Στο τελευταίο χρόνο της θητείας της έχει μπει πλέον η κυβέρνηση με τα εκλογικά σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.
Στον τελευταίο χρόνο της θητείας της έχει μπει πλέον η κυβέρνηση με τα εκλογικά σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Όλα δείχνουν πως η αβεβαιότητα του χειμώνα που έρχεται λόγω των διεθνών εξελίξεων, έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για τον χρόνο που θα αποφασίσει να στήσει τις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός που έχει τονίσει επανειλημμένως πως πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας, θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα και αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι 18 ή 25 Σεπτεμβρίου ενώ δεν αποκλείεται να επιλεγεί η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για τον χρόνο των εκλογών, καθώς σύμφωνα με την μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1, το 48,1% επιθυμεί να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας.
Στο ερώτημα όμως πότε πιστεύουν πως θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές, το ποσοστά σημαντικά όπως και το χρονικό διάστημα, αφού το 67% εκτιμά πως θα γίνουν το Φθινόπωρο. Τα δημοσκοπικά ευρήματα που θα δημοσιοποιηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου και οι κυλιόμενες μετρήσεις που διενεργεί το Μαξίμου, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θεωρείται πάντως βέβαιο, πως όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών θα έχει στο μυαλό του και τις δεύτερες κάλπες, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα προκειμένου η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
“Η διαρκής συζήτηση περί εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ένα είδος ενδημικού πολιτικού κακού, το οποίο δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα και αποπροσανατολίζει από τα βασικά και τα κρίσιμα” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Μακεδονία.
Ονοματολογία
Εκτός από τις ημερομηνίες των εκλογών, εκείνο το οποίο συζητείται έντονα είναι τα πρόσωπα που θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού. Σταδιακά αρχίζουν να κλείνουν οι θέσεις σε αρκετά από τα “γαλάζια” ψηφοδέλτια, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της.
Ωστόσο, για το Επικρατείας ελάχιστα πράγματα έχουν διαρρεύσει. Άλλωστε, είναι το τελευταίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει και το στίγμα του για την επόμενη τετραετία.
Ήδη έχουν απελευθερωθεί οι περισσότερες θέσεις, καθώς ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Ταραντίλης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Η Ντόρα Μπακογιάννη που το όνομα της είχε ακουστεί για το Επικρατείας θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στα Χανιά. Τα δύο ονόματα που θεωρούνται σχεδόν βέβαια είναι αυτά του Κυριάκου Πιερακάκη και του Θόδωρου Σκυλακάκη.
Από εκεί και πέρα έχουν ακουστεί τα ονόματα του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου, αλλά και του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για δύο συμβολικές κινήσεις λόγω της έξαρσης που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά αλλά και στις αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεν αποκλείεται επίσης μία θέση να καλυφθεί από πρόσωπο που θα προέρχεται από τον χώρο της υγείας. Το 2019 είχε τοποθετηθεί η Μίνα Γκάγκα σε μη εκλόγιμη θέση η οποία τώρα είναι αναπληρώτρια υπουργός υγείας και εκτός απροόπτου δεν θα είναι στο Επικρατείας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές, στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να υπάρχουν ονόματα αποδήμων καθώς με τον νέο νόμο έχει αλλάξει ο τρόπος της ψήφου των Ελλήνων ομογενών.
Μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων – Η αναμέτρηση με Τσίπρα στη Βουλή και η ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο
«Η Ελλάδα δεν είναι εδώ και καιρό το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης»
Μια «επετειακή» εβδομάδα είναι αυτή για την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός συμπληρώνει τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Τρία χρόνια που στιγματίστηκαν από επάλληλες κρίσεις, αλλά και έντονο έργο, το οποίο θα επιχειρήσει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην αναμέτρηση που θα έχει στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.
Έτσι, αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου μετά από πρόσκληση της προέδρου του Ρομπέρτα Μετσόλα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα από την οικονομία, την κοινωνική αλλά και την εξωτερική πολιτική ενώ θα οριοθετήσει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Παράλληλα, αναμένεται να δώσει έμφαση στο τι περιμένουν οι πολίτες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόσο σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε όσο και σε περιόδους νηνεμίας.
Βασικός στόχος του πρωθυπουργού με την ομιλία αυτή είναι να καταδείξει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και δεν είναι η Ελλάδα ούτε του 2015, ούτε του 2019. Ότι είναι μια χώρα που όταν χρειάζεται βγαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τόσο το διεθνές δίκαιο και την παραβίασή του όπως στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας καταθέτοντας ρηξικέλευθες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους όπως για παράδειγμα με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Η Ελλάδα δεν είναι εδώ και καιρό το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής της, που αναπτύσσεται οικονομικά, που έχει μια σταθερή κυβέρνηση προσηλωμένη στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή.
Μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο καθώς με δική του πρωτοβουλία θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, μια συζήτηση που θεωρείται η τελευταία μεγάλη αναμέτρηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα πριν τις ολιγοήμερες διακοπές αλλά και η σύγκρουση που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου είτε αυτή θα είναι σύντομη, είτε θα είναι μακρά.
Ο πρωθυπουργός σε αυτή του την ομιλία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επικεντρωθεί στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όλα αυτά τα τρία χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι τα τρία αυτά χρόνια δεν επιβλήθηκε ούτε ένας φόρος, αντίθετα μειώθηκαν οι υπάρχοντες. Θα επισημάνει την μείωση της ανεργίας κατά 4,8 μονάδες, την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, την ψηφιοποίηση του κράτους και πολλών υπηρεσιών του, την πρόοδο και ολοκλήρωση σε μεγάλα έργα υποδομής που είχαν βαλτώσει αλλά και την επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο τέλος της εβδομάδα, όποτε ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ραδιοφωνική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, κλείνοντας δυναμικά τη «επετειακή» αυτή πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.