Προαπαιτούμενο διαπραγματεύσεων η ανάκληση απολύσεων – Αποχή μέχρι την Τετάρτη

Σήμερα αποφασίζει η Ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ● Εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί μέσω σύμβασης η μείωση του ωραρίου, η επιχείρηση θα αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Την ανάκληση των πέντε απολύσεων αναμένεται να προτάξει η ΟΜΕ-ΟΤΕ ως όρο για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αρχικά η διοίκηση είχε ανακοινώσει έξι απολύσεις αλλά στην πορεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη μία εξ αυτών επειδή ο εργαζόμενος, στον οποίο επίσης ανακοινώθηκε απόλυση, είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου και προστατεύεται από τον συνδικαλιστικό νόμο.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εξετάζοντας τα νέα δεδομένα μετά την πρώτη φάση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την προσπάθεια της διοίκησης να παρουσιάσει σαν οικειοθελή παροχή την παράταση του 35ωρου για έναν επιπλέον μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί μέσω σύμβασης η μείωση του ωραρίου, η επιχείρηση θα αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως!

Αναφορικά με την αποτίμηση των απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν απολύτως ικανοποιητική στα τεχνικά τμήματα και στα καταστήματα. Ωστόσο, η πραγματοποίησή της συνέπεσε με τις άδειες που αναγκαστικά έπρεπε να πάρουν οι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2019, καθώς και με τα οριακά ποσοστά στοχοθεσίας που επιδίωξαν να πετύχουν περίπου 30 καταστήματα που παρέμειναν ανοιχτά.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με ανακοίνωσή του ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας γιατί παραβιάζονται οι συμφωνίες που προστατεύουν την απασχόληση.

«Η διοίκηση του ΟΤΕ έστειλε πρωτοχρονιάτικα μήνυμα αυθαιρεσίας και ετσιθελισμού. Απέλυσε πέντε εργαζόμενους γιατί απλώς αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερική εταιρεία τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Και μόλις την τελευταία στιγμή ανακάλεσε και την απόλυση ενός ακόμη εργαζόμενου που προστατεύεται από τον συνδικαλιστικό νόμο» αναφέρει ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Επισημαίνει ότι οι απολύσεις έγιναν «ανεξαρτήτως της υψηλής κερδοφορίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε στο μισό, από 10% σε 5%, τη φορολογία στα μερίσματα (ενώ είχε προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που τη μείωσε από 15% σε 10%) και οι εργαζόμενοι του ομίλου στήριξαν την απασχόληση με τίμημα τη μείωση των αποδοχών τους κατά 9,5% σε μέσα επίπεδα (ρήτρα μη απόλυσης στη συλλογική σύμβαση εργασίας)»!

«Τα δώρα του Άγιου Βασίλη»

Την ίδια στιγμή, η ΟΜΕ – ΟΤΕ, με βίντεο που δημοσιοποιεί καθ’ όλη τη μακρά περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 21/12, παραθέτει στοιχεία για τις εργασιακές σχέσεις στον υπερκεδοφόρο όμιλο:


 

Αποχή μέχρι την Τετάρτη

Σημαντικά προβλήματα στις αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά ενδεχομένως και στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, θα προκαλέσει η αποχή των συμβολαιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά από τα καθήκοντά τους μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου.

Η απόφασή τους να απόσχουν είναι η πρώτη αντίδραση στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις οποίες μετατίθεται στους συμβολαιογράφους σημαντικό μέρος των πράξεων που μέχρι σήμερα εκτελούνται από τους υπαλλήλους των ΔΟΥ. Μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι δεν θα υπογράφουν συμβόλαια, όπως αποφάσισαν σε έκτακτη γενική συνέλευση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, όπως διευκρινίζουν στις ανακοινώσεις τους, δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το Δημόσιο. Γι’ αυτό ζητούν αναστολή του νόμου, διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνουν δε ότι ενώ επωμίζονται σημαντικό μέρος των εργασιών των υπαλλήλων των Εφοριών, ταυτόχρονα απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα.