Όλα στους καναλάρχες από τον Στέλιο Πέτσα εν μέσω πανδημίας

Ούτε τα προσχήματα από την κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να κάνει νέο δώρο στους καναλάρχες, μειώνοντας την υποχρέωσή τους για 400 εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και συμβάσεις αορίστου χρόνου, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για «μπλοκάκια».

Ο νόμος Πέτσα έρχεται και αλλάζει το νόμο Παππά.

Έρχεται ο νόμος Πέτσα ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει τον νόμο Παππά με τους καναλάρχες να τρίβουν τα χέρια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το e-tetradio.gr, πλέον, ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να απασχολεί (ο ίδιος, όχι συνδεδεμένες εταιρίες) τουλάχιστον 280 εργαζομένους αντί για 400 που ήταν έως τώρα. Λιγότερο προσωπικό κατά 120 άτομα δηλαδή. Ετοιμαζόμαστε για απολύσεις.

Και όχι μόνο αυτό: ενώ μέχρι τώρα οι 400 που δούλευαν στα κανάλια ήταν υποχρεωτικά στο μισθολόγιο, πλέον μπορεί το κανάλι να τους έχει με σύμβαση, δηλαδή με «μπλοκάκι».

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από τη συζήτηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με εκπροσώπους των δημοσιογράφων στα κανάλια, σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, το σχέδιο νόμου Στέλιου Πέτσα, περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικού σταθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει μεν ότι παραμένει ο αριθμός των 400 εργαζομένων ως ελάχιστο όριο σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό αλλά οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν στον αριθμό αυτό, εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, κατά ποσοστό 30%, δηλαδή 120 εργαζόμενους. Επιπλέον στους 280 εργαζόμενους του κάθε σταθμού, θα περιλαμβάνονται πλέον και εργαζόμενοι με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στους αδειούχους σταθμούς να καταργήσουν τις συμβάσεις αορίστου εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις ως προς τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιδιώξει το συντομότερο συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να του εκφράσει τις απόψεις του και θα ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Σε αναμονή της ανάρτησης του σχεδίου νόμου σε δημόσια διαβούλευση, όλοι οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι παραμένουν σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.