Στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής — Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ολοκληρώνονται οι πληρωμές σε κάθε ταμείο

Εργασίες συντήρησης στην Βουλή [εικόνες] | Pronews
Ο κύβος ερρίφθη. Η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συζήτησης και λήψη απόφασης. Διεύρυνση επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μπει στο κάδρο και το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Η πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων, που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης» έρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του Νοέμβρη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε η διεξαγωγή της συζήτησης και η λήψη απόφασης να διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έγινε αποδεκτή από το σύνολο της αντιπολίτευσης και απομόνωσε πλήρως την κυβέρνηση που με τη σειρά της, και σε μια προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι, ζήτησε την επέκταση της έρευνας και στα προηγούμενα χρόνια.

«Η θέση της Ν.Δ. είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων», αναφέρουν πηγές της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο».

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η Ν.Δ., είτε όχι»

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πηγές της Πειραιώς ήρθε άμεσα. Το κόμμα της Κουμουνδούρου επανέλαβε πως αποδέχεται «οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση» και παράλληλα επανέφερε το ερώτημα: «τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει;».

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται: «Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68  παρ. 2 του νέου Συντάγματος που και οι ίδιοι ψήφισαν ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυστρία 

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρότασή της ζητά να εξεταστούν «τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αφορά μόνο την πρόταση που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειώσουμε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία όταν και αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς χρηματοδοτούσε με πόρους του κράτους συγκεκριμένα ΜΜΕ της χώρας του προκειμένου να γίνεται αποδέκτης ευνοϊκών άρθρων και δημοσκοπήσεων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, λίγους μήνες πριν, ο Αυστριακός πολιτικός είχε βραβευθεί σε εκδήλωση για την Ελευθερία των ΜΜΕ και την ειδική τιμητική ομιλία την είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε τον κ. Κουρτς σε παραίτηση.

 

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ολοκληρώνονται οι πληρωμές σε κάθε ταμείο

Λεφτά
Οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο

Ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ καταβάλλει τις συντάξεις:

 • Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
 • Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις θα πληρωθούν ως εξής:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2021
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021