Όλγα Γεροβασίλη για νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη: Απόπειρα λοβοτομής ενός ολόκληρου λαού – Διαφοροποίηση Καστανίδη από ΚΙΝΑΛ

«Καθαγιάζετε το παρακράτος και το πρακτοριλίκι ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Ανοίγετε συντριβάνια λάσπης για να κάνετε την πολιτική ζωή ένα με τα μέτρα σας», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Άρτας, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» (βίντεο)

Ολόκληρη η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη:

Κύριοι της κυβέρνησης,

Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης, μας φέρατε αυτό το νομοσχέδιο. Περίεργο τρόπο βρήκατε να γιορτάσετε!

Μίλησε ο κ. Λιβανός στην τοποθέτησή του στην ένσταση  αντισυνταγματικότητας και μας είπε για τον κακό Τσίπρα και τον μειλίχιο Μητσοτάκη στην επέτειο του 1 χρόνου.

Πρέπει να το φροντίζετε το προφίλ του πρωθυπουργού σας. Τόσα λεφτά στοιχίζει! Με μειλίχιο τρόπο μιλάει, αλλά από κάτω τι γίνεται; Καταργήσατε το ακαδημαϊκό άσυλο. Επαναφέρατε την λειτουργική και κατήχηση στη σχολική ζωή. Φτάσατε να καταργείτε την κοινωνιολογία και τα καλλιτεχνικά. Και ξαναφέρατε τη διαγωγή!

Καθαγιάζετε το παρακράτος και το πρακτοριλίκι ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Ανοίγετε συντριβάνια λάσπης για να κάνετε την πολιτική ζωή ένα με τα μέτρα σας.

Έφτασε να μας πει ο εισηγητής σας κ. Καραγκούνης ότι επί 45 χρόνια επικρατούσε η ανομία και ήρθατε να τα διορθώσετε. Καταλαβαίνετε τι λέει; Η μεταπολίτευση έφερε την ανομία και πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε μαύρες περιόδους που κάποιοι προφανώς νοσταλγούν;

1 χρόνο έχετε επιδοθεί στην επιβολή της νέας ακροδεξιάς που σας έφερε στην κυβέρνηση και σας πιέζει.

Ότι δεν καταφέρατε με την αναθεώρηση του συντάγματος το επιχειρείτε δια της πλαγίας μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Σήμερα, μετά το άρθρο 16, επιτίθεστε στο άρθρο 11, στο σκληρό πυρήνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Προσπαθείτε και σήμερα να πετύχετε  την περιστολή των διαδηλώσεων.

Και είναι τόσο το άγχος και η αγωνία για να το επιτύχετε που αναιρείτε ακόμα και την υποτιθέμενη επιτυχία του δόγματος “νόμος και τάξη”.

Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, τί έγιναν οι κινηματογραφικές υπερπαραγωγές επίδειξης καταστολής; Οι ξυλοδαρμοί παιδιών, περίοικων, διαδηλωτών και όποιου βρίσκεται βολικός;

Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα; Δεν εκφοβίσατε αρκετά την κοινωνία;

Ο κύριος υπουργός αναρωτιόταν κάποτε αν “τα κοινωνικά ζητήματα θα τα καταπολεμήσουμε με την Αστυνομία”. Πώς δέχεστε κ. Χρυσοχοΐδη η υπερασπιστική γραμμή σας να είναι τα 45 χρόνια ανομίας στα οποία αναφέρεται ο κ. Καραγκούνης;

Βάλτε στο μυαλό σας την εικόνα μεγάλων συγκεντρώσεων και πορειών όπως αυτές για την Κύπρο ή το 114. Τις μεγάλες αντιμνημονιακές πορείες του 12-13. Ή φέρτε στο νου σας μια πρόσφατη συγκέντρωση μαθητών στη μνήμη του Γρηγορόπουλου ή του Τζώρτζ Φλόιντ. Με μια προβοκάτσια αυτοί οι άνθρωποι, οι μαθητές και οι οικογένειές τους μπορεί να τραβιούνται για όλη τους τη ζωή.

Κύριοι της πλειοψηφίας δημιουργείτε σήμερα μια πραγματική απειλή.

