Έβρος: Ολονύχτιες συγκρούσεις προσφύγων-ΜΑΤ με δακρυγόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Έβρος: Ολονύχτιες συγκρούσεις προσφύγων

Συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία  έγιναν όλο το βράδυ και συνεχίζονται και σήμερα το πρωί, στον Έβρο.

Giorgos Christides@g_christides
Happening now in Kastanies where hundreds of migrants and refugees are trapped between Greece and Turkey, after Ankara stopped border controls and allowed -if not actively pushed- them there to pressure Europe. Greek police deter any crossing attempt with tear gas

Ενσωματωμένο βίντεο

Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων, η τεράστια συνοριογραμμή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί και, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας evrosnews.gr, εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα άλλοι  μέσω του χερσαίου κομματιού στον βόρειο Έβρο και άλλοι μέσω του ποταμού.

Ενδεικτικό όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε είναι το βίντεο δημοσιογράφου  του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το βίντεο του Γιώργου Χρηστίδη έχει τραβηχτεί από την τουρκική πλευρά. Σε αυτό ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα, κραυγές γυναικών και φωτοβολίδες που φαίνεται να εκτοξεύονται από την πλευρά των μεταναστών προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Giorgos Christides@g_christides
this morning: hundreds of migrants and refugees remain stuck at Kastanies crossing point Tear gas deterrence by Greek authorities continues when they get too close to police cordon Refugee who shot this video says they are afraid to go back, intend to stay

Ενσωματωμένο βίντεο

Έκτακτη σύσκεψη

Με δέσμη τριών αξόνων απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα: Πρώτον, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα – χθες μάλιστα διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Δεύτερον με την επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος, που εξελίχθηκε μέσα από τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους εξήγησε τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και με τους οποίους συμφώνησε στο τι μέλλει γενέσθαι. Και τρίτον με τη σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί για σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί στο σύνολό της η κατάσταση και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.