Δεύτερη ημέρα με αυξημένη ένταση στη Λέσβο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ μεταναστες"
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ Δεύτερη ημέρα με αυξημένη ένταση στη Λέσβο"
Έκρυθμη η κατάσταση στο νησί, καθώς τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν κάτοικοι του νησιού ● Να κηρυχθούν Λέσβος, Χίος, Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης ● Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μηταράκη περί υποκίνησης επεισοδίων
Δεύτερη ημέρα με αυξημένη ένταση στη Λέσβο

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο νησί της Λέσβου μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια και το «μπουρλότο» που έβαλαν οι δυνάμεις της αστυνομίας με τη άσκοπη χρήση χημικών.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι το ίδιο έντονη, καθώς τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν κάτοικοι του νησιού (κυρίως της Μόριας), οι οποίοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής είναι η Χριστίνα Καλογήρου, πρώην περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία για τη θέση, αλλά και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ ενισχύουν την παρουσία τους, καθώς οι κάτοικοι ζήτησαν την σταθερή παρουσία διμοιρίας στην είσοδο του χωριού ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση από πρόσφυγες και μετανάστες.

Να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μιλώντας για τα χθεσινά γεγονότα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σημείωσε ότι τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα, ενώ χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια προπομπό χειρότερων καταστάσεων.

Ο Κ. Μουτζούρης, μέσω της ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει να κηρυχθούν Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ενημέρωσε ότι αναμένει σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης.

Η σπέκουλα περί υποκίνησης

Εκτός από τις χθεσινές βίαιες εικόνες αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος άφησε υπόνοιες περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων και των επεισοδίων στη Λέσβο.

Την άποψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται πως συμμερίζεται και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος, όμως επισήμανε ότι «δεν έχω στοιχεία να το τεκμηριώσω, όμως, εμμέσως, γνωρίζω ότι πολλοί έχουν στόχους και σκοπούς και εικάζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει.

Κάλεσε, παράλληλα, τον υπουργό εάν έχει περισσότερα στοιχεία να τα δηλώσει.

«Πασιφανής η ανικανότητα της κυβέρνησης»

Αιχμηρή στην κριτική της ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (ΕΡΤ) ότι «η ανικανότητα της κυβέρνησης είναι πασιφανής. Δεν έχει διαγνώσει καν το πρόβλημα. Όταν δεν διαγνώσεις δεν είναι δυνατό να θεραπεύσεις».

Σημείωσε, ακόμη, ότι όταν στοιβάζονται σε τέτοιο χώρο 22.000 άνθρωποι ήταν θέμα χρόνο να υπάρξει εξέγερση, ενώ άσκησε κριτική και στο θέμα με τον πλωτό φράχτη λέγοντας «αντί για λύσεις πετάμε και μία μπαρούφα. Γίνεται ένα δίχτυ το οποίο θα ανακόψει τις ροές. Αυτά είναι πυροτεχνήματα που όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά διασύρουν τη χώρα διεθνώς».

Και η ίδια, πάντως, δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις Μηταράκη περί υποκίνησης αναφέροντας «η δουλειά που έκαναν οι περισσότερες ΜΚΟ ήταν καθοριστική.

Υπήρχαν και κάποιες ΜΚΟ που είχαν ρόλο που δεν ήταν σαφής. Δεν αποκλείω κάποιες να έχουν έναν μυστήριο ρόλο».