«Χτύπησε ταβάνι» η αντιπαράθεση για τον ΟΑΕΔ στη Βουλή

Την ευθύνη στους ανέργους πέταξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ενώ απαξίωσε τη λειτουργία του ΟΑΕΔ • Πληρωμένη απάντηση Ξενογιαννακοπούλου στην «αφωνία» Μητσοτάκη για τις συντάξεις • Κουτσούμπας: Χαριστική βολή στον Οργανισμό το νομοσχέδιο – έγκλημα • Κόντρα Παφίλη – Χατζηδάκη σε μια ακόμη εκρηκτική συνεδρίαση.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψηφίζεται αύριο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να σφυροκοπά κατά των «νεοφιλελεύθερης κοπής» διατάξεων που μεταξύ άλλων, καταργούν κυριακάτικες αργίες και…σχετικοποιούν την απονομή συντάξεων. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΚΕ, καταγγέλλοντας κυβέρνηση και πρωθυπουργό για συκοφάντηση των ανέργων και προκλητική στάση τόσο εναντίον τους όσο και κατά του ΟΑΕΔ.

Προσβλητική ομιλία Μητσοτάκη

Εν μέσω μεγάλης αντιπαράθεσης, από τη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισε η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος, αφού διαφήμισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους ανέργους, απαξίωσε πλήρως τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΟΑΕΔ και επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Σύγκρουση Χατζηδάκη – Παφίλη

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, προκάλεσε ο τρόπος που αναφέρθηκε στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ με υψηλά εισοδήματα, ο υπουργός Εργασίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τον λόγο, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο.

«Θα το πω λαϊκά, κύριε Χατζηδάκη. Κόφτε αυτό που λέτε για τους καταχραστές. Πόσοι έχουν ετήσιο εισόδημα, πάνω από 30.000 ευρώ; Πείτε μας! Είπατε 1.230 έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ. Πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ; Είναι 1.100.000 εργαζόμενοι. Δεν ντρέπεστε λίγο;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Και γιατί τόσα χρόνια δεν κάνατε τίποτα γι΄ αυτούς που έχουν τέτοιο εισόδημα, αυτοί που φωνάζετε τώρα; Εσείς δεν κυβερνάγατε και οι υπόλοιποι; Γιατί δεν το λύσατε αυτό; Το χρησιμοποιείτε, ως πρόσχημα αλλά είναι πρόστυχο, να χρησιμοποιείτε τους 1.230 για 1.100.000 ανέργους! Βγάλτε τους! Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τώρα όμως το κάνετε σκόπιμα! Για να περάσετε όλα τα υπόλοιπα. Σας λέω όμως σταματήστε το, γιατί εξαγριώνονται 1.000.000 άνθρωποι, όταν τα ακούνε αυτά».

«Εκείνο το οποίο είπα είναι ότι πάνω από 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλώνουν σίγουρα, όπως φάνηκε από την πρώτη έρευνα, 40.000 εγγεγραμμένοι. Πάνω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλώνουν 13.000 εγγεγραμμένοι. 1.232 εγγεγραμμένοι στα μητρώα για πάνω από 10 χρόνια, έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Εν πάση περιπτώσει, η ρύθμιση που φέρνουμε, αποκλείει τους 40.000, διότι θέτουμε τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης και αυτοί βγαίνουν απέξω. Αυτούς βγάζουμε. Επειδή μόλις είπατε ότι δεν έχετε πρόβλημα, να τους βγάλουμε, σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει, να το υπερψηφίσετε πράγματι και όχι μόνο να ξιφουλκείτε, αλλά να τηρήσετε και τον λόγο σας ταυτόχρονα».

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες που δεν έχουν αυτά τα ωφελήματα, επέμεινε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε: «η κυβέρνηση τάσσεται με τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Εσείς, λυπάμαι που το λέω, με καταχραστές δημόσιου χρήματος».

«Τιμωρητικές διατάξεις και στοχοποίηση»

Η κυβέρνηση στοχοποιεί ανέργους, με στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό και για να δικαιολογήσει τις τιμωρητικές διατάξεις που αφορούν το σύνολο των ανέργων, κατήγγειλε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

«Με κάθε νομοσχέδιο που μας έχετε φέρει, από το αντεργατικό νομοσχέδιο, από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, από τον πελατειακό στρατό των 256 εκλεκτών ημετέρων μετακλητών στις διοικητικές θέσεις προϊσταμένων του ΕΦΚΑ, με 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ μισθούς, έρχεστε τώρα στο απόγειο του λαϊκισμού να συνεχίζετε να μιλάτε για καταχραστές και για απατεώνες. Για ποιον λόγο;», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και συνέχισε: «Το κάνετε αυτό, για να δημιουργήσετε ένα κλίμα. Στοχοποιείτε, απαξιώνετε, δημιουργείτε κοινωνικό αυτοματισμό, έχετε και τα μέσα ενημέρωσης να “πιπιλίζουν” όλη αυτή την ιστορία των καταχραστών, απατεώνων, όπως ήταν τεμπέληδες οι του ΕΦΚΑ ή άχρηστοι οι του ΣΕΠΕ. Αυτό κάνετε κάθε φορά».•

Η κυβέρνηση δημιουργεί την εικόνα μιας τεράστιας σπατάλης, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει τις τιμωρητικές διατάξεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των ανέργων. «Δεν αφορούν τις 40 χιλιάδες. Αφορούν το σύνολο των ανέργων, αφορούν το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για τη σημερινή κατάσταση του ΟΑΕΔ, είπε επίσης η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε ότι λόγω της συνεχούς μείωσης των εισφορών, υπάρχει μια τεράστια μείωση στα έσοδα και τους πόρους του ΟΑΕΔ, «μια μείωση που την περασμένη χρονιά ήταν 56%, περίπου 1,2 δισ., το οποίο σημαίνει βέβαια υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των κοινωνικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και διαφόρων κρίσιμων κοινωνικών πολιτικών».

Όπως εξάλλου επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης μπορεί να στοχοποιεί σήμερα ανέργους για το πώς ευεργετούνται από τον ΟΑΕΔ, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με τα πιο χαμηλά επιδόματα ανεργίας και για το μικρότερο χρονικό πλαίσιο που δίνεται αυτό το επίδομα.

«Δεν κάνετε καμία αναφορά ότι στις επιλογές σας, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πακτωλός του 1,2 δισ. ευρώ πηγαίνει στην κατάρτιση, προκειμένου φυσικά να ευεργετήσετε, με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες και διαδικασίες που επιλέγετε, την ιδιωτική αγορά στον τομέα της κατάρτισης, ενώ για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, έχετε προσδιορίσει μόνο 571 εκατ. και μάλιστα, έχετε, κύριε υπουργέ, εξαιρέσει τον δημόσιο τομέα. Και ξέρουμε τη σημασία που έχει η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, όσον αφορά τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Λίγο αργότερα, σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που επιφύλασσε προς τους ανέργους, αλλά και για το γεγονός ότι απέφυγε να τοποθετηθεί για ένα καίριο ζήτημα των τελευταίων ετών, τον χαρακτήρισε πρωθυπουργό «αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα».

«Δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται, σε ποιους εργαζόμενους και σε ποιους ανέργους απευθύνεται με την τοποθέτησή του, όταν έχουμε έναν κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας κυριολεκτικά να έχει γονατίσει τους τελευταίους 8 μήνες από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και όταν η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας, επισφάλειας και αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους. Προφανώς εννοεί την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αμέσως μετά τις εκλογές, την κατάργηση κάθε προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την πλήρη διάλυση του ωραρίου του 8ωρου, κάθε έννοιας συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη πλήρη διάλυση του ΣΕΠΕ».

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για στήριξη των μισθών, όταν με το νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επέβαλε 2 ώρες απλήρωτη εργασία, κατέλυσε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Μας είπε ότι καλεί τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να στηρίξουν την αύξηση των μισθών. Επί δύο χρόνια η Ελλάδα είχε παγωμένο τον κατώτατο μισθό. Έκανε μια αύξηση 1η Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς, 13 ευρώ μικτά το μήνα και όταν με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού πριν το πόλεμο είναι 15%», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε: «Εδώ και μήνες, εμείς μιλάμε για την ανάγκη άμεσης και γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε το εισόδημα των εργαζομένων που έχει χαθεί αυτούς τους 8 μήνες και πολύ περισσότερο να αναπληρώσει τις συνθήκες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «απέφυγε να πει γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει στη φορολόγηση της αισχροκέρδειας της αγοράς ενέργειας ενώ σήμερα αρνήθηκε η ΝΔ να κληθεί η ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών επειγόντως, πριν το Πάσχα». «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στο βήμα για να δικαιολογήσει τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και τις τιμωρητικές διατάξεις εναντίον του πιο ευάλωτου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που παρατήρησε πάντως ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μια λέξη για την τροπολογία για τις συντάξεις fast track».

«Προφανώς, δε θέλει να εκτεθεί κ. Χατζηδάκη. Επειδή μας προκαλέσατε, θα καταθέσω στοιχεία. Καταθέτω στη Βουλή τα στοιχεία που έχει επικαιροποιήσει ο ΕΦΚΑ επισήμως τον Γενάρη του ’22, που αναφέρουν ότι την 31η/1 είναι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις 152.345, οι εκκρεμείς επικουρικές 124.300, οι εκκρεμείς εφάπαξ συντάξεις 45.000 συν 55.000 που οι αλχημείες και η δημιουργική λογιστική του Υπ. Εργασίας προκειμένου να δείξει τη μεγάλη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, είναι οι συντάξεις οι παράλληλες, δηλαδή εκεί που οι συνταξιούχοι περιμένουν τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Σύνολο εκκρεμών συντάξεων: 376.645», είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία, επειδή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αλλά υπετριπλασίασε – με στοιχεία του ΕΦΚΑ – τις εκκρεμείς συντάξεις, και τώρα μεταθέτει την ευθύνη στους συνταξιούχους».

«Λάβρος» Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νέο έγκλημα που επιχειρείτε!

«Η σημερινή οικονομία αντέχει ζεστό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι μέτρα για την προστασία των ανέργων. Μάλιστα, αντί να πάρετε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια, φέρνετε μέσα στη νύχτα τροπολογία που υπονομεύει και άλλο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην  ομιλία του επί του νομοσχεδίου.

Ανέφερε ότι «πήγαν περίπατο τα όσα μας λέγατε ότι οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ θα λύσουν το πρόβλημα με τις συντάξεις. Το μόνο που θέλατε ήταν να βάλετε τους ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων, με το αζημίωτο φυσικά».

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως «αυτό το αίσχος», να «δώσει πίσω τα κλεμμένα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις» στους συνταξιούχους, καθώς και να δώσει «τώρα πίσω το δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι τα ψίχουλα των 200 ευρώ, που δίνετε μόνο σε μια μερίδα. Νομοθετήστε ώστε να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 650 ευρώ».

Είπε ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ θα μπορούσε να ονομαστεί «χρυσές δουλειές ξανά για κάποιους επιχειρηματίες με τα χρήματα των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο «δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό».

«Παίρνετε τις εισφορές των εργαζομένων, χρήματα που παρακρατούνται για να προστατευθούν οι άνεργοι, για να υπάρχουν υποτυπώδεις κοινωνικές παροχές σε όλους τους εργαζόμενους και τις δίνετε πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους για να χρηματοδοτείται η ολιγόμηνη, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όταν οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός καλπάζει μήνα με το μήνα και επίδομα ανεργίας παίρνει ο ένας στους 12 ανέργους, το πρόβλημα δε βρίσκεται στη διάταξη του Οργανισμού, αλλά στον προσανατολισμό του και στο πάρτι που έχουν στήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις πλάτες του εργαζόμενου λαού», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «μαζί με την μεγαλοεργοδοσία επιχειρείτε να τελειώνετε συνολικά με ό,τι είχε απομείνει από τον ΟΑΕΔ, ως ένας οργανισμός προστασίας ανέργων και εργαζομένων. Για αυτό και το νομοσχέδιο χτίστηκε πάνω σε ένα κρεσέντο ψεμάτων και μιας αντιδραστικής κυβερνητικής προπαγάνδας που έκανε το άσπρο – μαύρο».

