Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας — «Μαύρες» προβλέψεις Στουρνάρα για τον πληθωρισμό! Εφιάλτες για την ακρίβεια — Διπλωματική κλιμάκωση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απέλαση 12 ρώσων

Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας

Οι πόροι της γης δεν είναι ανεξάντλητοι. Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος και η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων είναι πλέον επιτακτική.

Ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μίλησε για την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης με στόχο μέσα  στα επόμενα δυο χρόνια να μηδενιστούν  τα ατιμωτικά πρόστιμα  για τις παράνομες χωματερές. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τη διαχείριση του χθες. Συντάχθηκε και ισχύει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Ήμασταν πρωταθλητές στις παράνομες  χωματερές . Έχουμε μειώσει τα πρόστιμα κατά 40%. Η κυβέρνηση  θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη που θέλει να διαχωρίσει τα απόβλητα του. Και δίνει κίνητρα. Θέλω να είμαι δίκαιος. Η πτώση των προστίμων είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 8 χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως εμείς θα κλείσουμε τις παράνομες χωματερές» κατέληξε.

Ο Γιώργος Κρεμλής,  Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, τόνισε πως ήδη επιχειρείται θεσμική μετάβαση στην κυκλική οικονομία από τη μεριά της κυβέρνησης και πως  θα πρέπει να μιλάμε για κυκλικό τουρισμό και  κυκλική επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα αρκετά ακόμα βήματα να γίνουν.  «Η χώρα μας χρειάζεται μονάδες αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία είτε εξάγονται, είτε καίγονται.  Σκεφτείτε την οικονομική αφαίμαξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι επιχειρήσεις  θα πρέπει να προσαρμοστούν στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας. Υπάρχουν πόροι στα απόβλητα και δεν μπορούμε να τους σπαταλάμε».Οι πολιτικοί έδωσαν τη σκυτάλη στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, οι οποίοι μίλησαν  για τους τρόπους με τους οποίους είναι εφικτή η επιτυχία της κυκλικής οικονομίας  και των στόχων της ανακύκλωσης.

Από Αριστερά: Μαρίνα Πρωτονοταρίου, Δημοσιογράφος, Mononews.gr, Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας

Ο Λαυρέντης Αλβέρτης,  General Manager, Polygreen Group of Companies  υπογράμμισε την κινηματική λογικής  της εταιρείας που εκπροσωπεί με μότο «το zero waste δεν είναι concept, μπορεί να γίνει πραγματικότητα».  Έδωσε το παράδειγμα του πειράματος της Τήλου –πρωτοβουλία της Polygreen- το οποίο εφαρμόζεται  με την ενεργή συμμετοχή νοικοκυριών, επιχειρήσεων και οργανισμών του μικρού νησιού  και προβλέπει την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου συστήματος κυκλικής διαχείρισης όλων των αποβλήτων. Αναφερόμενες στις καινοτομίες της Polygreen Group of Companies παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συλλέγονται και ζυγίζονται τα απόβλητα. «Ήδη τα διαχειριζόμαστε και πιστοποιούμε εταιρείες για τη δράση τους. Αυτό θέλουμε να το επεκτείνουμε και στους πολίτες» επεσήμανε τονίζοντας πως «δεν υπάρχει απόβλητο, υπάρχει πρώτη ύλη».

Ο Αθανάσιος Κεφαλάς, President Greek Mining Enterprises Association & Chairman, IMERYS Greece & Bauxites, μίλησε για την κυκλική οικονομία στην εξορυκτική βιομηχανία. «Χρησιμοποιούμε λιγότερη γη και έχουμε λιγότερα απόβλητα. Απολαμβάνουμε χρήσιμα ορυκτά και μέταλλα που οι πρόγονοι μας εγκατέλειπαν.  Όπως στο Λαύριο. Ο χαλκός είναι ένα υλικό του οποίου η παραγωγή τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ενεργή κατά 60%. Κάθε χρόνο ανακυκλώνουμε 32% . Αυτό σημαίνει πως δεν φτάσαμε σε επίπεδο ωριμότητας ώστε να μη χρειαζόμαστε νέα ορυκτά» τόνισε.

