Στη Λακωνία ο Αλέξης Τσίπρας. Διεργασίες ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – «Κλείδωσε» το δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ τσιπρας"

Τον νομό Λακωνίας επισκέπτεται  σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στις ‪15:30 ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας και θα συζητήσει με ελαιοπαραγωγούς. Στις 19:00 θα απευθύνει ομιλία στην Σπάρτη, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.‬

Πάντως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο προς την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία ως γνωστόν καλείται να αποφασίσει για μία σειρά θεμάτων που προκαλούν έριδες και αντιπαραθέσεις στην Κουμουνδούρου. Ένα από αυτά είναι και το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στις 5-6 Απριλίου καθώς μία ομάδα στελεχών και πρωτίστως ο γραμματέας του κόμματος αντιτίθενται στην υποβολή ερωτήματος προς τα μέλη σε σχέση με την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει πως δεν θα ανεχτεί την συντήρηση της εσωστρέφειας προϊδεάζει για μία συνεδρίαση που πιθανότατα θα έχει τις δικές της εντάσεις καθώς τα μέλη του οργάνου θα αποφασίσουν για ζητήματα -ένα από αυτά το δημοψήφισμα- που αφορούν τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανίζεται ως δυσαρεστημένος από την εντεινόμενη εσωστρέφεια στο κόμμα συνεχίζει ωστόσο την πορεία του προς τον λαό στο πλαίσιο της διεύρυνσης με επόμενό του σταθμό την Σπάρτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η διεύρυνση του κόμματος και το άνοιγμά του προς την κοινωνία είναι μονόδρομος και όλες του οι αποφάσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τα κομματικά μέσα χωρίς να αποκλείει κανείς την πιθανότητα να τεθούν και άλλα ζητήματα εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής όπου και ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος και συγχρόνως θα διασαφηνίσει τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο του Μαΐου.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση και του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πιθανολογείται ότι τα μέλη του οργάνου θα ενημερωθούν για τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αλλά και για την ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου.

 

«Κλείδωσε» το δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

  

Το περιεχόμενο που θα έχει το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στο οποίο θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε όπως μαθαίνουμε αρκετούς από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικοινώνησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διήμερου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το περιεχόμενό του καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις.

Η μια θέλει το εσωτερικό αυτό δημοψήφισμα να καλεί τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για το όνομα με το οποίο θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια (επί της ουσίας αναζητείται η προσθήκη δίπλα στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. “ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία”) και η άλλη θέλει το ερώτημα να αφορά τη θέση που θα κρατήσει η μείζονα αντιπολίτευση σε θέματα πολιτικού περιεχομένου (π.χ. στις εξορύξεις).

Όπως και να ‘χει όμως, θυμίζουμε ότι το όποιο αποτέλεσμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί στις τελικές αποφάσεις.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Απριλίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν πραγματοποιηθεί το 3ο τακτικό συνέδριο που οριστικοποιήθηκε για το τετραήμερο 14 με 17 Μαΐου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*