Στη διαδικασία ομαλοποίησης για τη Λιβύη επιστρέφει η Αθήνα έχοντας αντιρροπήσει τις ενέργειες της Άγκυρας να υποσκελίσει τον ελληνικό ρόλο και λόγο στην ταραγμένη – από τον πολύχρονο εμφύλιο- χώρα της Βορείου Αφρικής.
Η ελληνική θέση στο τραπέζι της Διεθνούς Διασκέψεως που συγκαλείται από τη γαλλική πρωτοβουλία είναι το επιστέγασμα των διπλωματικών βημάτων που μεθοδικά ξεδιπλώθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Τα εύσημα
Ταυτόχρονα όπως αποτιμάται στην Αθήνα είναι η αναγνώριση για το ελληνικό αποτύπωμα το οποίο ήταν από τα πρώτα που η ευρωπαϊκή διπλωματία απέκτησε στη Λιβύη στη δύσκολη διαδρομή έως τη σημερινή συνάντηση.
Η επένδυση της Αθήνας στις γέφυρες με τη Λιβύη δεν ήταν περιστασιακή και αντιστοίχως οι διπλωματικές κινήσεις προσαρμόστηκαν στην κατεύθυνση με την οποία θα ανακτάτο το χαμένο έδαφος όταν ακολουθούσε συντεταγμένες με υποδεέστερο αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.
Η πρώτη πρόσκληση για την Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη απευθύνθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ημέρα που συνυπεγράφη στα Ηλύσια Πεδία η ελληνογαλλική συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Με φόντο τις πυκνές ζυμώσεις πριν ανοίξει η αυλαία της διάσκεψης για να διασφαλιστεί το μίνιμουμ της σύνθεσης για το κείμενο των συμπερασμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβασή του θα επιμείνει στα εχέγγυα που η ελληνική αποστολή διαβλέπει ότι εξασφαλίζουν τη σταθεροποίηση αλλά και την προοπτική.
Καταρχάς τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα είναι η τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας που υπεγράφη πριν από 19 μήνες και κομβική πτυχή την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από την περιοχή. Θέσεις που τέμνουν ευθέως την τουρκική παρουσία και επιδεινώνουν τον κίνδυνο της ρευστότητας.
Τετελεσμένα διεθνούς δικαίου
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στα τετελεσμένα του διεθνούς δικαίου που παράγει η εξωτερική πολική της χώρας μας έναντι εκείνων που επιδιώκει η Άγκυρα μέσα από τις ανυπόστατες συμφωνίες που η Άγκυρα έχει υπογράψει. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε στο ταξίδι του στη Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο ήταν ξεκάθαρος:«Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης».
Είχε κρούσει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου που διατρέχει η ίδια η Λιβύη με την επιμονή στο τουρκολιβυκό σύμφωνο. «Θέλω, επίσης, να είμαι απολύτως σαφής…προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Δεν περνάει απαρατήρητη από την Αθήνα η τουρκική αμφιταλάντευση η οποία από την απειλή Ερντογάν για μποϊκοτάζ στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, πέρασε στην υποεκπροσώπηση με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ. Εν αντιθέσει με το ανώτατο επίπεδο στο οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι άλλες οι αποστολές.
Οικονόμου: Τη Δευτέρα επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες
«Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του.
Ο Γιάννης Οικονόμου συμπλήρωσε πως «υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο».
Ξεκαθάρισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνομένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».
«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. «Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς.
Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.