Η  Λένα Μπελσή, CEO, Geocycle Hellas, Member Heracles Group, αναφέρθηκε από τη μεριά της στη λογική της υποκατάστασης και στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου της παραγωγής Χρησιμοποίησε το παράδειγμα του σκυροδέματος. «Το σκυρόδεμα είναι αειφόρο υλικό. Έχουμε καλές πρακτικές από εργοστάσια μας στο εξωτερικό όπου το ανακυκλώνουν και το φτιάχνουν ξανά. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί δεν έχει προσαρμοστεί ο αντίστοιχος κανονισμός σκυροδέματος. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις».

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Από Αριστερά: Λαυρέντης Αλβέρτης, General Manager, Polygreen Group of Companies, Μαρίνα Πρωτονοταρίου, Δημοσιογράφος, Μononews.gr, Λένα Μπέλση, CEO, Geocycle Hellas, Member Heracles Group, Αθανάσιος Κεφαλάς, President Greek Mining Enterprises Association & Chairman, IMERYS Greece & Bauxites, Βασίλειος Καμινάρης, Partner, Head of Audit, KPMG

Ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, Head of Audit, της KPMG παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έκθεσης επισημαίνοντας πως  η  κυκλικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μόλις 8.6% και εξηγώντας πως αυτό είναι πολύ χαμηλό και πως θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν αρκούν τα μεμονωμένα φωτεινά παραδείγματα. «Χρειάζεται να αυξήσουμε γεωμετρικά την κυκλικότητα. Πως θα γίνει αυτό; Τι αλλαγές θα  πρέπει να κάνω στο μοντέλο μου; Πως θα το εφαρμόσω; Η επιχείρηση πρέπει να καταλάβει τι είναι η κυκλική οικονομία, να ενσωματωθεί στο dna του οργανισμού, να κατανοήσει  την επερχόμενη αλλαγή στην  νομοθεσία και πως θα ενσωματώσει αυτές τις αλλαγές  στο μοντέλο της.  Θα πρέπει παράλληλα να εντατικοποιηθεί η παροχή κινήτρων και η πίεση στις εταιρίες. Αυτή η πίεση προέχεται από τους πολίτες.  Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση των καταναλωτών» κατέληξε.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του Mononews.gr, Μαρίνα Πρωτονοταρίου.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 500 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

«Μαύρες» προβλέψεις Στουρνάρα για τον πληθωρισμό! Εφιάλτες για την ακρίβεια«Μαύρες» προβλέψεις Στουρνάρα για τον πληθωρισμό! Εφιάλτες για την ακρίβεια

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η ακρίβεια και το ψαλίδι στην ανάπτυξη οδηγούν στη γενικευμένη αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για το 2022.

Μαύρες αναμένεται να είναι οι προβλέψεις της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θα εμπεριέχονται στην έκθεση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας Θεόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος τόνισε ότι «πριν από 2-3 μέρες βγήκε η έκθεση του IMF (σ.σ. ΔΝΤ), που δίνει μέσο πληθωρισμό για το έτος 2022 το 4,5%, ένας αριθμός μάλλον αισιόδοξος», για να προσθέσει με νόημα ότι “θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν υπό τις παρούσες συνθήκες πηγαίναμε σε έναν μ.ο. 4,5%. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε δραστική αποκλιμάκωση τουλάχιστον το 2ο εξάμηνο».

Στα ύψη η ακρίβεια

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ αναμένεται να θέτει τον πήχη ψηλότερα, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως θα υιοθετήσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ στο κείμενο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, το οποίο θα καταθέσει. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Μαρτίου, όπου ενδεχομένως να φανεί ότι ξεπέρασε το 9%, σπάζοντας ένα ρεκόρ πολλών ετών. Πάντως και η HSBC ανέβασε στο 6,5% την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, από 2,4% πριν.

