«Όχι, ο Καλιγούλας δεν πέθανε»: Πάμε θέατρο με το Left.gr (φωτ.-βίντεο)

«Όχι, ο Καλιγούλας δεν πέθανε.

Είναι εδώ κι εκεί. Είναι στον καθένα από σας.

Αν σας είχε δοθεί η εξουσία, αν είχατε καρδιά,

αν αγαπούσατε τη ζωή, θα τον βλέπατε να λυσσομανά,

αυτό το τέρας ή αυτόν τον άγγελο που κουβαλάτε μέσα σας».

-Αλμπέρ Καμύ

Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας, ένας παρανοϊκός τύραννος που ασκεί την εξουσία του με απίστευτη βιαιότητα, στυγνός εγκληματίας και παράφρων που έφτασε στο σημείο της υπέρτατης προσβολής να απαιτεί να δοξάζεται σαν θεός. Ή τουλάχιστον αυτά είναι που γνωρίζουμε για το ιστορικό πρόσωπο Καλιγούλα μέσα από την ιστορία που έχουν γράψει (κατά κύριο λόγο) οι διώκτες του. Το πιθανότερο; Ο πραγματικός, ιστορικός Καλιγούλας έχει για πάντα χαθεί.

Ο Αλμπέρ Καμύ στα μέσα του 20ου αιώνα επιλέγει αυτόν για ήρωα του κειμένου του, τον μετατρέπει από ιστορικό πρόσωπο σε σύμβολο για να μιλήσει για την παράνοια εξουσίας, την κενότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για τον έρωτα και την θρησκεία.

Fast-forward στο σήμερα και έρχονται αβίαστα συνειρμοί με τον Καλιγούλα του Καμύ παρακολουθώντας τις ειδήσεις για τις επιλογές των παγκόσμιων (και εγχώριων) ηγετών. Ο απόλυτος παραλογισμός, η έλλειψη ορίων στην άσκηση της εξουσίας, η ανυπαρξία λογοδοσίας και η αποδοχή και η εμπέδωση της λογικής του παραλόγου.

Η παράσταση

Η αφαίρεση του προσώπου του Καλιγούλα από το θεατρικό του Γκραουζίνις και η επαναγραφή του κειμένου με τέτοιο τρόπο ώστε η έμφαση να περνάει στην αφήγηση των προσώπων που αγάπησαν και μίσησαν τον Καλιγούλα (στον Χαιρέα, την Σεζώνια, τον Ελικών και τον Σκίπιο) και στην συζήτηση τους, επιτρέπει το ξεδίπλωμα της θεατρικής αφήγησης γύρω από τα μεγάλα ερωτήματα που ανοίγει το έργο του Καμύ.

Και πράγματι το θεατρικό εξελίσσεται σαν ένας ανοιχτός διάλογος, μια αντιπαράθεση θέσεων και κοσμοθεωριών και μια σειρά αφηγήσεων για την εξουσία, για την αγάπη, για την μνήμη και την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι ηθοποιοί Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς και Αλέξανδρος Τσίτσος υπηρετούν με συνέπεια αυτή την προσέγγιση δίνοντας υπόσταση στις διαφορετικές οπτικές.

Παράλληλα σπάει η χρονολογική σειρά των γεγονότων του αρχικού κειμένου. Και μένοντας πιστοί σε αυτό το πνεύμα διαλόγου και προβληματισμού οι συντελεστές της παράστασης περνάνε επιλογικά το ερώτημα στους ίδιους τους θεατές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Τσέζαρις Γκραουζίνις Σκηνικό – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν Πρωτότυπη μουσική: Χάρης Πεγιάζης Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή Φωτογραφίες παράστασης: Βασίλης Ζαβέρδας Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble Παραγωγή: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Υποστήριξη: Mosaic//Culture&Creativity

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλέξανδρος Τσίτσος

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Συνέντευξη: Φάνης Δίπλας