Έθεσε, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, σειρά ερωτημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «καμία αναβάθμιση του Οργανισμού δεν υπάρχει με αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που κάνετε είναι να καταλογίζετε ευθύνες στον άνεργο για την ανεργία του».

«Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μισθό για τις επιχειρήσεις, δεν είναι νέα πρόταση ούτε συζητιέται για πρώτη φορά. Οι προτάσεις της ενεργητικής τάχα απασχόλησης, της ενεργούς γήρανσης, είναι βασική στρατηγική της Ε.Ε. και έχουν πυρήνα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» είπε και πρόσθεσε:

«Στόχος της Συνθήκης του Μάαστριχ από το 1992 είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης και του επιδόματος ανεργίας. Αυτή την πολιτική υπηρετείτε με συνέπεια και εσείς και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείτε να ολοκληρώσετε αυτόν τον σχεδιασμό. Να μετατραπεί η προστασία των ανέργων σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να δημιουργηθεί ένα ακόμα ισχυρό κύμα, που θα πιέζει προς τα κάτω τους κλαδικούς μισθούς, δηλαδή μια ακόμα δεξαμενή ανέργων που θα εντάσσεται στις επιχειρήσεις με διαφορετικούς όρους εργασίας και δικαιώματα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «ο αποκλεισμός των ανέργων από τα μητρώα ανέργων, ο περιορισμός του μεγέθους τους» καθώς, όπως εξήγησε, «με την ενεργοποίηση της πρότασης που αναφέρει πως στις 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας ή οποιασδήποτε κατάρτισης, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων, άρα και από την όποια προστασία του παρείχε ο Οργανισμός, κυριολεκτικά πιάσατε πάτο».

Σημείωσε ακόμα ότι «με την εφαρμογή του ποινολογίου που καταγράφεται στο νομοσχέδιο, για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των ανέργων, τους εξαναγκάζετε έμμεσα να αποδεχτούν θέσεις εργασίας με οποιουσδήποτε όρους εργασίας, με κάθε είδους ελαστική εργασιακή σχέση».

Ο Δ. Κουτσούμπας επανάφερε δύο ερωτήσεις προς άμεση απάντηση:

1. «Πόσες θέσεις σταθερής εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Οργανισμού, τα προγράμματα που έταζαν λαγούς με πετραχήλια; Πέρασαν αρκετές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ζητάμε τα αναλυτικά στοιχεία που οι θέσεις εργασίας στα εκατοντάδες προγράμματα απασχόλησης μετατράπηκαν σε σταθερή εργασία.

2. Επίσης, θέλουμε να γίνουν γνωστές στους εργαζόμενους και τους ανέργους, ποιες είναι αυτές οι ρήτρες που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν έναν εργαζόμενο στην εργασία του».

«Στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν ΟΑΕΔ Α.Ε. που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας περνά και μέσα από τις δράσεις του, καθώς έχει συγκεκριμένη και καταμερισμένη ευθύνη».

Ανέφερε επίσης ότι «ακόμα και η αλλαγή στην ονομασία του Οργανισμού εμείς δεν τη θεωρούμε τυχαία», καθώς «η αντικατάσταση της εργασίας από την απασχόληση, δεν σχετίζεται με λεξιλογικές ή εννοιολογικές διαφορές, αλλά με πολιτικές κατευθύνσεις».

«Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν μηχανισμό κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας, με κεντρικό ρόλο τον συντονισμό του δικτύου των ΚΕΚ και όποιων άλλων παράσιτων που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία, αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των ανέργων. Και για αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε αυτό το αίσχος που δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο» είπε.

«Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά, το μοίρασμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο να εργάζονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτό που σπούδασαν, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο αγώνας σήμερα και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχών ανατιμήσεων και ακρίβειας, για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Ακριβώς γιατί, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποφασιστική μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Αυτό είναι το μοναδικά προοδευτικό και σύγχρονο και όχι η κυριαρχία ξανά ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Πάρτε το πίσω τώρα! Ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας νέος άνθρωπος δεν πρόκειται να σας συγχωρήσει αυτό το νέο έγκλημα που επιχειρείτε!», κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.