Ν. Φίλης: Ντελίβερι εμπόρων της εκπαίδευσης η υπουργός (βίντεο) – Αποστολάκης για “θερμό επεισόδιο”: Σαφής εθνική γραμμή (βίντεο)

Αποτέλεσμα εικόνας για FOTO ν. φιλης

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης. Επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 που αφορά τα κολέγια.

Παρατίθενται στη συνέχεια τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

(…) Η διάταξη φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, εν μέσω διαγωνισμού για διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στο Δημόσιο. Δηλαδή προωθείται σήμερα ερήμην των φορέων, οι οποίοι (τα πανεπιστήμια, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, οι φοιτητές, η ΟΙΕΛΕ) έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ρύθμιση – casus belli και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Η υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψέμα! Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης.

Η οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν αφορά τον τρόπο αναγνώρισης και αντιστοίχισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Περιορίζεται στα επαγγελματικά προσόντα, αφού σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο τα εκπαιδευτικά συστήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των τίτλων σπουδών (πτυχίων) που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα.

Η Αιτιολογημένη Γνώμη 4061/2019, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα και δεν διαψεύστηκαν από το υπουργείο, δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφορά άλλα επαγγέλματα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούσατε να έρθετε σε διάλογο με την Κομισιόν και να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο εξέτασης και διαπίστωσης των προσόντων, όπως έκανε πχ. ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας πριν εγγράψει πτυχιούχους εξωτερικού στο μητρώο ασκουμένων. Κάνατε το αντίθετο: Λειτουργήσατε ως ντελίβερι των κολεγίων!

Και για να μην αποκαλυφθεί η τακτική σας αυτή, αποκρύπτετε το εν λόγω έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου όμως επικαλείστε επανειλημμένως ως αναπόφευκτη επιταγή. Συνεπώς η δημοσιογραφική πένα που παρουσίαζε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» την υπουργό ως μεσίτρια ακινήτων αμερικανικού πανεπιστημίου, πρέπει από αύριο να διορθώσει και να της αποδώσει και τη νέα της ιδιότητα, της πωλήτριας ετοιμοπαράδοτων πτυχίων με εθνική αναγνώριση!

Με τον τρόπο αυτό μπορεί πλέον για παράδειγμα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων ή ο πρόσφατα παραιτηθείς υφυπουργός εξαιτίας σκανδάλου σχετικού με τις σπουδές του κ. Διαματάρης και όλη η ψευδοαριστεία σας να βρεθεί πάνω από νέους και νέες που αγωνίστηκαν σκληρά και ίδρωσαν να πάρουν ένα πτυχίο και να πορευτούν τίμια στη ζωή τους.

Στην απελπισμένη σας προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα ψεύδη σας υποστηρίξατε ότι τα κολέγια στη χώρα μας αξιολογούνται από το υπουργείο Παιδείας. Όσοι γνωρίζουν, γελούν! Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν αξιολογεί, αλλά διαπιστώνει τυπικές προϋποθέσεις των κολεγίων, όπως η κτιριολογική κατάσταση και τα τυπικά προσόντα του προσωπικού. Την ευθύνη αξιολόγησης έχουν τα ποικιλώνυμα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνδέονται τα κολέγια. Τα «πανεπιστήμια» αυτά λειτουργούν ως «πλυντήρια πτυχίων».

Η Παιδεία όμως τελεί υπό τη συνταγματική εγγύηση του άρθρου 16. Μαζί με όλους τους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς φορείς, μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, ακόμα και μαζί με την παράταξή σας στους εκπαιδευτικούς, τη ΔΑΚΕ, ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο 50. Πρόκειται για casus belli! Αυτή η νομοθετική σκευωρία ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ. Η εφαρμογή του νόμου θα μας βρει απέναντι. Για να μην εφαρμοστεί στην πράξη και να καταργηθεί όταν προκύψουν νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

Οι νέοι, οι πολίτες, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Κάνετε delivery μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ντροπή!

 

Αποστολάκης για “θερμό επεισόδιο”: Σαφής εθνική γραμμή για να είμαστε έτοιμοι για όλα

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος ΑποστολάκηςΣ)

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης  EUROKINISSI

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και πρώην υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι. “το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει επέμβαση σε κρίση μεταξύ κρατών-μελών του”.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Star και στη διαδικτυακή εκπομπή Leaders, ανέλυσε τις σχέσεις μας με τους Τούρκους, υποστήριξε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα, ενώ τόνισε πως πρέπει να απαιτήσουμε  περισσότερα από τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ.

