Ψυχρός πόλεμος της Ρωσίας στην Ελλάδα με αφορμή τα ελληνοτουρκικά με …

“Ψυχρός πόλεμος” της Ρωσίας στην Ελλάδα με αφορμή τα ελληνοτουρκικά με … αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και του Νίκου Κοτζιά! Απόπειρα παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή

Την ευκαιρία να αποκομισουν πολιτικά οφέλη στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και το πολιτικό δυναμικό, φαίνεται οτι βρηκαν κύκλοι στη Ρωσία. Με ένα έμπλεο … “μηνυμάτων” άρθρο το γνωστό για τις καλές διασυνδέσεις του με το Ρωσικό ΥΠΕΞ αλλά και κύκλους του Ρώσικου Υπ. Εσωτερικών, Πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, βρίσκει την ευκαιρία να βγάλει την χαιρεκακία του για την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, από την επιθετικότητα του Ερντογάν, υπομνειοντας οτι δεν έχει να περιμένει κάτι , από τη ρωσική πλευρά, αφού η ελληνική διπλωματία – όπως ισχυριζεται – τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να προσδεθεί στην αμερικανική πλευρά, Παράλληλα παρεμβαίνει και στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, αφήνοντας αιχμές για τις “προηγούμενες κυβερνήσεις” (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και το Νίκο Κοτζιά, για τον οποίο υπενθυμιζει τις απελάσεις Ρωσων “διπλωματών”, επί θητείας του. Βέβαια ο συντάκτης του άρθρου, αποφεύγει να αναφερθεί στον εξοπλισμό της Τουρκικής επιθετικότητας με τους Ρωσικους S-400 αλλά και τη νεα συμφωνία πριν από λίγα 24ωρα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων. Κι ενω οι Τουρκοι συνεχίζουν την παρανομη κατοχή στη Συρία αλλά και την Κύπρο…

“Την προφανή δυσαρέσκεια της ρωσικής διπλωματίας για ελληνικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αντανακλά ανάλυση στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας και φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την «ειδική θέση» της, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ συμπληρωνόταν από παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, που θυσιάστηκαν στο όνομα μιας «σκληρής φιλοαμερικανικής τροχιάς». Μάλιστα, γίνεται αναφορά στη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, απελάθηκαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο Ρώσοι διπλωμάτες και χαρακτηρίζεται «περίεργη» η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει, χωρίς εναλλακτικές, «σε έναν ηγεμόνα (σ.σ. ΗΠΑ), ο οποίος φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως».

Η επιλογή αυτή, ενόψει μάλιστα μιας πιθανής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, εκτιμάται ότι μπορεί «να αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη, πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν».

Η γνωστή στη Ρωσία σχολιαστής, Ιρίνα Άλξνις, υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βρεθεί προ εκπλήξεως, περιμένοντας μάταια αμερικανική υποστήριξη, τη στιγμή που η Άγκυρα επιδεικνύει συχνά απείθεια έναντι της Ουάσιγκτον και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και επιρροή στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ έχουν να επιλύσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και το ελληνοτουρκικό είναι ζήτημα «εξαιρετικά άβολο» για την αμερικανική διπλωματία και το ΝΑΤΟ, η συμβίωση στο οποίο κάθε άλλο παρά βοήθησε στην Κύπρο το 1974.”