Σε αναζήτηση plan B για την πρώτη κατοικία – Θέλουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE και την ΕΚΤ στο απυρόβλητο

Η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί, με καθυστέρηση, ότι το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου μπορεί να αποτελέσει βραδυφλεγή βόμβα για την κοινωνική συνοχή και μείζον πολιτικό πρόβλημα, όταν αργά ή γρήγορα οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα γίνουν μαζικές εξώσεις.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές για το σχέδιο «Ηρακλής», ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός να εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης να εγκαταλείπει σταδιακά την κυνική ρητορική, ωστόσο το πρόβλημα είναι προ των πυλών του Μαξίμου.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του πλαισίου ή αντικατάστασή του με κάτι ανάλογο, ενώ από την άλλη πλευρά πολλά σπίτια θα χαθούν – και δεν θα είναι μόνο των φτωχών αλλά και της… μεσαίας τάξης (ό,τι σημαίνει μεσαία τάξη μετά από 10 χρόνια κρίσης), στην οποία έχει στηρίξει το αφήγημά της η Ν.Δ.

Και ενώ ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι το πλαίσιο προστασίας έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, μπορεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να πέτυχε την παράταση για τέσσερις μήνες ώστε να μπουν περισσότεροι στην πλατφόρμα (με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών), ωστόσο μόλις τις τελευταίες μέρες άρχισε να «τρέχει» για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, πυρήνας της οποίας είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θα εισαγάγει την έννοια της δεύτερης ευκαιρίας και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ετσι, δυο μήνες πριν από τη λήξη της προστασίας, οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση βομβαρδίζονται με αποσπασματικές δηλώσεις περί επιδοματικής πολιτικής και θολές, γενικόλογες υποσχέσεις ότι «οι φτωχοί δεν θα χάσουν τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε «χείρα βοηθείας» από τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντίθετες ακόμα και με τη σκέψη για συνέχιση της προστασίας όπως την ξέρουμε.

Παράλληλα λοιπόν με την προεργασία για τον πτωχευτικό νόμο, επιχειρείται να βρεθούν «λύσεις» που δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, θα έχουν κοινωνικό πρόσημο και θα είναι αντικειμενικές. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ιρλανδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος, ως ουδέτερος διαιτητής, εξετάζει μαζί με όλους τους πιστωτές το αίτημα του δανειολήπτη και αφού προσμετρηθούν η περιουσία και τα εισοδήματα, είτε αποφασίζεται η ρευστοποίηση περιουσίας, είτε ρυθμίζονται οι οφειλές με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Μόλις 2.073 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα

Ολοκληρώθηκε η 32η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Από τους περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμους χρήστες στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 65.393 και 43.398 ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού απορρήτου. Αυτό σημαίνει ότι 21.995 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση.

Ωστόσο μόνο 2.073 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες ενώ 41.325 χρήστες δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτησή τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.

Οι τράπεζες έχουν δώσει 731 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η επεξεργασία άλλων 1.342 υποθέσεων. Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει έναν μήνα περιθώριο για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης.

Εχουν ήδη αποδεχθεί 315 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 416 υπολοίπων (ο νόμος δίνει έναν μήνα περιθώριο για την αποδοχή ή την απόρριψη) και έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 209 πολίτες (η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε έναν μήνα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου). Εκκρεμούν ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η έγκριση 106 υποθέσεων.

Θέλουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE και την ΕΚΤ στο απυρόβλητο

Σημαντική απόφαση, έστω συμβολική, για την ελληνική οικονομία έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το παρασκήνιο, όμως του ψηφίσματος για τα ελληνικά ομόλογα αποκαλύπτει την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να «προστατεύσει» την ΕΚΤ από τις όποιες ευθύνες φέρει για το ζήτημα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Φρανκφούρτη να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της αγοράς τίτλων, εφόσον προβεί σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στην αρχική πρόταση ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές εξέφραζαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα της ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει καταγράψει θετική πορεία και ρωτούσαν την ΕΚΤ γιατί δεν έχει, μέχρι τώρα, προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο QE.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων· καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όμως, έφερε τροποποίηση του ψηφίσματος, που στήριξαν και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και στην οποία απαλείφεται η φράση πως η ΕΚΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά: «το ΕΚ σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων».

Το ψήφισμα, τελικά, πέρασε με 315 ψήφους υπέρ, 288 κατά και 39 αποχές.

«Η γερμανοκρατούμενη Ευρωδεξιά, υπονομεύει κ πάλι τα συμφέροντα της χώρας»

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και έκανε λόγο για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.

Οι αναρτήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο Twitter:

Dim. Papadimoulis

Dim. Papadimoulis

ΝΔ και ΕΛΚ ακύρωσαν τροπολογία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο

Κατά των ελληνικών συμφερόντων στρέφονται για άλλη μια φορά οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές συντασσόμενοι με την «γραμμή» του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος: Απερρίφθη εγκεκριμένη από την Επιτροπή Οικονομικής

Dim. Papadimoulis

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter