19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων – Δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό – 20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας

Σαν σήμερα 19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους  Τούρκους | Έθνος

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Γενοκτονία Ποντίων: Καταραμένη μέρα για τους Έλληνες - Γιορτή για τους  Τούρκους

Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, οι Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής από τους Τούρκους και παράλληλα στην Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της, απέτισαν, χθες, σε ειδική εκδήλωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος, με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων και άλλων παραδοσιακών πολιτιστικών προσφυγικών σωματείων και συλλόγων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώθηκαν με “κεριά μνημοσύνης” τρία μνημεία στην πλατεία της ΧΑΝΘ, το αρμενικό μνημείο Χατσκάρ (πέτρινος σταυρός), ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η προτομή Δημήτριου Υψηλάντη, στο πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη.

“Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, ειναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα” τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινιδου και πρόσθεσε ότι το αίτημα των απογόνων των Ποντίων είναι “να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα” το αίτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.

Τη βούληση των απογόνων των Αρμενίων και των Ποντίων και στους αγώνες τους για τη διεθνοποίηση των γενοκτονιών σε βάρος των προγόνων τους, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ντικραν Μπλετζιαν.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννήσιων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Κώστας Πεθαίνος.

“Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρίας δεν είδε το όνειρο του να πραγματοποιείται, όμως, το είδε να ζωντανεύει ο αδελφός του Δημήτριος Υψηλάντης, στη μάχη της Πέτρας, με τη συντριπτική ήττα των Οθωμανών. Προέρχονταν τα δύο αδέλφια από τον Πόντο, όπως και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν στην ελληνική εθνεγερσία” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακιδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε απόψε, παραμονή της επετείου μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και της Αρμενίας, ενώ τιμές αποδόθηκαν και από μέλη των σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Στεφάνια Τανιμανιδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου, εκπρόσωποι των Αρμενίων, ποντιακών και πελοποννησιακών σωματείων, κ.α.

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, φωταγωγώντας απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα.  Με την ενέργεια αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Επίσης, σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 09:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμόΔέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό

Νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό προωθείται μετά από συνεννόηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, αλλά και σχετική συζήτηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα στο πλαίσιο της στήριξης της απασχόλησης στον τουρισμό:

  1. Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
  2. Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .
  3. Επιπλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.
  4. Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν, από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.
  5. Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για όλα τα μέτρα που προαναφέρθηκαν προωθείται νομοθετική ρύθμιση εντός των επόμενων ημερών.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

  • Στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού δίνεται δικαίωμα υπαγωγής τους στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, σύμφωνα με τους ισχύοντες ειδικούς όρους.
  • Οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού μπορούν να εντάσσουν εργαζομένους τους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και τον Σεπτέμβριο 2021, καθώς το πρόγραμμα επεκτείνεται έως και τις 30/9/2021.

«Η κυβέρνηση μιλά για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό με έργα. Είναι γνωστό το πλήγμα που έχει δεχθεί αυτός ο πολύ σημαντικός για την οικονομία μας κλάδος. Εξίσου γνωστή όμως είναι και η αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης με μια σειρά μέτρων στήριξης μέχρι τώρα. Η στήριξη αυτή -μετά από συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού- συνεχίζεται και τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Μάλιστα, τα μέτρα αυτή τη φορά προαναγγέλλονται για να υπάρχουν συνθήκες βεβαιότητας για τις προθέσεις της Πολιτείας, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Είμαστε βέβαιοι ότι και οι δυο αυτές πλευρές θα κατανοήσουν ότι η στήριξη του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας20.000 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα πανδημίας

Θετικό κατά 33.210 θέσεις εργασίας ήταν και τον Απρίλιο 2021 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.362, ενώ οι αποχωρήσεις σε 93.152 (49.433 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 43.719 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 425.960 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 344.018 (176.426 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 167.592 οικειοθελείς αποχωρήσεις).

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρέθηκε η αγορά εργασίας για 14 μήνες, από την εκδήλωση του πρώτου κύματος πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. Καθώς όμως ο Απρίλιος παραδοσιακά και λόγω της έναρξης των εποχικών εργασιών και των νέων προσλήψεων είθισται να έχει πάντα θετικό ισοζύγιο, βοηθά να εξαγάγουμε ορισμένα συμπεράσματα.

Με σημείο αναφοράς τον Απρίλιο του 2019, όταν η αγορά εργασίας αποκτούσε ήδη έναν μεταμνημονιακό βηματισμό και το θετικό ισοζύγιο υπερείχε κατά 110.895 θέσεις εργασίας, αλλά και με βάση το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, που κατέγραφε εξίσου θετικό πρόσημα κατά 159.775 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, προκύπτει ότι οι καθαρές απώλειες στην απασχόληση εν μέσω πανδημίας για το πρώτο τετράμηνο του 2021 είναι περίπου 77 με 80 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πρακτικά φαίνεται ότι κάθε μήνας πανδημίας κατέστρεφε περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ενα δεύτερο συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ δείχνει ότι ανακτά ξανά έδαφος μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021 η μερική απασχόληση η οποία είχε μειωθεί μέσα στο ’20.

Επίσης, οι ροές απασχόλησης κινούνται στα επίπεδα του 2013, ενώ μέσα στο 2021 φαίνεται ότι η κάλυψη των θέσεων εργασίας με την προστατευτική δικλίδα των αναστολών συμβάσεως εργασίας ήταν μεγαλύτερη και κάλυψε περισσότερους μισθωτούς έναντι του 2020.

Ενδεχομένως η ίδια εικόνα, με μικρές διαφοροποιήσεις, θα επαναληφθεί και στα στοιχεία του Μαΐου καθώς οι αναστολές συμβάσεων παραμένουν ακόμη σήμερα ο κύριος διοικητικός μοχλός διατήρησης ή και αύξησης της απασχόλησης. Τα στοιχεία θα αρχίσουν να μας εκπλήττουν (;) από τον Ιούνιο και μετά. Στον βαθμό που δεν ανακοπεί και πάλι η λειτουργία της αγοράς και ειδικότερα του λιανικού εμπορίου και των τουριστικών επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται με το «ζέσταμα» της οικονομίας να δούμε ακόμη και αύξηση των απολύσεων. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση στο σύνολό της ούτε το υπουργείο Εργασίας έχουν ανακοινώσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αγορά εργασίας μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας.