31 νέα κρούσματα-2.145 συνολικά στην Ελλάδα. 99 νεκροί ~ Έρευνα: Μαζικά τεστ θέλουν οι Έλληνες που φοβούνται…

Τριάντα ένα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.145 κρούσματα, με 99 συμπολίτες μας να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από τα συνολικά 2.145 κρούσματα το 56% είναι άνδρες. Το 25,8% εξ αυτών συνδέονται με κρούσματα του εξωτερικού και το 40% με άλλο κρούσμα εσωτερικού.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 73 συμπολίτες μας με μέση ηλικία τα 68 χρόνια. Εξ αυτών οι 17 είναι γυναίκες. Το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 16 άτομα έχουν εξέλθη από τις ΜΕΘ.

Σήμερα ανακοινώθηκε ακόμα 1 θάνατος ανεβάζοντας τους θανάτους συνολικά σε 99. Η μέση ηλικία ήταν τα 72 χρόνια ενώ εξ αυτών οι 26 ήταν γυναίκες.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.860.000 κρούσματα με 114.982 θανάτους αλλά και 431.000 να έχουν θεραπευθεί.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 560.000 κρούσματα με 22.115 θανάτους αλλά και 32.634 να έχουν θεραπευθεί.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 782.000 κρούσματα με 74.671 θανάτους. Το 73% εξ αυτών ανήκουν σε τέσσερις χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι όλοι οφείλουμε να επιδείξουμε πειθαρχία στα μέτρα, ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα, ενώ σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν τελευταία για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

Στο αρχικό στάδιο οι δοκιμές εμβολίων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε επίσης ότι λαμβάνουν χώρα κλινικές δοκιμές εμβολίων, με 60 διαφορετικά να βρίσκονται υπό εξέταση. Οι παρατηρήσεις είναι αρχικές και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Το διαφορετικό Πάσχα και η καταβολή συντάξεων

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε αναφορά και στο φετινό Πάσχα, το οποίο λόγω συνθηκών δεν θα εορταστεί ως συνήθως, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Όπως σημείωσε, το Πάσχα θα το γιορτάσουμε του χρόνου, όπως συνηθίζεται.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην καταβολή των συντάεξων, οι οποίες αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ώστε να μη δημιουργηθούν ουρές έξω από τις τράπεζες.

Όσο για τα περιστατικά στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «ορισμένοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί από τους άλλους».

 

Έρευνα: Μαζικά τεστ θέλουν οι Έλληνες που φοβούνται κι άλλη λιτότητα μετά την πανδημία

Η συντριπτική πλειοψηφία – 92% – των Ελλήνων πολιτών δεν έχουν αλλάξει κατοικία, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση του Covid-19, σύμφωνα με το δεύτερο κύμα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων PRORATA με θέμα «Η Ελλάδα στην Εποχή του Κορονοϊού».

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα που έλαβε χώρα το διάστημα μεταξύ 31 Μαρτίου και 3 Απριλίου, για λογαριασμό του Kontra Channel, οι Έλληνες έχουν περιορίσει κατά πολύ τις μετακινήσεις τους σε ποσοστό 80& και αρκετά κατά 13%.

Το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πάει κανονικά στη δουλειά του, 26% εκ περιτροπής για να αποφεύγει την επαφή με κόσμο, 18% δήλωσε ότι εργάζεται από το σπίτι και άλλο ένα 18% ότι πλέον δε δουλεύει καθόλου.

Για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα, το 59% εκτιμά ότι υπάρχει ατομική ευθύνη και το 27% ότι την ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Για τη συνολική διαχείριση της κρίσης υγείας από την κυβέρνηση, 38% τη θεωρεί θετική, έναντι 47% στην προηγούμενη μέτρηση, μάλλον θετική το 36%, μάλλον αρνητική ένα 16% και σίγουρα αρνητική 9%.

Στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν ότι το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει την πανδημία, απόλυτα έτοιμο το κρίνει μόλις ένα 4%, αρκετά 28%, λίγο 34% και καθόλου 33%.

60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι σίγουρα πρέπει να γίνουν μαζικά κατ’ οίκον διαγνωστικά τεστ, 24% μάλλον ναι, μάλλον όχι 8% και σίγουρα όχι 4%.

59% θεωρούν πιθανή μια νέα περίοδο λιτότητας μετά την κρίση πανδημίας, αρκετά πιθανή 36%, όχι ιδιαίτερα ένα 3% και καθόλου πιθανή μόλις 1%.

Για την ενδεχόμενη περίοδο λιτότητας, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 21% θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Ν.Δ., 2% την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 3%, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ένα 10%, ενώ ο παράγων ασύμμετρη απειλή είναι υπεύθυνος για το 39% του δείγματος και οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης με προεξάρχουσα τη Γερμανία για το 22%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*