Την ποινική και αστική ευθύνη για όσους θέλουν να εκφραστούν, όσους θέλουν να αντιδράσουν. Τους φορτώνετε με ευθύνες για πράγματα που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και που εξ ορισμού δεν θα μπορούν να ελέγξουν. Αντί να προβάλετε την πολιτεία ως εγγυητή των δικαιωμάτων, καταργείτε την εγγυητική ευθύνη του κράτους απέναντι στους πολίτες.

Βασικό σας επιχείρημα είναι πως παρά την άγρια καταστολή, επικρατεί  ακόμη χάος στο κέντρο της Αθήνας από λίγους πολίτες. Μας λέτε δηλαδή πως αποτύχατε. Αφήνω το αθηνοκεντρικό και προσχηματικό του επιχειρήματος και ρωτώ: γιατί τέτοια πρεμούρα;

Είπαμε και στις επιτροπές: όλα αυτά γιατί φοβάστε. Φοβάστε γιατί βλέπετε να ζυγώνει η κοινωνική αντίδραση εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής στην οποία οδηγείτε τη χώρα με τη γνωστή πλέον επιτελική σας ανικανότητα.

Γιατί βλέπετε πως οι πρακτόρικες, παρακρατικές μέθοδοι που φέρνετε  από τα τρίσβαθα της ακροδεξιάς παράδοσης ορισμένων έχουν σαν το ψέμα κοντά ποδάρια.

Μιλήστε λίγο με κοντινά σας πρόσωπα κύριε Χρυσοχοϊδη και μετά μιλάτε για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο σε κανένα. Εδώ δε θα βρείτε μπράβους, προστάτες και άλλα άνθη που κοσμούν τα μπουκέτα των νόμιμων παρακολουθήσεων για την εξιχνίαση πραγματικών υποθέσεων.

Με αυτό το νομοσχέδιο κύριοι της πλειοψηφίας ομολογείτε το φόβο σας. Δεν μπορείτε να λοβοτομήσετε ένα ολόκληρο λαό με την επικοινωνιακή σας στρατηγική.

Βέβαια και εκεί μούσκεμα τα κάνατε!

Από το μεσημέρι μικροί και μεγάλοι όμιλοι επιστρέφουν τα χρήματα καταγγέλοντάς σας για διαφάνεια!

Και όσο πιο βαθιά στην καταστροφή οδηγείτε τη χώρα, τόσο πιο πολύ θα φοβάστε τους πολίτες. Και όσο περισσότερο φοβάστε, τόσο πιο πολιτικά αδίστακτοι θα γίνεστε.

 

«Πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»: Διαφοροποίηση Καστανίδη από ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη

Ηχηρή διαφοροποίηση Καστανίδη από το Κίνημα Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής με «σκληρούς» χαρακτηρισμούς για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη» εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη (9/7).

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε μεν ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», ωστόσο είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει χρήση της αναλογικότητας. Η εξισορρόπηση του «συνέρχεσθαι» με τις πρόνοιες για την τάξη και την κοινωνικοοικονομική ζωή πρέπει να γίνεται με τη χρήση της αρχής αναλογικότητας, και αυτό δεν συμβαίνει, παρά τα βελτιωτικά βήματα του υπουργού, είπε συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος Πρωτοδικών δεν διατυπώσει γνώμη έως 24 ώρες πριν τη συνάθροιση, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο υπέρ της απαγόρευσης της συνάθροισης, ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι «όταν ρυθμίζεις την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το τεκμήριο (πρέπει να) λειτουργεί πάντα υπέρ του δικαιώματος και όχι κατά».

Επικαλούμενος δε τις αρχές της «Επιτροπής της Βενετίας», πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης: «Ως παράδειγμα (η επιτροπή της Βενετίας) λέει ότι, αλλοίωση σημαίνει όταν ακόμα αλλάζει και ο τόπος της συνάντησης», ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

Επίσης, χαρακτήρισε «αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης» την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. «Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης, ενώ συμπέρανε πως εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος – οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης παρατήρησε ότι η προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και «επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος» που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο ίδιος σε αυτό το πλαίσιο. «Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη», κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

Υπενθυμίζεται πως κατά το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, τέσσερις τουλάχιστον βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από εκείνους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Τρίτης διαφώνησαν με την απόφαση να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συναθροίσεις – μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Καστανίδης.