27 νέα κρούσματα – 2.490 συνολικά στην Ελλάδα. 130 νεκροί – Εκκενώθηκε η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Τους φακέλους των ασθενών ζήτησε ο εισαγγελέας

Είκοσι επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.490 κρούσματα στη χώρα μας, ενώ 130 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από τα 2.490 κρούσματα, τα 580 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ τα 1160 με ήδη γνωστό κρούσμα. Το 55% είναι άνδρες.

Σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι 5 νεκροί με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 130. Εξ αυτών οι 34 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη. Το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 χρόνων.

Παράλληλα, διασωληνωμένα σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 48 άτομα, 13 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 88% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών.

Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 61.407 κλινικά δείγματα.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 2.760.000 κρούσματα εκ των οποίων περισσότερα από 762.000 έχουν γίνει καλά, ενώ έχασαν τη ζωή τους 193.148 άτομα.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 1.158.000 κρούσματα, εκ των οποίων το 70% έχει καταγραφεί στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε αποτελέσματα ερευνών από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός χάνει την ισχύ του έπειτα από έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, ενώ μίλησε και για τη χρήση κλιματιστικών, τονίζοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί πως λειτουργούν ως μονάδες ανάπτυξης του ιού, αν και σημείωσε ότι θα πρέπει να προτιμάται η παροχή νωπού αέρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς μέχρι τις 10 Μαΐου.

Σε σχέση με τη δομή στα δυτικά προάστια, ενημέρωσε ότι από την εν εξελίξει διαδικασία ιχνηλάτησης σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν μέχρι τώρα 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Όσον αφορά τη δομή στα νότια προάστια, ανέφερε ότι όλα τα τεστ προέκυψαν αρνητικά.

 

Εκκενώθηκε η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι – Τους φακέλους των ασθενών ζήτησε ο εισαγγελέας

Εκκενώθηκε η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι – Τους φακέλους των ασθενών ζήτησε ο εισαγγελέας

Σε εκκένωση της κλινικής «Ταξιάρχαι» προχώρησαν οι αρχές μετά και τον θάνατο τριών ασθενών από κορονοϊό και τα δεκάδες κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό . Παράλληλα, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση αλλά και παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Αντωναράκος, ζήτησε τους φακέλους των ασθενών, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων, βάσει της νομοθεσίας, για την τήρηση εφαρμογής των μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε εκκένωση της κλινικής «Ταξιάρχαι» προχώρησαν οι αρχές το μεσημέρι της Παρασκευής  μετά τον θάνατο τριών ασθενών από κορωνοϊό, αλλά και τα κρούσματα σε 17 ασθενείς και 17 εργαζόμενους στην κλινική.

Ο διενεργών την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Αντωναράκος, πριν ξεκινήσει να λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, ζήτησε τους φακέλους των ασθενών της εν λόγω κλινικής, καθώς σύμφωνα με την παραγγελία του προϊσταμένου του Βαγγέλη Ιωαννίδη, αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων, βάσει της νομοθεσίας, για την τήρηση εφαρμογής των μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε δηλώσεις που έκανε έξω από την κλινική ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι θετικοί στον κορονοϊό αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς της κλινικής έχουν μεταφερθεί σε μονάδες υγείας της Αττικής. «Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να τους παρακολουθούν στενά τις επόμενες 7 ημέρες. Παρακολουθούνται για πυρετό και πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη ενώ θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ανά διήμερο. Είναι πολλοί για να πάνε σε άλλη κλινική» εξήγησε ο Σ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα οι 17 ασθενείς που έχουν κριθεί θετικοί στον ιο έχουν φύγει από την κλινική ενώ όπως είπε «υπάρχουν 17 εργαζόμενοι ασυμπτωματικοί σε καραντίνα στο σπίτι τους».

Συνολικά στην κλινική υπήρχαν 116 αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς και 110 προσωπικό από τους οποίους 37 (οι 17 ασθενείς και οι 17 εργαζόμενοι συν τους τρεις νεκρούς) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με τον Σ. Τσιόδρα να μιλά για «σημαντική επιδημία και να προσθέτει ότι «έχουν ληφθεί τα μέτρα θα τους υποστηρίξουμε όπως μπορούμε για να σταματήσει το κακό».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής μέτοχος  της κλινικής «Ταξιάρχαι» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κλινική είναι κλειστή ένα τμήμα της, που ο ίδιος ο μέτοχος, Αλέξανδρος Κοκκινάκης, χαρακτήρισε «καθαρό», λειτουργούσε ακόμα. Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιώργος Παπαδάκης, επεσήμανε ότι το πρώτο κρούσμα στη κλινική ήταν νεφροπαθής, ο Κοκκινάκης απάντησε ότι η κλινική έχει δύο τμήματα, το ένα με τα κρούσματα έκλεισε αλλά το άλλο λειτουργεί κανονικά. Από το ρεπορτάζ του ANT1 προέκυψε επίσης ότι η κλινική, δεν έχει ούτε ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα, πράγμα το οποίο είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίο η κλινική τηρεί «όλα τα πρωτόκολλα».

Εξελίξεις αναμένονται και σχετικά με την έρευνα που διατάχθηκε στη νευροψυχιατρική κλινική Κασταλία, στο Ελληνικό, όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα του Covid-19.

Η εντολή του Βαγγέλη Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».