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επιλογή της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Αικατερίνης  Σακελλαροπούλου.

“Δεν προέκυψε κάτι σημαντικό από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη“, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν είναι αισιόδοξος από τα αποτελέσματα.

“Στις παραβιάσεις ένα κράτος πρέπει να απαντά με αξιοπιστία”, είπε. “Οι δηλώσεις στα εθνικά πρέπει να είναι σαφείς και να φαίνεται πως θα το κάνεις. Αποτροπή σημαίνει να έχεις και τη βούληση”, σχολίασε για τα ελληνοτουρκικά.

“Η ελληνική κοινωνία θέλει ειρήνη και πρόοδο. Ωστόσο ο Έλληνας έχει δείξει πως όταν υπάρξει ανάγκη, παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Χρειάζονται φυσικά και οι κατάλληλες ηγεσίες για αυτό. Δεν είναι απλά πράγματα το να έχεις μια συνεχή απειλή, δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση χωρίς κόστος. Εν προκειμένω σε πρώτη φάση θυσιάζεις τα διπλωματικά σου εργαλεία και σε δεύτερη φάση μπορεί να χρειαστεί κάτι άλλο. Δεν είναι καλό όμως να μιλάμε για πολεμικά σενάρια, υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων με άλλους τρόπους”, απάντησε σχετικά με το πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία για ένα ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο”.

Για το τι θέλουν οι Τούρκοι είπε: “Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει και διακηρύξει τι θέλουν. Όσο κερδίζουν με διπλωματία δεν υπάρχει λόγος πολέμου. Αν βρεθούν σε αδιέξοδο πιθανώς να προκύψει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει πως για να γίνει μια εμπλοκή δεν είναι μόνο θέμα των Τούρκων, είναι και δικό μας. Η όλη μας προσπάθεια πρέπει να είναι να μη φτάσουμε εκεί. Η κάθε εμπλοκή δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εξασκήσουμε όλα μας τα εργαλεία. Έχουμε συμμαχίες, είμαστε στην ΕΕ, έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις αυτές και να έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να καταλάβουν πως αυτά τα θέματα θέλουν συναίνεση, είναι για το συμφέρον της πατρίδας, χρειάζεται εθνική γραμμή”.

Για τις συμμαχίες είπε: “Δεν έχουμε ισορροπήσει καλά στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και τους Ρώσους. Στους Αμερικανούς έλεγα πως με τους Ρώσους έχουμε κοινή θρησκεία, ιστορικούς δεσμούς και δεν έχουμε την πολυτέλεια ως μικρό κράτος να έχουμε εχθρούς. Τώρα το βάρος είναι μονόπλευρο προς ΗΠΑ και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Εμείς λέμε πως μέσα από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι άριστες, τουλάχιστον να εξασφαλιστεί μια ασφάλεια στην περιοχή και εν τέλει κανείς να μη μας θεωρεί δεδομένους”.

“Το ποσοστό συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ μας δίνει και μεγάλη συμμετοχή στα επιτελεία”, σχολίασε για τα χρήματα που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ κάθε χρόνο. “Το παράδοξο είναι πως βάσει του άρθρου 5, το ΝΑΤΟ πρέπει να προστατέψει ένα κράτος-μέλος που απειλείται. Όταν όμως κράτος-μέλος απειληθεί από άλλο κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ, τότε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, και γι’ αυτό κάνει τον Πόντιο Πιλάτο με τις ίσες αποστάσεις”.

Για τις αμυντικές δυνάμεις είπε πως το Ναυτικό πρέπει να προχωρήσει με αναβάθμιση και νέα πλοία. “Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι δέκα χρόνια πίσω και πρέπει να αναβαθμιστούν. Η υπηρεσιακή ικανότητα έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος το πήρε προσωπικά και έβαλαν πλάτη”.

“Εμείς καταφέραμε να μη ξεφύγει η κατάσταση με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας”, κατέληξε. “Πολλές φορές σηκώθηκαν τα τηλέφωνα και είπαμε πού το πάτε, τι έχετε στο νου σας;”. Τέλος, χαρακτήρισε τις κρίσεις στο στράτευμα ως “εξαιρετικές”.