Εκκενώθηκε η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι – Τους φακέλους των ασθενών ζήτησε ο εισαγγελέας
Σε εκκένωση της κλινικής «Ταξιάρχαι» προχώρησαν οι αρχές το μεσημέρι της Παρασκευής μετά τον θάνατο τριών ασθενών από κορωνοϊό, αλλά και τα κρούσματα σε 17 ασθενείς και 17 εργαζόμενους στην κλινική.
Ο διενεργών την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Αντωναράκος, πριν ξεκινήσει να λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων, ζήτησε τους φακέλους των ασθενών της εν λόγω κλινικής, καθώς σύμφωνα με την παραγγελία του προϊσταμένου του Βαγγέλη Ιωαννίδη, αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων, βάσει της νομοθεσίας, για την τήρηση εφαρμογής των μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε δηλώσεις που έκανε έξω από την κλινική ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι θετικοί στον κορονοϊό αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς της κλινικής έχουν μεταφερθεί σε μονάδες υγείας της Αττικής. «Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να τους παρακολουθούν στενά τις επόμενες 7 ημέρες. Παρακολουθούνται για πυρετό και πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη ενώ θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ανά διήμερο. Είναι πολλοί για να πάνε σε άλλη κλινική» εξήγησε ο Σ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα οι 17 ασθενείς που έχουν κριθεί θετικοί στον ιο έχουν φύγει από την κλινική ενώ όπως είπε «υπάρχουν 17 εργαζόμενοι ασυμπτωματικοί σε καραντίνα στο σπίτι τους».
Συνολικά στην κλινική υπήρχαν 116 αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς και 110 προσωπικό από τους οποίους 37 (οι 17 ασθενείς και οι 17 εργαζόμενοι συν τους τρεις νεκρούς) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με τον Σ. Τσιόδρα να μιλά για «σημαντική επιδημία και να προσθέτει ότι «έχουν ληφθεί τα μέτρα θα τους υποστηρίξουμε όπως μπορούμε για να σταματήσει το κακό».
Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής μέτοχος της κλινικής «Ταξιάρχαι» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κλινική είναι κλειστή ένα τμήμα της, που ο ίδιος ο μέτοχος, Αλέξανδρος Κοκκινάκης, χαρακτήρισε «καθαρό», λειτουργούσε ακόμα. Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιώργος Παπαδάκης, επεσήμανε ότι το πρώτο κρούσμα στη κλινική ήταν νεφροπαθής, ο Κοκκινάκης απάντησε ότι η κλινική έχει δύο τμήματα, το ένα με τα κρούσματα έκλεισε αλλά το άλλο λειτουργεί κανονικά. Από το ρεπορτάζ του ANT1 προέκυψε επίσης ότι η κλινική, δεν έχει ούτε ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα, πράγμα το οποίο είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίο η κλινική τηρεί «όλα τα πρωτόκολλα».
Εξελίξεις αναμένονται και σχετικά με την έρευνα που διατάχθηκε στη νευροψυχιατρική κλινική Κασταλία, στο Ελληνικό, όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα του Covid-19.
Η εντολή του Βαγγέλη Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
- με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
- με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
- με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
- με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».