Ψηλά οι τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα – Ξενογιαννακοπούλου: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των χιλιάδων συνταξιούχων

Ψηλά οι τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα
Η έγκριση του νέου προγράμματος από το Πολιτικό Συμβούλιο και οι διαδικασίες που έπονται στο εσωκομματικό πεδίο ● Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας ● «Η λογική του ακορντεόν είναι συνταγή αποτυχίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

O Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να συνεχίσει να κρατά ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας και για όσο διαπιστώνει ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην αντιμετώπισή της είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκείς. Ταυτόχρονα επιμένει στην πρότασή του για άρση των περιορισμών της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη για λανθασμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας τη διαχείρισή της από πλευράς κυβέρνησης «ασυνάρτητη και χαώδη».

Οπως ανέφερε στην εισήγησή του «η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε μια σειρά από βασικά ζητούμενα με πρώτο και κύριο την ανάγκη για μαζική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στον πληθυσμό για να υπάρχει ουσιαστική ιχνηλάτηση». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες εστίες διασποράς του ιού. «Η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι αφόρητη, τα σχολεία άνοιξαν ξανά χωρίς τεστ και με αυξημένο αριθμό μαθητών και οι μαζικοί χώροι εργασίας λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο και πρωτόκολλα. Αποτέλεσμα είναι κάθε φορά, όταν η ζημιά έχει γίνει, η κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα εκ των υστέρων που σε ορισμένες περιπτώσεις φαντάζουν απολύτως αλλοπρόσαλλα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη μη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να εντοπίζονται και να νοσηλεύονται πιο γρήγορα τα κρούσματα, όπως επίσης και στη μη ενίσχυση των πειραματικών προγραμμάτων φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων επιλογών θεραπείας και να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε όμηροι μιας σισύφειας πορείας μακράς διάρκειας. Οφείλουμε λοιπόν να παραδεχτούμε ότι η λογική του ακορντεόν είναι η συνταγή της αποτυχίας, τόσο για την οικονομία όσο και για την προστασία της παγκόσμιας υγείας», είπε.

Εν συνεχεία μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού: «Τίθεται ένα μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να σύρεται πίσω από τα κέρδη λίγων εταιρειών. Η άρση της πατέντας και η δυνατότητα μαζικής παραγωγής των εμβολίων είναι αναγκαία. Και ολοένα και περισσότερο αυτό γίνεται κατανοητό. Οπως επίσης και ότι μικρή σημασία έχει ποιος και πού παράγει τα εμβόλια, στη Δύση ή στην Ανατολή, αρκεί αυτά να είναι αποτελεσματικά και σε επάρκεια για όλο τον πληθυσμό».

Με αφορμή τα εμβόλια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι επιμένει σε λάθος επιλογές και πρωτοβουλίες, καθώς αρνείται να υποστηρίξει το αίτημα για την άρση στις πατέντες των εμβολίων, που μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετούν το αίτημα όλο και περισσότερες φωνές στην Ευρώπη, και επιμένει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που απορρίπτει ακόμα και ο ΠΟΥ και το έχει ήδη καταψηφίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα

Στο κομμάτι της εισήγησής του που αφορούσε το νέο πρόγραμμα του κόμματος είπε ότι οι εξελίξεις ελέω πανδημίας και οι κυβερνητικές επιλογές «μας αναγκάζουν να κινηθούμε πιο γρήγορα». Επανέλαβε, λοιπόν, τα όσα είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, βάζοντας στο επίκεντρο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Οπως ανέφερε με νόημα, «να προχωρήσουμε με θάρρος και σχέδιο στο κοινωνικό άνοιγμα της εναλλακτικής πρότασης για την πορεία της χώρας», προσθέτοντας πως «η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει στον δρόμο των χρεοκοπημένων πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη, χρειάζεται και μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο που θα εξασφαλίζει μια ζωή με ασφάλεια σε μια κοινωνία με δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι στο εσωκομματικό πεδίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα από τις τάσεις εντός του κόμματος να χρησιμοποιούν τα όργανα προκειμένου να προωθηθεί ο διάλογος και να μην επιλέξουν ξεχωριστές ενέργειες (όπως π.χ. διαδικτυακές διασκέψεις). Ηταν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στο κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και με δεδομένο το γεγονός ότι το σενάριο για προσφυγή σε διπλές κάλπες εντός του έτους είναι εξαιρετικά πιθανό. Πάντως, στις παρεμβάσεις τους την εβδομάδα που πέρασε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν αυτή τη λογική, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ένα κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα.

