Υπόθεση Siemens: Ενοχή Χριστοφοράκου και άλλων 21 προτείνει η εισαγγελέας

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστοφοράκος

  • Ο νέος Ποινικός Κώδικας φέρνει αλλαγές και στην υπόθεση αυτή
  • Οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι
  • Την αθώωση του Τσουκάτου πρότεινε η εισαγγελέας

Νέα συμπληρωματική αγόρευση προκειμένου να εναρμονιστεί η πρότασή της για την πολύκροτη δίκη της Siemens με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έκανε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά, προτείνοντας την ενοχή 22 εκ των 54 κατηγορούμενων της υπόθεσης, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κάτι τέτοιο έγινε καθώς σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα παραγράφεται το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ως εκ τούτου η κ. Σκεπαρνιά υπογράμμισε ότι «η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα».

Από κει και πέρα ανέφερε πως «αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους, η πράξη έγινε πλημμεληματική». Η εισαγγελέας υποστήριξε πως η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελέχων της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 22 κατηγορουμένων εκ των 54 που κάθονται στο εδώλιο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) κατ´ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

Αντιθέτως, αναφορικά με τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της«η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελέας.

‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >