Κύπρος: Τα γαλλικά μαχητικά απάντηση στις προκλήσεις της Αγκυρας – Ασλί Ερντογάν: Δεν επιστρέφει στην Τουρκία ούτε μετά την αθώωσή της

Γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Κύπρο | tovima.gr

Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, είναι σαφές πώς ναι μεν έχει αλλάξει το κλίμα, αναβαθμίζονται οι σχέσεις με τους Τούρκους, αλλά παραμένουν απρόβλεπτοι

Κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα ετοιμάζουν οι βασικοί παίκτες στην Aνατολική Μεσόγειο, την ίδια ώρα που το παιχνίδι διαδραματίζεται και στο πεδίο της ισχύος. Το σκηνικό το οποίο στήνεται στοχεύει να επισπεύσει εξελίξεις μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Απρίλιο. Είναι πρόδηλο πως από διάφορες πλευρές διαμορφώνεται ένα σκηνικό πιέσεων και διασύνδεσης του Κυπριακού με τα ενεργειακά.

Η Τουρκία, η οποία επιμένει στην ένταση και κινείται στη λογική της επιβολής διά της ισχύος, παρουσιάζεται έτοιμη για συζητήσεις εάν το μενού περιλαμβάνει ενεργειακά.

  • Την ίδια ώρα, η γαλλική παρουσία επιβεβαιώνει ότι το Παρίσι επιλέγει να είναι ενεργό στις εξελίξεις και να έχει μόνιμη παρουσία στην περιοχή.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αποχώρηση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», περί το τέλος Φεβρουαρίου, θα υπάρξει μια άλλη κίνηση που θα ενισχύει τη γαλλική παρουσία. Συζητείται η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
  • Οι δύο χώρες έχουν συνάψει στο παρελθόν συμφωνία για χρησιμοποίηση της βάσης και αυτή φαίνεται πως θα ενεργοποιήσουν τώρα.

Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, είναι σαφές πώς ναι μεν έχει αλλάξει το κλίμα, αναβαθμίζονται οι σχέσεις, αλλά παραμένουν απρόβλεπτοι. Και ενόψει της στάσης του Προέδρου Τράμπ, αλλά και επειδή η γενικότερη προσέγγιση είναι πως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η Τουρκία.

Πρόσφατα, πάντως, υπήρξε ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων, Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, για συνεργασία ενόψει της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στο νησί. Υπενθυμίζεται πως αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται στην Κύπρο για το ενδεχόμενο ύπαρξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης να μεταφερθούν από εμπόλεμη περιοχή Αμερικανοί πολίτες.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία παρουσιάζονται σφόδρα ενοχλημένοι με τη στάση του Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση λόγω Μεταναστευτικού θέλει να ικανοποιεί την Άγκυρα σε διάφορα πεδία και στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, παρεμποδίζει την ενίσχυση μέτρων/κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας.

Πάντως, η Άγκυρα επιλέγει την ένταση και επί του εδάφους. Στην περιοχή της Πύλης Πάφου, στη Λευκωσία, παρά το καφενείο «Spitfire», ο κατοχικός στρατός έχει τοποθετήσει κάμερα παρακολούθησης για την καταγραφή των κινήσεων στις ελεύθερες περιοχές.

 

Ασλί Ερντογάν: Δεν επιστρέφει στην Τουρκία ούτε μετά την αθώωσή της

Ασλί Ερντογάν: Δεν επιστρέφει στην Τουρκία ούτε μετά την αθώωσή της
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορώ να επιστρέψω δεδομένων των κινδύνων να φυλακιστώ» υποστήριξε

ΗΤουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, που αθωώθηκε την Παρασκευή από τις κατηγορίες περί «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χώρα της, καθώς «μια ακόμη σύλληψη θα σήμαινε για εκείνη τον θάνατο».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορώ να επιστρέψω δεδομένων των κινδύνων να φυλακιστώ», σημείωσε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εξήγησε ότι όσα θα πει σε μια συνέντευξη ή αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια νέα δικαστική μάχη σε βάρος της. «Μια ακόμη σύλληψη θα σήμαινε για εμένα τον θάνατο» υπογράμμισε.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε τη μυθιστοριογράφο από τις κατηγορίες της «απόπειρας επίθεσης στην ακεραιότητα του κράτους» και «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και διέταξε την απόσυρση των κατηγοριών για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

«Για να είμαι ειλικρινής, εξεπλάγην. Σχεδόν όλος ο κόσμος θεωρούσε ότι θα καταδικαστώ» επισήμανε η Ασλί Ερντογάν, που έχει επιλέξει να ζει αυτοεξόριστη στη Γερμανία.

«Δεν έχω φθάσει ακόμη στο σημείο να το πιστεύω, όμως εάν δεν ήταν αυτή η υπόθεση, θα υπήρχε μια άλλη υπόθεση» εξήγησε η ίδια.