρατών μελών επιβάλλει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευθύνη των συνεπειών τους, συμπεριλαμβανομένης της άποψης των αντιποίνων από την πλευρά μας”, πρόσθεσε.

Η πρέσβυς της Ρωσίας στη Σόφια εξέτασε την Παρασκευή το κλείσιμο της πρεσβείας της στη χώρα, μετά την άρνηση της Βουλγαρίας να ανακαλέσει την απόφασή της να απελάσει 70 μέλη του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού.

Πρόκειται για έναν άνευ προηγούμενου αριθμό απελάσεων που ανακοινώθηκαν σε αυτή τη χώρα των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά παράδοση προσκείμενη στη Ρωσία.

Η ΕΕ από την πλευρά της εξέφρασε “τη λύπη της για την αδικαιολόγητη απειλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία”, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό “δυσανάλογο”. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Μόσχα να απαντά με παρόμοια μέτρα.