2021: Φονικές πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνες απ’ την υπερθέρμανση της γης — ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος – Κατά 11% αύξηση στα κρούσματα — Γρίπη των πτηνών: Προς θανάτωση 80.000 κοτόπουλα στην Τσεχία – Εστία μόλυνσης και στη Σλοβενία

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη έσπασαν ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε, προκαλώντας καταστροφές που οφείλονται ως επί το πλείστον στην κλιματική αλλαγή.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καταιγίδες και καύσωνες, ενώ οι αγρότες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα από την ξηρασία και σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν από ακρίδες.

Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες πόλεις.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έπεται συνέχεια και θα είναι χειρότερη καθώς η ατμόσφαιρα της Γης θα εξακολουθήσει να θερμαίνεται για την επόμενη δεκαετία και πέραν αυτής.

Ακολουθούν ορισμένα από τα γεγονότα που κατέγραψε το Reuters το 2021:

Φεβρουάριος

Ένα δριμύ κύμα ψύχους έπληξε το συνήθως θερμό Τέξας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 125 άνθρωποι σ’ αυτή την αμερικανική πολιτεία και εκατομμύρια άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, αλλά η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη.

Η Κένυα και άλλα τμήματα της ανατολικής Αφρικής επλήγησαν από ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιδρομές από ακρίδες εδώ και δεκαετίες με τα έντομα να καταστρέφουν τις σοδειές και τους βοσκοτόπους. Οι επιστήμονες λένε ότι ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή, προκάλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για την επέλαση των εντόμων.

Μάρτιος

Ο ουρανός του Πεκίνου έγινε πορτοκαλί και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στη διάρκεια της χειρότερης αμμοθύελλας της τελευταίας δεκαετίας που έπληξε την κινεζική πρωτεύουσα

Λεωφορεία με δεκάδες εθελοντές φθάνουν κάθε χρόνο στην έρημο για να φυτέψουν δέντρα, τα οποία μπορούν να σταθεροποιήσουν το χώμα και να λειτουργήσουν ως “ανεμοθραύστες”. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την ερημοποίηση, καθώς τα θερμότερα καλοκαίρια και οι πιο ξηροί χειμώνες μειώνουν τα επίπεδα της υγρασίας.

Ιούνιος

Σχεδόν ολόκληρες οι δυτικές ΗΠΑ επλήγησαν από ξηρασία που εμφανίστηκε στις αρχές του 2020. Οι αγρότες εγκατέλειψαν τις σοδειές τους, οι αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα και η στάθμη των υδάτων στον ταμιευτήρα του Φράγματος Χούβερ έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει ότι, στο διάστημα των 20 μηνών που προηγήθηκαν, το νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ είχε τις λιγότερες βροχοπτώσεις εδώ και πάνω από έναν αιώνα και αυτή η ξηρασία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια ενός σφοδρού καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που έπληξε τις ΗΠΑ και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και τμήματα του Καναδά, για τον οποίο οι επιστήμονες κατέληξαν ότι θα ήταν “σχεδόν αδύνατο” να σημειωθεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Στη διάρκεια πολλών ημερών έλιωσαν καλώδια και υποχώρησαν δρόμοι. Οι πόλεις, που παλεύουν να αντεπεξέλθουν στον καύσωνα, άνοιξαν χώρους δροσιάς για να προστατευτούν οι πολίτες. Στη διάρκεια του καύσωνα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ για τα δεδομένα της περιοχής 46,7 βαθμών Κελσίου.

Ιούλιος

Καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων στην κεντρική κινεζική επαρχία Χενάν όταν ποσότητα βροχής που αναλογεί σε έναν χρόνο έπεσε σε μόλις τρεις ημέρες.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η κλιματική αλλαγή κατέστησε 20% πιθανότερο να σημειωθούν πλημμύρες.

Καύσωνας ρεκόρ και ξηρασία στις δυτικές ΗΠΑ προσέφεραν πρόσφορο έδαφος για δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια και το Όρεγκον και καταγράφηκαν ως οι μεγαλύτερες στην ιστορία και των δύο πολιτειών.

Οι επιστήμονες λένε ότι η αυξανόμενη συχνότητα και η ένταση των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη ξηρασία και στα συχνότερα κύματα υπερβολικής ζέστης από την κλιματική αλλαγή.

Μεγάλα τμήματα της Νότιας Αμερικής υποφέρουν από παρατεταμένη ξηρασία. Ενώ η Χιλή βιώνει την μεγαλύτερη ξηρασία της δεκαετίας, που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτή τη χρονιά η Βραζιλία βίωσε μια από τις πιο ξηρές χρονιές του αιώνα.

Στην Αργεντινή, η στάθμη των υδάτων του Παρανά–του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Νότιας Αμερικής–βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1944.

Σε όλο τον κόσμο, οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι και σφοδρότεροι.

Αύγουστος

Στη Μεσόγειο, ένα θερμό και ξηρό καλοκαίρι προκάλεσε έντονες πυρκαγιές και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αλγερία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι φωτιές, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 65 ανθρώπων στην Αλγερία και δύο στην Ελλάδα, σημειώθηκαν εν μέσω ενός σφοδρού καύσωνα και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 46 βαθμούς.

Σχεδόν όλοι οι ορεινοί παγετώνες λιώνουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στις Άλπεις, οι εργαζόμενοι στους ελβετικούς χειμερινούς προορισμούς τοποθέτησαν προστατευτικά καλύμματα πάνω στους παγετώνες κατά τους θερινούς μήνες για να προστατεύσουν τους εναπομείναντες πάγους.

