1.133.432 άτομα σε αναζήτηση εργασίας – Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων – Καββαθάς: Αν δεν τηρηθούν 3 προϋποθέσεις να μην ανοίξει η εστίαση στο νέο εργασιακό – Τέλη αυξημένα μέχρι και 300%, αφότου ανέλαβε ο Ελλάκτωρ στη μαρίνα Αλίμου

1.133.432 άτομα σε αναζήτηση εργασίας

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές η ανεργία τον Δεκέμβριο εξαιτίας των αναστολών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Δεκέμβριο του 2020, ανήλθε σε 1.133.432 άτομα. Από αυτά, 560.567 (ποσοστό 49,46%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 572.865 (ποσοστό 50,54%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο του 2020 έφτασε το 1.181.296 άτομα, έναντι 1.153.434 τον Νοέμβριο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή +2,42%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Δεκέμβριο του 2020, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 202.504 άτομα, από τα οποία οι 133.631 (ποσοστό 65,99%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 68.873 (ποσοστό 34,01%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό

Εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ και διαφάνεια συνδικάτων» στις προτεραιότητες του Κ. Χατζηδάκη, που υπόσχεται ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».

«Τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεώρησης και Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων» πρόταξε στην τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης. Στα θετικά των προτεραιοτήτων που παρουσίασε εγγράφεται η αναφορά, ύστερα από πολύ καιρό, στη σημασία της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και στην αναζήτηση του προβληματισμού του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά εργασίας μετά τη λήξη των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας.

Θέμα το οποίο φαίνεται ότι τον απασχολεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, για το οποίο ως μόνο σοβαρό μέτωπο-με τις μέχρι τώρα ενδείξεις- με τα συνδικάτα αναδεικνύεται η κυβερνητική απόφαση για περισσότερες και φτηνότερες υπερωρίες. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στη ΓΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι «το νομοσχέδιο θα καταγραφεί ως θετική μεταρρύθμιση για τον χώρο της εργασίας συνολικά».

Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε η γ.γ. του υπουργείου Αννα Στρατινάκη και ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, δεν συζητήθηκε το νέο ασφαλιστικό για την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Θέμα το οποίο συναντά πολλές δυσκολίες για την κυβέρνηση και αναμένεται να γίνει αντικείμενο νέας συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, η οποία προτάσσει την αναγκαιότητα δημιουργίας επαγγελματικών Ταμείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ομαλή γέφυρα για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της επικούρησης.

«Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί θεσμική μας υποχρέωση και επιδιώκουμε να έχουμε θεσμική επαφή με τη ΓΣΕΕ» σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κ. Χατζηδάκης. «Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Οπως όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια» υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις έχοντας πυξίδα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, την ενωσιακή νομοθεσία και τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην «εργασιακή κανονικότητα» (μετά τη σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Από πλευράς ΓΣΕΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Θεοχάρης, ο γ.γ. Ν. Κιουτσούκης και οι κ. Β. Μουτάφης, Θ. Βασιλόπουλος, Ν. Κωστόπουλος και Δ. Καραγεωργόπουλος.

Καββαθάς: Αν δεν τηρηθούν 3 προϋποθέσεις να μην ανοίξει η εστίαση

O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μιλά στο ethnos.gr και θέτει όρους για το άνοιγμα της εστίασης

Eξτρα ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασηςμείωση του ΦΠΑ στο 6%  στα τρόφιμα και ρύθμιση-ακόμη και κούρεμα– χρεών ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στόχος των μέτρων στήριξης να βγουν ζωντανές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις 10 Φεβρουαρίου η πλευρά των εστιατόρων δεσμεύτηκε να καταθέσει βιώσιμη και ασφαλή πρόταση στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα του κλάδου αλλά με ποιο τρόπο αυτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν ρολά. «Αυτή τη στιγμή δεν το συζητάμε γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Η δική μας θέση είναι ότι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει η εστίαση». Αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ότι είναι μια μη βιώσιμη λύση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Απορρίπτεται. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο. Η εστίαση όταν θα ανοίξει, αυτό θα γίνει και μέσα και έξω» είπε στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς και αναρωτήθηκε: «να ανοίξεις για να μαζέψεις χρέη;  Η οποιαδήποτε απέλπιδα προσπάθεια από ορισμένους να ανοίξουν έστω και έτσι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Θα κλείσουν γιατί οικονομικοτεχνικά θα μπαίνουν μέσα. Και δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να μπαίνει μέσα». Σε ό,τι αφορά τα θερμαντικά σώματα οι εστιάτορες εξήγησαν στον υπουργό Οικονομικών ότι αυτά δεν επαρκούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. «Αν βρέξει τι θα κάνουμε, αν έχει αέρα τι θα γίνει;».

