Ψυχογιός: Συνεχίζεται το παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων

Ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Ψυχογιός, σε δήλωσή του στηλιτεύει την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον εν λόγω τομέα.

Η δήλωση του Γιώργου Ψυχογιού, αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Η επανασύσταση του Υπουργείου για την Μεταναστευτική Πολιτική δεν είναι πανάκεια. Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών, η χώρα θα συνεχίσει να εκτίθεται και να απομονώνεται.

Ο κύριος Μηταράκης συναντήθηκε με τον κύριο Μουτζούρη και τους Δημάρχους των νησιών εμμένοντας στο απαράδεκτο και αδιέξοδο σχέδιό του για δημιουργία κλειστών κέντρων όπου θα κρατούνται και οι ευάλωτες ομάδες μέχρι 36 μήνες, θα δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα, θα δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα καταδικάζεται η χώρα σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και οργανισμούς.

Μιλούν για ανθρώπινες ζωές σαν να πρόκειται για εμπορεύματα που έχουν στιβάξει στις αποθήκες και δεν έχουν τι να τα κάνουν.

Το σχέδιο στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο απάνθρωπο, εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας αλλά και χρηματοδότησης, που εξευτελίζει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις δεν είναι μόνο δικές μας. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα όσα αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που έκανε αυτοψία στη Σάμο, με τo κοινό ανακοινωθέν 17 ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Συντάσσονται με τα όσα είχε επισημάνει η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς και ο Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κύριος Γκράντι.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κοινοβουλευτικά και κινηματικά, όχι μόνο γιατί θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη, οι αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας, η πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία είναι προς όφελος όλων και εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη. Θα είμαστε δίπλα στους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας που τα προηγούμενα χρόνια είχαν θέσει σε σταθερές βάσεις την διαχείριση του προσφυγικού.

Τέλος, ο κ. υπουργός και οι συνάδελφοί του θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι οι ροές θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω των γεωπολιτικών λόγων και να αφήσουν την ρητορική αποτροπής στα σύνορα που προσβάλλει τη χώρα, αλλά και τις Υπηρεσίες της που έκαναν υπέρβαση τα προηγούμενα χρόνια και να πιέσουν την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.