Ψάχνουν να γεμίσουν το καλάθι του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ — Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μυστικά των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ μπαίνει σιγά σιγά η κυβέρνηση, αναζητώντας τα περιθώρια για νέα επιδόματα ώστε να υποστηρίξει πως αντιμετωπίζει τα θέματα της καθημερινότητας.

Μέτρα με θετικό πρόσημο, που θα μπορούσαν να γεμίσουν (τουλάχιστον επικοινωνιακά) το “καλάθι” του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, αναζητούν ήδη στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα επιδόματα και επιδοτήσειςώστε να υποστηρίξει πως ενδιαφέρεται για τα θέματα της καθημερινότητας. Η πολιτική αυτή άλλωστε εκρίθη επιτυχημένη με βάση τα αποτελέσματα των διπλών εθνικών εκλογών.

Την περασμένη τετραετία όμως η κυβέρνηση μπορούσε να κινηθεί σχετικά ελεύθερα, καθώς οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ χαλάρωσαν τόσο με τον κορονοϊό όσο και με την ενεργειακή κρίση. Πλέον όμως, επανέρχεται η δημοσιονομική “κανονικότητα” και άρα η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να επιτύχει πλεόνασμα πέραν των στόχων και αφετέρου να έχει πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα από τα βασικά μέτρα που θα ήθελε να μπορεί να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφορά άλλωστε ακριβώς σε ένα νέο σχήμα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και λοιπών παρόχων, που θα αφορά όμως ειδικότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ενώ σχεδιάζεται και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

Στο τραπέζι είναι επίσης νέα επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση κατά τα λοιπά σηκώνει ψηλά όσον αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός έχει επιπλέον ήδη προαναγγείλει επίδομα για τους συνταξιούχους που δεν έχουν δει αυξήσεις λόγω της προσωπική διαφοράς. Και ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορεί να δώσει και ένα οριζόντιο επίδομα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα πρέπει να τηρήσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες, καθώς το φθινόπωρο αναμένονται τα νεότερα όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, στην οποία το Μαξίμου έχει ποντάρει και πρακτικά και επικοινωνιακά.

Βέβαια η ΔΕΘ θα αποτελέσει το βήμα, από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του για την επόμενη τετραετία, σχεδιασμό με ένα σαφές ιδεολογικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί μάλιστα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο και ενδεχόμενως τελικά να “σπάσει” στα δύο. Αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία ώστε με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος η κυβέρνηση να βρει παραθυράκι για να περάσει επί της ουσίας ιδωτικά ΑΕΙ και χωρίς αναθεώρηση.

Βίκυ Σαμαρά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μυστικά των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησηςΚυριάκος Μητσοτάκης: Τα μυστικά των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Μετά τις δύο πρόσφατες εκλογικές νίκες των εθνικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του και εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να βαφτεί για άλλη μια φορά ο χάρτης μπλε.

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, οι κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν άλλες ιδιαιτερότητες οι οποίες αγγίζουν και ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τις εσωκομματικές ισορροπίες στην γαλάζια παράταξη. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η εσωτερική συνοχή και να μην υπάρξουν διαρροές σε αντάρτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βγει για 3η φορά μπροστά και να διαφυλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικόν της παράταξης. Έτσι εξηγούνται και οι εμφανίσεις του σε κρίσιμες περιφέρειες που υπάρχουν «εκτός γραμμής» υποψηφιότητες, όπως για παράδειγμα η Πελοπόννησος και το Βόρειο Αιγαίο. Κομβικό ρόλο στις κινήσεις του πρωθυπουργού παίζει βεβαίως και η στάση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε σύμπλευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να κερδηθεί και η μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκη δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει βήματα πίσω σε λάθη των στελεχών της παράταξης και να μην ανέχεται το παραμικρό. Σε αυτό βέβαια συμβάλει η νωπή λαϊκή εντολή που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία τον καθιστά αρκετά ισχυρό στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ξεκαθαρίζει ο αρχηγός της ΝΔ απέναντι σε κάθε παραφωνία και σε ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις.

Το αποτύπωμα των προθέσεών του το έδωσε από τη Μεσσηνία κατά την παρουσίαση του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Δεν το έχω κρύψει: θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις εκλογές για Περιφερειάρχη. Όχι για να βάψουμε και πάλι τον χάρτη γαλάζιο. Αυτόν τον βάψαμε γαλάζιο δύο φορές, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Αλλά για ένα απλό και πρακτικό λόγο: Γιατί θέλουμε ανθρώπους να συμμερίζονται το όραμά μας, με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε καλά. Οι οποίοι μπορούν να σταθούν αρωγοί στις δικές μας προσπάθειες κι εμείς να σταθούμε αρωγοί στον δικό τους αγώνα για τη βελτίωση της ζωής στη δική σας Περιφέρεια».

Στο Μαξίμου λοιπόν και στην Πειραιώς δίνουν ξεκάθαρα κομματικό πρόσημο στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Περιφερειαρχών, διαμηνύοντας ότι τους βλέπουν ως “φυσικούς” συνεργάτες και ως το “όχημα” για να προωθηθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, για την ελληνική περιφέρεια…

Παράλληλα με τον κεντρική προεκλογική “εκστρατεία”, το μήνυμα στους υποψήφιους αυτοδιοικητικούς άρχοντες είναι να τρέξουν πόρτα – πόρτα, να μιλήσουν στους πολίτες, να τους γνωρίσουν και να τους πείσουν για στήριξη στο πρόσωπο τους.

Με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα τον Δεκαπεντάγουστο, οι συσκέψεις στο κεντρικό στρατηγείο, στην οδό Πειραιώς, θα είναι συνεχείς.

Θα αξιολογούνται βήμα – βήμα η προεκλογική στρατηγική, οι άξονες του προγραμματικού λόγου, η προεκλογική καμπάνια αλλά και οργανωτικά ζητήματα, με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα, καθώς απομένουν μόνο 2 μήνες ως τη νέα εκλογική “μάχη”.

Μια σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα σηματοδοτήσει και άλλα πράγματα, εκτιμούν τα γαλάζια στελέχη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί νέο αρχηγό και το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρνει – όπως σχολιάζουν κομματικά στελέχη της ΝΔ – να πάρει με το μέρος του τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως μπορεί να καταγράψει ως πρωθυπουργός ρεκόρ παραμονής στην πρωθυπουργία και να παραμείνει πολιτικά ακλόνητος για τα επόμενα χρόνια. Εάν δε, καταφέρει και κερδίσει και τις Ευρωεκλογές του 2024 – και στην περίπτωση που μέχρι τότε η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει τα «πάνω» της- το σενάριο αυτό είναι κάτι παραπάνω από εφικτό.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και τις 12 από τις 13 περιφέρειες, αλλά να… καθαρίσει τη δουλειά από την πρώτη Κυριακή. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει ότι οι υποψήφιοι της παράταξης θα υπερβούν το 43%, που είναι το όριο για να μη χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την περιπέτεια του δεύτερου γύρου, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συνασπιστούν και έτσι η αναμέτρηση να εξελιχθεί σε ντέρμπι, με αμφίβολα αποτελέσματα.