Το 43% του κλάδου φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει 

Στο μεταξύ, ήδη όπως είπε ο κ. Καββαθάς έχουν εμφανιστεί τα πρώτα λουκέτα τόσο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιφερειακές πόλεις. Από τις έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας το 43% του κλάδου της εστίασης φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Στη συνάντηση με τον υπουργό τέθηκαν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ρευστότητα και την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης του κλάδου. Στο τραπέζι έπεσε και ο αλγόριθμος της επιστρεπτέας προκαταβολής έτσι ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία να αποκτήσουν ρευστότητα για όσο καιρό ακόμη θα παραμείνουν κλειστές. Παράλληλα συζητήθηκε και ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του κλάδου είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους.

Μεταξύ των δύο πλευρών τέθηκε και το θέμα των ρυθμίσεων και του κουρέματος των χρεών, της επανένταξης στις 120 δόσεις και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα. Ζητήθηκε επίσης να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε τμήματα του κλάδου που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα κλαμπ, τα catering τα οποία έχουν μηδενίσει τους τζίρους τους.  Ο υπουργός, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και δεσμεύτηκε να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για τη στήριξή του.

Τέλη αυξημένα μέχρι και 300%, αφότου ανέλαβε ο Ελλάκτωρ τη μαρίνα Αλίμου

Τέλη αυξημένα μέχρι και 300%, αφότου ανέλαβε ο Ελλάκτωρ τη μαρίνα Αλίμου

Υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού, που ανάλογα με το μήκος του εκάστοτε σκάφους φθάνουν και το 300%, καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών επαγγελματικών σκαφών άνευ πληρώματος, ότι απαιτεί ο όμιλος Ελλάκτωρ που ανέλαβε τη διαχείριση της Μαρίνας Αλίμου.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμός τους ΣΙΤΕΣΑΠ, οι ιδιοκτήτες των σκαφών καλούνται εκβιαστικά μέχρι τις 22 Ιανουαρίου να απαντήσουν αν δέχονται τα νέα αυξημένα τέλη, διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσουν.

«Η Μαρίνα Αλίμου, όπως έχει επισημανθεί, από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της ΕΤΑΔ είναι για πολλά χρόνια κερδοφόρα κάθε χρόνο, και μάλιστα με μερικά εκατομμύρια ευρώ, με το επαγγελματικό τιμολόγιο που είναι τρεις φορές χαμηλότερο από το νέο τιμολόγιο που έχει δημοσιεύσει ο Παραχωρησιούχος», επισημαίνει ο ΣΙΤΕΣΑΠ και αναρωτιέται γιατί «δεν μπορούσε τα έσοδα αυτά να μείνουν στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε μας τους φορολογούμενους; Σήμερα, που άλλες θέσεις ελλιμενισμού δεν υπάρχουν στην Αττική, δεν είναι αποδεδειγμένο ότι ο Παραχωρησιούχος βρίσκεται σε μονοπωλιακή θέση, και στραγγαλίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών με εκβιαστικό τιμολόγιο;».