Πτώση στο ΑΕΠ

Παράλληλα, θα υπάρξει και αναθεώρηση σχετικά με το μέγεθος του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να αναμένει πτώση πλέον της τάξης των1-2 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. Με αυτό το δεδομένο, η ανάπτυξη για φέτος και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπολογίζεται στην περιοχή του 3%, ίσως και λιγότερο

Την ίδια ώρα, σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 προχώρησε η Μoody’s. Η μείωση της πρόβλεψης για τη φετινή ανάπτυξη οφείλεται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στις αβεβαιότητες που προκαλούν στην ελληνική οικονομία οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα η Moody’s σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φρενάρει από το 5,2% της προηγούμενης πρόβλεψης στο 3%, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι ακριβείς συνέπειες του πολέμου δεν μπορούν να αποσαφηνιστούν πλήρως, αλλά σίγουρα η χρονική διάρκεια της σύρραξης στην Ουκρανία θα διαμορφώσει το σκηνικό των επιπτώσεων.

Για το χρέος, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι θα μειωθεί στο 191% στο τέλος της χρονιάς και  σταδιακά στο 185% του ΑΕΠ το 2023. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε υψηλό επίπεδο, κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία, αναλόγως και των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο οικονομικό πεδίο, μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

Διπλωματική κλιμάκωση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απέλαση 12 ρώσων – Ζαχάροβα: Θα υπάρξει απάντηση – Ανησυχίες για τη ροή αερίουΤα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τις Ελληνορωσικές σχέσεις - Αργολικές Ειδήσεις

Για μία «άνευ προηγουμένου κίνηση» στις ρωσοελληνικές σχέσεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών. «Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν «personae nоn gratae», σημειώνει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια πραγματικά άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει και μόνο πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές στο να ακολουθούν την πορεία αποδόμησης των διμερών μας σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Είναι λυπηρό που αιώνες ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της ‘διατλαντικής αλληλεγύης’».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» καταλήγει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «ότι εκείνοι που προχώρησαν σε αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό από τη χώρα, ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού. Παρότι έχουν γίνει τα πάντα για να αποδομηθεί τη Ρωσία και να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημία στις διμερείς μας σχέσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι κινήσεις θα αποτύχουν μακροπρόθεσμα. Η Αθήνα είναι πλήρως υπεύθυνη για αυτή την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Το υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε 12 ρώσους διπλωμάτες ως personae non gratae στην Ελλάδα. Και σε αυτό το ζήτημα ακολούθησε τη “γραμμή” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίδραση στα φρικτά γεγονότα της Μπούτσα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θεωρούν ότι οι ρωσικές απειλές πως η κήρυξη των 12 Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητων θα έχουν συνέπειες, σημαίνουν διακοπή της ενεργειακής ροής που συνεχίζεται και στη χώρα μας όπως και στην Ευρώπη συνολικά, με όλες τις κυρώσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί κάθε πιθανή εναλλακτική λύση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, δήλωσε ότι την επόμενη διετία θα αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη, κάτι που η κυβέρνηση αρνείτο μέχρι πρόσφατα. Διαβεβαίωσε όμως ότι αυτό θα είναι προσωρινή λύση, επέμεινε στην αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σήμερα υποδέχεται στο Μαξίμου την Επίτροπο αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Η οποία από το Φόρουμ των Δελφών χθες εκτίμησε ότι μέσα στο 2022 η ΕΕ θα μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου απο τη Ρωσία στο ένα τρίτο, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις LNG στη Ρεβυθούσα μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η κυβέρνηση λοιπόν διεκδικεί για την Ελλάδα το ρόλο κόμβου στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι σε αντίθεση με την Τουρκία η χώρα μας ορθώς επέλεξε να ταχθεί αναφανδόν με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.

Αυτό δημιουργεί βέβαια και ένα πολιτικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπάρχει και ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της δεξιάς βάσης που βλέπει με συμπάθεια τη Ρωσία. Στο οποίο επιχειρεί να απευθυνθεί τώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την κυβέρνηση υπερασπίζονται την επιλογή να σταθεί η Αθήνα κάθετα απέναντι στη Μόσχα και να μην επιχειρήσει, όπως έκανε η Άγκυρα να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Η κυβέρνηση εξάλλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε έσχατη επιλογή την απέλαση διπλωματών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων με τη Ρωσία.

“Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί την λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετη. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.