11 χώρες της Ε.Ε. προειδοποιούν για το επείγον της πράσινης μετάβασης — Το Ουκρανικό ανοίγει το δρόμο για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ανάγκασε την ΕΕ να δράσει με ταχύτητα και ενότητα που σπάνια έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, μια ομάδα 11 χωρών προειδοποιεί σήμερα ότι το η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει αυτή τη δυναμική και, αντίθετα, πρέπει να τη χρησιμοποιήσει για να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τη Δανία, θα εκδώσει κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι “μέσω της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ το αργότερο έως το 2050”.

Οι υπογράφοντες είναι οι υπουργοί για το κλίμα και το περιβάλλον της Δανίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Σουηδίας και της Σλοβενίας.

Ποιοι δεν συμμετέχουν: Σημειώστε την απουσία της Γαλλίας -η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- και των χωρών που ήταν ήδη πέρυσι επικριτικές για τις κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ, όπως η Πολωνία. Διπλωμάτες έχουν σημειώσει ότι ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η Γαλλία δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να προχωρήσει στη δέσμη μέτρων για το κλίμα – με τη μεγάλη εξαίρεση των συνοριακών φόρων άνθρακα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι η ανθρωπότητα έχει λιγότερο από τρία χρόνια στη διάθεσή της για να αντιστρέψει την τάση αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλει να διατηρήσει έναν βιώσιμο κόσμο. “Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τόλμη και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην πράσινη μετάβαση”, αναφέρει η δήλωση των 11 χωρών. “Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή δισταγμός θα παρατείνει μόνο την ενεργειακή μας εξάρτηση”.

Εν μέσω φόβων ότι το Fit for 55 θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται σε άμεσες προτεραιότητες όπως ο πόλεμος και οι υψηλές τιμές της ενέργειας, το έγγραφο αναφέρει ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή που αποτελεί ορόσημο είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση και των δύο αυτών προβλημάτων.

“Μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων Fit for 55 δεν είναι απαραίτητη μόνο για το κλίμα – είναι επίσης μια αποτελεσματική απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και η προσιτή και δημιουργική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πορεία εξόδου από την κρίση”, αναφέρει η δήλωση, υποστηρίζοντας επίσης το σύστημα εμπορίας εκπομπών ως “ακρογωνιαίο λίθο” της δέσμης μέτρων. “Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να ενωθούν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του FF55”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη στην Μπούντεσταγκ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε “κάνει λάθος υπολογισμούς” όσον αφορά την ενότητα της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και κάλεσε το μπλοκ να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για το κλίμα. “Πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενότητα για να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στην Ευρώπη, έτσι ώστε αυτό να οδηγήσει σε μια δυναμική που θα υπερβαίνει κατά πολύ” την αντίδραση στον πόλεμο, δήλωσε η καγκελάριος.

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να υπαγορεύσει τους όρους μιας τέτοιας συμφωνίας.

Μαρία Ψαρά

 

Το Ουκρανικό ανοίγει το δρόμο για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία

Τουρκικό F-16 (Αρχείου)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο που δεν υποστήριξε ρητά την συμφωνία.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία τέθηκε υπό αμφισβήτηση αφότου η Άγκυρα απέκτησε ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα πυραύλων, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον ανώτατο νομοθετικό στέλεχος του πρακτορείου Naz Durakoglu. Αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα».

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει την επικύρωση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο στην Κωνσταντινούπολη. Έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στις εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής.

Ενώ η Τουρκία σφυρηλατεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας, άμυνας και εμπορίου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Πηγή: Reuters