Η ανακοίνωση του ΣΙΤΕΣΑΠ

Μεγάλη τρικυμία βουλιάζει τον κλάδο του Επαγγελματικού Τουριστικού Σκάφους – Γιώτινγκ, καταγγέλλει ο ΣΙΤΕΣΑΠ

Κάθε άλλο παρά ηρεμία επικρατεί στον κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών αναψυχής – γιώτινγκ, μετά την παραλαβή της διαχείρισης της Μαρίνας Αλίμου από τον Παραχωρησιούχο «ΝΕΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ ΑΕ», θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως καταγγέλλει το επαγγελματικό σωματείο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ  – ΣΙΤΕΣΑΠ», στο οποίο μετέχουν περίπου 350 επιχειρήσεις με μερικές χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες που διαχειρίζονται περίπου 2.500 σκάφη.

Οι επαγγελματίες που ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στη Μαρίνα Αλίμου, την κύρια επαγγελματική βάση του κλάδου εδώ και 30 χρόνια, και αποτελούν περίπου το 90% των συνολικών σκαφών στη μαρίνα, έκπληκτοι έλαβαν e-mail από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ιωάννη Μωραΐτη, του Παραχωρησιούχου, που τους ανακοίνωσε το νέο τιμολόγιο τελών ελλιμενισμού και υπηρεσιών ιδιαίτερα αυξημένο και τους έδωσε μόνο μερικών ημερών προθεσμία για να το υπογράψουν ή να φύγουν από τη Μαρίνα. Με αυξήσεις μέχρι 300% ανάλογα με το μήκος του σκάφους, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά ένα έτος επαγγελματικής απραξίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης ταξιδίων, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε  ολόκληρο τον κόσμο. Το δε 2021 οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί.

Επικοινωνίες και εγκλήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΤΕΣΑΠ για συνάντηση με τον Παραχωρησιούχο για την διευθέτηση του θέματος.

Στις 7.1.2021 απεστάλη επιστολή από τον ΣΙΤΕΣΑΠ προς τον Παραχωρησιούχο, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί, ενώ η εκβιαστική προθεσμία που έχει θέσει ο Παραχωρησιούχος, για παραμονή σκαφών στη Μαρίνα Αλίμου με τα νέα τέλη, εκπνέει στις 22 Ιανουαρίου 2021.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ΣΙΤΕΣΑΠ αναγκάστηκε εχθές, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, να αποστείλει εξώδικη επιστολή προς τον Παραχωρησιούχο – ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου καταγγέλλει την τελείως απροσδόκητη και εν πολλοίς παράτυπη ή παράνομη διαδικασία των νέων χρεώσεων.

Όλη αυτή η συμφωνία πλήττει το Δημόσιο συμφέρον και συγχρόνως καταστρέφει την επιχειρηματικότητα του Έλληνα πλοιοκτήτη, ο οποίος συνεισφέρει σε ένα από τα πιο δυνατά επιχειρηματικά προϊόντα και καταστρέφει την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Μαρίνα Αλίμου, όπως έχει επισημανθεί, από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της ΕΤΑΔ είναι για πολλά χρόνια κερδοφόρα κάθε χρόνο, και μάλιστα με μερικά εκατομμύρια ευρώ, με το επαγγελματικό τιμολόγιο που είναι τρεις φορές χαμηλότερο από το νέο τιμολόγιο που έχει δημοσιεύσει ο Παραχωρησιούχος.

Δεν μπορούσε τα έσοδα αυτά να μείνουν στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε μας τους φορολογούμενους;

Σήμερα, που άλλες θέσεις ελλιμενισμού δεν υπάρχουν στην Αττική, δεν είναι αποδεδειγμένο ότι ο Παραχωρησιούχος βρίσκεται σε μονοπωλιακή θέση, και στραγγαλίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών με εκβιαστικό τιμολόγιο;

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ πάντως, που οφείλει από το Καταστατικό του να στηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των επαγγελματιών, θα συνεχίσει να καταγγέλλει τις παράλογες απαιτήσεις του Παραχωρησιούχου και θα συνεχίσει, με νόμιμες διαδικασίες, να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου των τουριστικών σκαφών – γιώτινγκ, που πλήττεται όχι μόνο από τον κορωνοϊό, και που οι εργαζόμενοι σε αυτόν και οι οικογένειές τους, οδηγούνται εκ του ασφαλούς, ως «πρόβατα επί σφαγήν» στον αφανισμό τους.