Όχι» από ΠΟΥ στη χρήση της ρεμδεσιβίρης για θεραπεία – Πάνω από 10 δισ. μπορεί να κοστίσουν στην Ε.Ε. τα εμβόλια των Pfizer και CureVac

Covid-19: «Όχι» από ΠΟΥ στη χρήση της ρεμδεσιβίρης για θεραπεία

Να μη χρησιμοποιείται η ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με νέο κορονοϊό, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι φέρνει αποτελέσματα, μειώνοντας την πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου, καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές της αρμόδιας επιτροπής του ΠΟΥ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), δεν είναι δεσμευτικές για τους γιατρούς και μπορεί να αναθεωρηθούν στην πορεία, καθώς προστίθενται νέα δεδομένα. Βασίζονται κυρίως στη μεγάλη κλινική διεθνή δοκιμή Solidarity σε περισσότερους από 7.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, στην οποία η χρήση του εν λόγω αντιιικού φαρμάκου της αμερικανικής εταιρείας Gilead έδειξε ότι όσοι ασθενείς το πήραν, δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν, σε σχέση με όσους δεν το είχαν πάρει.

«Τα όποια οφέλη της ρεμδεσιβίρης, αν πράγματι υπάρχουν, είναι πιθανώς μικρά και η πιθανότητα πιθανής βλάβης παραμένει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος φαίνεται να καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα εναντίον ενός φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλέβια και στο οποίο είχαν επενδυθεί αρχικά πολλές προσδοκίες. Αφού προηγουμένως είχε δοθεί επείγουσα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είχε μεταξύ άλλων χορηγηθεί στον πρόεδρο Τραμπ, όταν μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Την απογοήτευση της εξέφρασε η Gilead για τη σύσταση του ΠΟΥ και τον επέκρινε ότι αγνόησε θετικά στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη από άλλες μελέτες πέρα από τη Solidarity.

Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian» ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης -η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες- στην πανδημία πρέπει να αναθεωρηθεί. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραγγείλει 500.000 δόσεις της ρεμδεσιβίρης, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Άλλα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα, όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, έχουν δείξει πιο ουσιαστικά οφέλη σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Ο σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Πάνω από 10 δισ. μπορεί να κοστίσουν στην Ε.Ε. τα εμβόλια των Pfizer και CureVac

Η Ε.Ε. μπορεί να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψηφίων εμβολίων, που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech και CureVac, σύμφωνα με αξιωματούχο που αναφέρει ότι η αρχική προμήθεια θα κοστίσει λιγότερο στο μπλοκ από ό,τι στις ΗΠΑ.

Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο, αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να πληρώσει 15,50 ευρώ (18,34 $) ανά δόση για το υποψήφιο εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech.

Αυτό σημαίνει πως η συνολική τιμή θα μπορούσε να φτάσει έως 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισ. δολάρια) για τα 200 εκατομμύρια δόσεις, που έχει προπαραγγείλει η Ευρώπη, και να αυξηθεί στα 4,65 δισ. ευρώ, εάν αγοραστούν 100 εκατομμύρια επιπλέον στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας για οψιόν.

Οι πληροφορίες τιμολόγησης, οι οποίες δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι τώρα, επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αρχική προμήθεια αυτού του εμβολίου, όπως ανέφερε το πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία καλύπτει τα κράτη – μέλη της Γηραιάς Ηπείρου με αποζημίωση, στην περίπτωση που οι εταιρείες εκχωρήσουν δόσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Με βάση άλλη συμφωνία η Ε.Ε. προβλέπεται να καταβάλει 10 ευρώ (11,84 $) ανά δόση για αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της CureVac, η οποία είχε ορίσει ως τιμή τα 12 ευρώ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ κατέληξε στη συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει έως και 405 εκατ. δόσεις, με την αγορά των 180 εκατ. δόσεων να είναι προαιρετική.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Προς το παρόν δεν είναι σαφές, εάν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίσουν 10 ή 12 ευρώ έκαστος. Με την πιο φθηνή εκδοχή, το μπλοκ θα πληρώσει συνολικά 4,05 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους και τις τιμές των συμβολαίων, όπως επίσης η BioNTech και CureVac αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν προχθές πως το πειραματικό εμβόλιο BNT162b που ανέπτυξαν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 95%, όπως προκύπτει από την ολοκληρωμένη πια ανάλυση των δεδομένων της τρίτης και τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών.

Και πρόσθεσαν ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν να διανέμουν δόσεις πριν από τα Χριστούγεννα, εάν εξασφαλίσουν άδειες έκτακτης ανάγκης.

Η αμερικανική τιμή και η ρήτρα παραβίασης

Τον Ιούλιο, η αμερικάνικη κυβέρνηση συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 $ ανά δόση για 100 εκατομμύρια δόσεις, με την οπσιόν αγοράς για επιπλέον 500 εκατ. με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε πρόσφατα μιλώντας στο Reuters ότι η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. στην BioNTech για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Η συμφωνία για 15,50 ευρώ ανά δόση θα ισχύει μόνο για εκείνες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι πρόθυμες να αγοράσουν το εμβόλιο, και μόνο εάν αυτό εγκριθεί από την αρμόδια αρχή της Ε.Ε. ως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σε μια κίνηση που δείχνει την παγκόσμια κούρσα για την εξασφάλιση εμβολίων, η Ε.Ε. ζήτησε από τις Pfizer και BioNTech να αποδεχτούν μια «ρήτρα παραβίασης της σύμβασης», εάν προωθούσαν τις δόσεις στις ΗΠΑ, ανέφερε η πηγή.

Σε αυτήν την περίπτωση, στα κράτη της Ε.Ε. θα επιστραφεί το 50% των χρημάτων, δήλωσε ο αξιωματούχος που υποστήριξε πως η ρήτρα ζητήθηκε παρά το σχέδιο των εταιριών να παράξουν τις δόσεις για την Ευρώπη στο Βέλγιο και τη Γερμανία.