Μετά την έγκριση του νέου προγράμματος η σκυτάλη παραδίδεται στις διαδικασίες του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά και στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένους τομείς που θα αφορούν το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την κοινωνία των πολιτών, συνδικαλιστικών φορέων κ.λπ.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ

«Ο κ. Χατζηδάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης στις εκκρεμείς συντάξεις. Η δήλωση του ταυτόχρονα κινείται και στην κυβερνητική λογική της απαξίωσης των δημοσίων φορέων». τόνισε σε δήλωσή της η Μ. Ξενογιαννακοπούλου Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας:

«Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ ότι «το σαράβαλο δεν μπορεί να γίνει τούρμπο από τη μία μέρα στην άλλη». Εκλαμβάνουμε την δήλωση του ως πλήρη ομολογία της αποτυχίας του προκατόχου του υπουργού κ. Βρούτση, της σημερινής διοίκησης του ΕΦΚΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ συνολικά, καθώς, αφενός, από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τριπλασιαστεί και ξεπερνούν πλέον τις 400.000 και, αφετέρου, όπως αναγνωρίζει, παρέλαβε ο νέος Υπουργός Εργασίας ένα «σαράβαλο», διαψεύδοντας το κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα του e-ΕΦΚΑ και της ψηφιακής σύνταξης.

Η δήλωση του ταυτόχρονα κινείται και στην κυβερνητική λογική της απαξίωσης των δημοσίων φορέων. Έτσι, μετά τον ορισμό ιδιώτη πρότζεκτ μάνατζερ, απαξιώνει συλλήβδην τον ΕΦΚΑ και τους εργαζομένους σε αυτόν, αντί να κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις και τις αναγκαίες ενέργειες ψηφιακής αναβάθμισης του οργανισμού, με αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος ομολόγησε και σήμερα, να μην μπορεί να επιλύσει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Ο κ. Χατζηδάκης, όμως, αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης των συντάξεων, ανακοίνωσε την καταβολή 384 ευρώ σε όσους έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης, κάτι του οποίου η εφαρμογή της είναι προβληματική και είναι χειρότερο από το ισχύον καθεστώς.

Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων οφείλεται κυρίως στη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης του κατά πόσο ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγω υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ και έλλειψης ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού.

Όπως τα ίδια τα στελέχη του ΕΦΚΑ ομολογούν, ακόμη και για τη χορήγηση του επιδόματος που ανακοινώθηκε πρέπει να προηγηθεί έλεγχος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τελικά ο ίδιος χρόνος θα απαιτηθεί, και εφόσον διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος, τότε θα πρέπει να χορηγείται η προσωρινή σύνταξη και όχι το επίδομα.

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης υποτιμητικά στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να του υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε τον Ιούλιο του 2019 τον ΕΦΚΑ πλεονασματικό, μείωσε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, και δρομολόγησε την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.

Αν πάντως έχει αμφιβολία ποια κυβέρνηση αποκρύπτει τα ακριβή στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων, να επισημάνουμε στον κ. Χατζηδάκη ότι επί μήνες ζητάμε να κατατεθούν επίσημα όλα τα στοιχεία στη Βουλή και εισπράττουμε συνεχώς άρνηση.

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός των χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ.»