​Εθνικό Πάρκο Σχοινιά -Μαραθώνα: Παράνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην ζώνη απόλυτης προστασίας — ΑΑΔΕ: Εισόδημα κάτω των 10.000 για τρία στα πέντε νοικοκυριά το 2022

ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Μέσα στην Αττική, σε απόσταση αναπνοής από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές, διαπράχθηκε ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς μέσα στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα και μάλιστα στην Ζώνη Προστασίας Α3, όπου επιτρέπονται μόνο η επιστημονική έρευνα και η περιβαλλοντική εκπαίδευση, χτίστηκαν ενοικιαζόμενα τουριστικά διαμερίσματα.

ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Την καταγγελία έκανε με ανάρτησή της η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της στο Facebook:

«Μέσα σε εθνικό πάρκο, σε τόπο δηλαδή φοβερής οικολογικής αξίας που προστατεύεται με ξεκάθαρο προεδρικό διάταγμα, κάποιος χτίζει και νοικιάζει καραπαράνομα τουριστικά. το δασαρχείο κινητοποιήθηκε μόνο αφού έγινε φασαρία / η μονάδα διαχείρισης του εθνικού πάρκου δεν μπορεί να κάνει και πολλά / οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πια / τα εθνικά πάρκα δεν έχουν κανένα αποτελεσματικό σύστημα φύλαξης από παρανομίες / ο εισαγγελέας υποτίθεται πως διέταξε διακοπή εργασιών και συλλήψεις».

ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
photo Tina Nantsou

Όπως επισημαίνει παρουσιάζοντας και φωτογραφία η οποία τραβήχθηκε χθες Κυριακή (9/7), «όπως φαίνεται σε σημερινή φωτογραφία, τα σπιτάκια τελείωσαν, επιπλώθηκαν και θα νοικιάζονται μέχρι σε (καμιά δεκαριά χρόνια ίσως;) να πάνε δικαστικά, να τελεσιδικήσουν, να καταδικαστούν και ίσως να γκρεμιστούν. Μέχρι τότε, χρυσωρυχείο σε βάρος ενός πολύ σπάνιου οικοσυστήματος (δάσος κουκουναριάς σε αμμοθίνες) και προς γελοιοποίηση κάθε έννοιας περιβαλλοντικής νομιμότητας στην Ελλάδα». 

Αναλυτική ανάρτηση της διευθύντριας περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς

«Στην Ελλάδα, το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν είναι σαν τα άλλα: δεν παρεμβαίνει καμία αρχή όταν αυτό συμβαίνει, δεν γίνονται συλλήψεις, δεν παίζει αυτόφωρο. Γενικά, οι νόμοι είναι χαλαροί, οι υπηρεσίες ακόμα και όταν κάνουν τη δουλειά τους έχουν λειψές αρμοδιότητες και δεν μπορούν ούτε καν πρόστιμα να επιβάλουν επί τόπου (πρέπει να εισηγηθούν, να περάσουν από εγκρίσεις, να δεχθούν προσφυγές και στο τέλος να πάρουν έγκριση από κάποι@ περιφερειάρχη ή υπουργό και αν).
Εδώ το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα.
Μέσα σε εθνικό πάρκο, σε τόπο δηλαδή φοβερής οικολογικής αξίας που προστατεύεται με ξεκάθαρο προεδρικό διάταγμα, κάποιος χτίζει και νοικιάζει καραπαράνομα τουριστικά. το δασαρχείο κινητοποιήθηκε μόνο αφού έγινε φασαρία / η μονάδα διαχείρισης του εθνικού πάρκου δεν μπορεί να κάνει και πολλά / οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πια / τα εθνικά πάρκα δεν έχουν κανένα αποτελεσματικό σύστημα φύλαξης από παρανομίες / ο εισαγγελέας υποτίθεται πως διέταξε διακοπή εργασιών και συλλήψεις.
Εδώ το αποτέλεσμα: όπως φαίνεται σε σημερινή φωτογραφία, τα σπιτάκια τελείωσαν, επιπλώθηκαν και θα νοικιάζονται μέχρι σε (καμιά δεκαριά χρόνια ίσως;) να πάνε δικαστικά, να τελεσιδικήσουν, να καταδικαστούν και ίσως να γκρεμιστούν. Μέχρι τότε, χρυσωρυχείο σε βάρος ενός πολύ σπάνιου οικοσυστήματος (δάσος κουκουναριάς σε αμμοθίνες) και προς γελοιοποίηση κάθε έννοιας περιβαλλοντικής νομιμότητας στην Ελλάδα.
Αλλά…. αυτοί είμαστε».

 

ΑΑΔΕ: Εισόδημα κάτω των 10.000 για τρία στα πέντε νοικοκυριά το 2022

ΑΑΔΕ

Το «μέσο» νοικοκυριό δήλωσε για το 2022 εισόδημα 12.748 ευρώ και του επιβλήθηκε φόρος 1.347 ευρώ δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 6,6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις του 2022 που περιλαμβάνουν σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δηλωμένα εισοδήματα των πολιτών:

  • ένας στους δέκα φορολογούμενους ή 10% δήλωσε μηδενικό εισόδημα (659.258 φορολογούμενοι)
  • δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες ή 67,2% δήλωσαν κάτω των 10.000 ευρώ, συνολικά 4,3 δισ. ευρώ
  • τρία στα πέντε νοικοκυριά ή 60% δήλωσαν κάτω από 10.000 ευρώ
  • πάνω από ένα στα έξι νοικοκυριά (1 εκατομμύριο ή 15%) δήλωσαν από 10.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ
  • λιγότερα από ένα στα έξι νοικοκυριά (1 εκατομμύριο ή 15%) δήλωσαν από 20.000 ευρώ ως 50.000 ευρώ
  • οριακά τετραψήφιος αριθμός ατόμων (1.004) δήλωσε ετήσια εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν πλήρωσε φόρο και ακόμη δύο στα δέκα νοικοκυριά πλήρωσαν πρακτικά ένα «συμβολικό» ποσό που δεν ξεπέρασε τα 15 ευρώ.

  • πάνω από 300 ευρώ πλήρωσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά ή το 45%
  • πάνω από 6.000 ευρώ περίπου 270.000 ή 4%

Το 2022 τα τεκμήρια εισοδήματος όπως ισχύουν οδήγησαν 1,66 εκατομμύρια φορολογούμενους να πληρώσουν για εισοδήματα μεγαλύτερα από αυτά που είχαν δηλώσει. Οι περισσότεροι (550.000 περίπου) ήταν μισθωτοί και 465.000 συνταξιούχοι, ακολουθούν 380.000 «εισοδηματίες», 190.000 επαγγελματίες και τελευταίοι έρχονται οι 91.000 αγρότες.

Συνολικά για το φορολογικό έτος του 2022 δηλώθηκαν εισοδήματα 84,2 δισ. ευρώ (αύξηση 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021), αλλά φορολογήθηκαν εισοδήματα 89,7 δισ. ευρώ με βάση τα τεκμήρια. Τα νοικοκυριά πλήρωσαν 8,9 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι το 2022 δήλωσαν ότι διαθέτουν

  • 4,75 εκατομμύρια κύριες κατοικίες
  • 935.000 πρώτες δευτερεύουσες
  • 196.000 δεύτερες δευτερεύουσες
  • 5,4 εκατομμύρια ΙΧ
  • 18.000 εξωτερικές πισίνες
  • 307 εσωτερικές πισίνες
  • 100.000 σκάφη αναψυχής
  • 906 ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα