Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς ΕΛΑΣ: Να προστατευτούν οι μάρτυρες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΣ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ- ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ-- ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης//EUROKINISSI

Νέα εξέλιξη προκύπτει στην πολύκροτη υπόθεση με την προστασία της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis. Με έγγραφό του προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, ο Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, επισημαίνει την υποχρέωσή τους να τηρήσουν τη σχετική ΚΥΑ για την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης. Σε αυτή τη θέση του Επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς για κάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, παρέπεμψε σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον οποίο προσέφυγαν τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ζητώντας την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο μαρτύρων με την άρση του καθεστώτος προστασίας.

Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς ΕΛΑΣ: Να προστατευτούν οι μάρτυρες

Ο Π. Μπρακουμάτσος, διαβιβάζει τη σχετική αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο για την τήρηση της σχετικής ΚΥΑ για το καθεστώς των μαρτύρων. Στο έγγραφο του ζητεί  να προβούν στις επιβαλλόμενες από το σχετικό πλαίσιο προβλέψεις, στη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, αρμόδια για να τροποποιήσει ή να μεταβάλει το καθεστώς προστασίας είναι η δικαστική αρχή που τα διέταξε, εν προκειμένω η Εισαγγελία Διαφθοράς, που εμμένει στην προστασία τους.  Μάλιστα, σε περιπτώσεις που δημιουργούνται κίνδυνοι για την αποκάλυψη των μαρτύρων, η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παράσχει και προσωρινό κατάλυμμα στους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η σχετική ΚΥΑ 429/2018 προβλέπει επακριβώς τον τρόπο εξέτασης σύμφωνα με τις σχετικές ηλεκτρονικές υποδομές στη ΓΑΔΑ, ο οποίος προστατεύει ρητά την αποκάλυψη οποιουδήποτε χαρακτηριστικού η στοιχείου ταυτότητας των μαρτύρων και απαγορεύει οποιαδήποτε προσωπική επαφή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε στάδιο της έρευνας για την οποία τέθηκαν σε καθεστώς, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση ή ενώπιον οποιασδήποτε άλλης αρχής !  Ο Π. Μπρακουμάτσος, παρότι “δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα της Προανακριτικής”, χαρακτηρίζει τους μάρτυρες “υπό καθεστώς προστασίας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Το plan B της ΝΔ είναι η εξόντωση των μαρτύρων 

Ο Σπύρος Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το έγγραφο Μπρακουμάτσου ζητά να εφαρμοστεί η ΚΥΑ και όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ. «Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ. Σας παραπέμπω και σε όσα δήλωσε προχτές στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» είπε.

«Αφού δεν πετύχατε στο plan A, δηλαδή δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε τον φάκελο του σκανδάλου από την εισαγγελέα Τουλουπάκη μετά τη συντριβή σας από την ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρείτε το plan B σας. Επιχειρείτε να εξοντώσετε τους προστατευόμενους μάρτυρες» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και υποστήριξε ότι η πλειοψηφία μεταχειρίζεται «πρωτοφανείς θεσμικές δολιότητες»  με στόχο να αποσοβήσει ενδεχόμενη δίωξη του Άδωνι Γεωργιάδη, που θα κλονίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του Αρείου Πάγου, σε αντιθεση με τις διαρροές που έκαναν στελέχη της ΝΔ, σημειώναν πως «δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης» , ενώ πρόσθεταν πως «δεν συνιστά ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής». Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η μόνη αρμόδια, σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*