Η Ελβετία έχει ήδη χάσει 500 από τους παγετώνες της και πιθανόν να χάσει το 90% από τους 1.500 συνολικά που θα έχουν παραμείνει μέχρι το τέλος του αιώνα αν οι εκπομπές παγκοσμίως συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Αύγουστος και Σεπτέμβριος 

Ο κυκλώνας Ίντα, που έπληξε την Λουιζιάνα ως κυκλώνας κατηγορίας 4, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στις ΗΠΑ και προκάλεσε ζημιές ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Καθώς ο Ίντα μετακινούνταν στην ενδοχώρα, οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στο πυκνοκατοικημένο βορειοανατολικό τμήμα, αυξάνοντας σημαντικά τον απολογισμό των νεκρών.

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τους κυκλώνες προκαλώντας περισσότερες βροχοπτώσεις σε μια περιοχή καθώς εξελίσσονται. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι κυκλώνες αυτοί γίνονται συχνότεροι στον Βόρειο Ατλαντικό.

Σεπτέμβριος

Υποδομές και σπίτια στη Ρωσία βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος λιώνει και παραμορφώνει το έδαφος κάτω από τα κτίσματα.

Το παγωμένο υπέδαφος ήταν κάποτε μια σταθερή βάση για οικοδόμηση, αλλά οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες απειλούν τα στρώματα πάγου, εδάφους, βράχων, άμμου και οργανικής ύλης.

Νοέμβριος

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών στο Νότιο Σουδάν έχουν επηρεάσει περίπου 780.000 ανθρώπους ή έναν ανά 14 κατοίκους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κάθε χρόνο η χώρα περνάει μια περίοδο βροχοπτώσεων, αλλά οι πλημμύρες έχουν καταγράψει ρεκόρ τριετίας στη σειρά. Οι καταστροφές πιθανόν να αυξηθούν καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, όπως λένε οι επιστήμονες.

Μία μεγάλη καταιγίδα στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας προκάλεσε μέσα σε δύο ημέρες βροχοπτώσεις με ποσότητες νερού που καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις που κατέστρεψαν δρόμους, σιδηροδρόμους και γέφυρες παρότι οι αρχές ακόμη εκτιμούν τις ζημιές.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η βροχή προήλθε από ένα “ατμοσφαιρικό ποτάμι”, δηλαδή μια περιοχή στην ατμόσφαιρα όπου συγκεντρώνεται σημαντική ποσότητα υδρατμών, που αναδύονται από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού και ταξιδεύουν σε ύψος άνω των δύο μιλίων πάνω από τη θάλασσα.

Τα “ατμοσφαιρικά ποτάμια” αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερα–και πιθανόν πιο καταστροφικά–εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, λένε οι επιστήμονες.

 

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος – Κατά 11% αύξηση στα κρούσματαΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος - Κατά 11% αύξηση στα κρούσματαΠολύ υψηλός παραμένει ο παγκόσμιος κίνδυνος για την μετάλλαξη Όμικρον, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του.

«Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών», προσθέτει ο ΠΟΥ, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

«Η ταχεία αύξηση πιθανόν οφείλεται στον συνδυασμό της απώλειας της ανοσίας και της εγγενούς αύξησης της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον», εξηγεί.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τη μείωση κατά 29% της επίπτωσης στη Νότια Αφρική, τη χώρα που ταυτοποίησε και ενημέρωσε πρώτη για την παραλλαγή αυτή τον Οργανισμό την 24η Νοεμβρίου.

Ο ΠΟΥ σημειώνει πως τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία –όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης μολύνσεων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό– αφήνουν να εννοηθεί η μείωση του κινδύνου να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση μόλυνσης από την Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί η βαρύτητα της Όμικρον ως προς τους κλινικούς δείκτες, ιδίως τη χρήση οξυγόνου, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και επίσης, ο τρόπος που η βαρύτητα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζεται από προηγούμενη μόλυνση ή από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%.

«Αυτό αναλογεί σε λίγες λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», συνοψίζει ο ΠΟΥ.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

 

Γρίπη των πτηνών: Προς θανάτωση 80.000 κοτόπουλα στην Τσεχία – Εστία μόλυνσης και στη ΣλοβενίαΓρίπη των πτηνών: Προς θανάτωση 80.000 κοτόπουλα στην Τσεχία - Εστία μόλυνσης και στη Σλοβενία

Συναγερμός σήμανε σε Τσεχία και Σλοβενία όπου εντοπίστηκαν εστίες μόλυνσης με τη γρίπη των πτηνών, έναν ιό που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών πουλιών.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι κτηνίατροι αναμένεται να θανατώσουν σήμερα 80.000 κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών στο αγρόκτημα της Λιμποτένιτσε, περίπου 45 χλμ. βόρεια της Πράγας.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 100.000 κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο αγρόκτημα αυτό που καταμετρούσε πριν από τα Χριστούγεννα 188.000 πουλερικά.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε 48 εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, αριθμό ρεκόρ μέσα σε ένα έτος.

Αλλού στην Ευρώπη, ένα μικρό αγρόκτημα στη βορειοανατολική Σλοβενία τέθηκε σήμερα σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν οι σλοβενικές αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας H5N1 φέτος.

Διατάχθηκε η διενέργεια τεστ μετά την αυξημένη θνητότητα κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Σλοβένσκα Μπίστιτσα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.

Η Γαλλία εντόπισε πρόσφατα εστίες της γρίπης των πτηνών στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ η Βρετανία δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θανάτωσε περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα φέτος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που είχε ποτέ.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία επέβαλαν επίσης μέτρα περιορισμού των πουλερικών τους τελευταίους μήνες μετά τον εντοπισμό εστιών της ασθένειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*