Ώρα αποφάσεων για τον Μητσοτάκη. Πιθανή παρέβαση εντός της ημέρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά το χθεσινό νέο άλμα κρουσμάτων κορονοϊού, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει σήμερα για μέτρα όπως μάσκες παντού και περιορισμό κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

Οι 865 νέες μολύνσεις από κορονοϊό χθες σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον νέων δύσκολων αποφάσεων, με πιθανότερο σενάριο στο τραπέζι μέτρα που αποτελούν ένα στάδιο πριν από το lock down, όπως μάσκες παντού και περιορισμό κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όχι όμως μέτρα γενικότερης καραντίνας όπως την άνοιξη, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες αργά το απόγευμα από την Κύπρο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Για νέα μέτρα ή για το εάν θα τοποθετηθεί ο ίδιος, θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ.Μητσοτάκης αφού επισκεφθεί στις 11 το πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου στο πλαίσιο των καθιερωμένων μηνιαίων συναντήσεων τους και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες για το συντονισμό και την εκτίμηση της πορείας του κορονοϊού και είναι πιθανόν το απόγευμα να απευθυνθεί με τηλεοπτική του δήλωση προς τους πολίτες, όπως έκανε τακτικά και στο ξεκίνημα της πανδημίας την άνοιξη.

Τώρα όμως η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση ξορκίζει αυτή τη στιγμή ένα γενικό lock down και πάντως δεν είναι στο σχεδιασμό της. Εξάλλου, υπάρχει μία συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ να μην προχωρήσει κανένα κράτος- μέλος μόνο του σε νέο γενικό lock down, αλλά να παραμείνει ζωντανή έστω και με… μηχανική υποστήριξη η οικονομία. Ευρωπαϊκές χώρες όμως, που βλέπουν η μία μετά την άλλη το νέο κύμα κορονοϊού να γιγαντώνεται, προβαίνουν σε τοπικά και μερικού χαρακτήρα lock down, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Η κυβέρνηση εστιάζει μεν στις συναθροίσεις σε πλατείες, ωστόσο το γεγονός είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην πραγματικότητα στην αδυναμία επιβολής του ωραρίου λειτουργίας σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα “κρυφά” κορονο-πάρτι. Εξ ου και έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για περιορισμό κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αντιδράσεις προκάλεσε εν τω μεταξύ το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος ιδεολογικοποίησαν την πανδημία, υποστηρίζοντας – φυσικά χωρίς κανένα στοιχείο- ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση την ημέρα της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή!

Μία θεωρία που φυσικά δεν εξηγεί πως η Καστοριά βρέθηκε στο “κόκκινο” και πως Θεσσαλονίκη ,Λάρισα, Σέρρες, Ιωάννινα και Βοιωτία ανέβηκαν στην κλίμακα συναγερμού στο πορτοκαλί, με τη λήψη των επακόλουθων μέτρων που αυτό συνεπάγεται.

Η κυβερνητική γραμμή εστιάζει στην αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά περιορίζεται ταυτόχρονα σε απλές συστάσεις προς ιεράρχες που ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται σε τοπικό lock down όπως η Κοζάνη καλούν τους πιστούς να κοινωνήσουν από το ίδιο κουταλάκι.

Τα δε κρούσματα σε γηροκομεία δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “τρύπες” στα πρωτόκολλα, παρά την αυστηροποίηση των κανόνων και την αύξηση των τεστ. Η αυτοκτονία του ιδιοκτήτη του γηροκομείου στον Αγ. Στέφανο, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα και που είχε και ο ίδιος διαγνωσθεί θετικός, συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Το πιο ανησυχητικό όμως ήταν ο εντοπισμός κρουσμάτων στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, καθώς οι καρκινοπαθείς είναι ομάδα υψηλότατου κινδύνου.

Βίκυ Σαμαρά

 

Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ΕΣΥ

Η Φώφη Γεννηματά

Δριμεία ήταν η κριτική της Φώφης Γεννηματάς για τις επιλογές στην κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν το ΕΣΥ.

«Πίσω από τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ, η ΝΔ δεν το πιστεύει, δεν το στηρίζει. Θέλουν να μετατρέψουν το ΕΣΥ σε ένα απαξιωμένο, φθηνό προνοιακό σύστημα. Με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, σύστημα που “σπρώχνει” όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα σε ιδιωτικά κέντρα υγείας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της με την οποία άνοιξε τηλεδιάσκεψη του «δικτύου» στελεχών του Κινήματος Υγείας του ΚΙΝΑΛ για το ΕΣΥ.

Η κ. Γεννηματά καταλόγισε ευθύνη στην κυβέρνηση λέγοντας πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με την κοινή μας προσπάθεια κερδίσαμε την άνοιξη» και προσέθεσε πως με αφορμή την πανδημία το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Επικαλέστηκε προς τούτο την Έκθεση Πισσαρίδη όπου «δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων».

Για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ξέρουμε τι έγινε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πλοία, τις συνθήκες που άνοιξαν τα σχολεία» και τόνισε: «Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες».

Σχετικά με την κατάσταση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση τής πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως οι συνθήκες είναι όλο και πιο δύσκολες, τα προβλήματα μεγάλα. «Πριν 2 ημέρες εγκαταστάθηκαν οι 50 κλίνες ΜΕΘ, που μετά από δική μας πρωτοβουλία, δώρισε η Βουλή στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Η πρόταση μας έπιασε τόπο. Ευτυχώς. Είναι όμως πραγματικά λυπηρό ότι αυτή ήταν και η μοναδική ουσιαστική πράξη ενίσχυσης του συστήματος. Και μάλιστα χωρίς πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Καλά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ήρθε στα εγκαίνια.

Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερο αν οι 50 ΜΕΘ άνοιγαν χωρίς να αποσπασθεί ειδικευμένο προσωπικό και να αποδυναμωθούν τα άλλα δημόσια Νοσοκομεία. Ενώ είχαν όλο το χρόνο να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν γιατρούς και νοσηλευτές», υπογράμμισε .

Για την αναγέννηση του ΕΣΥ , όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως πρέπει να στηρίζεται στις ίδιες βασικές αρχές της ίδρυσης του:

Πρώτα και κύρια ισότητα. Καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη του κράτους. Ο πολίτης δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετείται μέσω γνωστού ή χρημάτων.

Δεύτερον ποιότητα. Το νέο ΕΣΥ δεν οικοδομείται χωρίς γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης. Με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένη λειτουργία.

Τρίτον προσβασιμότητα. Νέος ιατρικός χάρτης και σύνδεση με σύστημα πρωτοβάθμιας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει σήμερα.

Τέταρτον βιωσιμότητα. Αντιμετώπιση της ηλικιακής ανισορροπίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών παραμένει υψηλός, οι νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.

Επανέλαβε τις 11+1 προτάσεις που παρουσίασε στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και κάλεσε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να συγκροτήσουν πανελλαδικό δίκτυο για τον χώρο της Υγείας με άξονες συζητήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λάβουν πρωτοβουλίες τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων, όσο και για την κατανόηση και αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.