Ένα ακόμη αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση και η υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως – Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28/7 οπότε και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση – Ολόκληρη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά την κατάργηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής – «Ένα νομοσχέδιο μέρος της οπισθοδρομικής αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ», χαρακτήρισε ο Ν. Φίλης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, το ν/σ Κεραμέως
Χθες το απόγευμα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας, με το οποίο εισάγεται ένα τιμωρητικό μοντέλο του δημοσίου σχολείου, μέσα από την αξιολόγηση και μια σειρά άλλων μέτρων που σύμφωνα με τον εισητητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φίλη, συμπικνώνονται στο ψευδεπίγραφο τρίπτυχο «αυτονομία – αξιολόγηση – επιμόρφωση».
Η συζήτηση συνεχίζεται στην Ολομέλεια σήμερα Τρίτη 27/7 και θα κορυφωθεί αύριο Τετάρτη 28/7 οπότε και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση, κυριολεκτικά στο «παρά 5’» πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.
Στην Βουλή θα παρευρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης για να στηρίξει την Ν. Κεραμέως και το ν/σ σχετικά με αλλαγές στην διοίκηση των σχολείων. Παράλληλα, στην συζήτηση αναμένεται να παρέμβει σήμερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλ. Τσίπρας.
Η σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται να ξεκινήσει με ευθεία επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για τις απαράδεκτες επιλογές της κυβέρνησης στην παιδεία, οι οποίες συμπληρώνονται με το νέο νομοσχέδιο για την απορρύθμιση των σχολείων, αλλά και τη «σφαγή» των υποψηφίων από το νόμο Κεραμέως με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ πάνω από 25.000 υποψηφίους.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, πάντως, να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα τα μεγάλα προβλήματα που η κυβέρνησή του έχει δημιουργήσει.
Έτσι αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση για τον κατώτατο μισθό, το ασφαλιστικό που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή αλλά και το προβληματικό Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, για το οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει να μην απαντά παρά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας προκαλώντας τους πολίτες και την κοινή λογική.
Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης του σχεδίου νόμου, του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών από το δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της ΝΔ και βουλευτής Καρδίτσας Γ. Κωτσός κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συγκεκριμένα τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό μετά την δήλωσή του περί κατάργησης του άδικου μέτρου των ΕΒΕ.
Μάλιστα, ο εισηγητής της ΝΔ ανακοίνωσε με καθυστέρηση ενός έτους μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με το σχέδιο, τα χρήματα και το σύστημα επιλογής που είχε νομοθετήσει και δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοσημείωτο είναι δε, πως ο Γ. Κωτσός επικαλείτο επιδοκιμασία του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας από το σύνολο της κοινωνίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί αφενός στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ρητά απορρίπτουν το προς συζήτηση νομοσχέδιο, και αφετέρου στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί τον άκρατο αποκλειμό χιλιάδων υποψηφίων από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Δραματική ανατροπή των κατακτήσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου» χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο εισηγητής και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φίλης. Για συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου κατηγόρησε ο Ν. Φίλης την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγώντας χιλιάδες παιδιά στην εργασία ανηλίκων. «Ακούω προπαγάνδα και όχι επιχειρήματα», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συστηματικά η κυβέρνηση υποβαθμίζει την δημόσια εκπαίδευση.
«Πήραμε σειρά μέτρων για τον μορφωτικό ρόλο των σχολείων, ώστε να μην υποκαθίσταται από τα φροντιστήρια» υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Φίλης αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο ψευδεπίγραφο τρίπτυχο «αυτονομία – επιμόρφωση – αξιολόγηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, άλλωστε, έχει ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, η οποία μετά την επίθεση στο Πανεπιστήμιο (με το νόμο, πλέον, που φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία) και τον περιορισμό της πρόσβασης στα ΑΕΙ (όπως φάνηκε περίτρανα τις τελευταίες μέρες, με την ίδια να παραδέχεται ότι τουλάχιστον 9.500 μαθητές θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), τώρα χτυπά το δημόσιο σχολείο.
Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα ζητά την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς και την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό στόχο για 45% αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ηλικίες 25-34 ετών.
Η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει χαρακτηριστικά: Η θέσπιση του νέου εξεταστικού συστήματος εν μέσω πανδημίας και στο μέσο της σχολικής χρονιάς, όπως και η περικοπή των εισακτέων κατά 30% αποτελούν τιμωρητικά μέτρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες που αντιμετώπισαν πρωτόγνωρες εκπαιδευτικές και κοινωνικές συνθήκες λόγω της πανδημίας.
Επίσης, πλήθος οικογενειών θα αναγκαστούν να δαπανήσουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους για σπουδές στο εξωτερικό ή για εγγραφή στα ιδιωτικά Κολλέγια, τη στιγμή που δεκάδες πανεπιστημιακά Τμήματα, ιδίως στην Περιφέρεια, θα στερηθούν σημαντικό αριθμό φοιτητών με κίνδυνο να οδηγηθούν στην υπολειτουργία, τη συγχώνευση ή/και το κλείσιμο.
Κατά συνέπεια, η ανάκληση του μέτρου της Ε.Β.Ε. κρίνεται επιβεβλημένη, ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος, συνυπολογίζοντας τις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία.
Η παρούσα ρύθμιση προτείνεται με σκοπό να θεραπεύσει τις αστοχίες και τις αδικίες που έχουν προκύψει από τη νομοθέτηση του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Ευρωπαϊκή δυστοκία
Σοβαρή δυστοκία εμφανίζει και πάλι η Ε.Ε. στην έκδοση μιας ξεκάθαρης δήλωσης για το θέμα της Αμμοχώστου υπό το πρίσμα της νέας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την περασμένη Παρασκευή που εκδόθηκε η δήλωση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπορέλ δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για να ακυρωθεί το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης συνεχίζει τις τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του των χωρών της Ε.Ε. και με τον Ζ. Μπορέλ, σε συντονισμό με τον Ν. Δένδια, για μια ισχυρή δήλωση κατά της τουρκικής ηγεσίας και του κατοχικού καθεστώτος, με ρητή αναφορά στη λήψη κυρώσεων, εάν οι αποφάσεις Ερντογάν-Τατάρ για άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν ανακληθούν. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους 27 με τη διαδικασία των τηλεφωνικών διαβουλεύσεων μέσω του Ζ. Μπορέλ. Οι αντιρρήσεις προέρχονται από την πλευρά της Γερμανίας, που επιμένει να μην υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις, αλλά μια επανάληψη της δήλωσης του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είχε μεταφέρει από την Παρασκευή στον Σ. Μισέλ, αμέσως μετά τη δήλωση του ΟΗΕ, το πολιτικό πλαίσιο που περιμένει η Λευκωσία από την Ε.Ε., με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε πρώτη φάση από το Συμβούλιο Εξωτερικών και εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της Αγκυρας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ, να ακολουθήσει απόφαση σε επίπεδο κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθεί ο Ζ. Μπορέλ είναι η περιφορά κειμένων και εάν δεν αποδώσει, η Λευκωσία θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ή τηλεδιάσκεψη.
Ο Ν. Αναστασιάδης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο είναι βεβαίως οι ενέργειες της Ε.Ε. καθώς η Αγκυρα αρνείται να αποδεχθεί τη δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ενώ ο Ε. Τατάρ σε δηλώσεις του χθες απέρριψε κάθε συζήτηση για ανάκληση του ανοίγματος και παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής της περίκλειστης πόλης, είπε ότι «αυτό είναι ανέφικτο». Ο πρωθυπουργός του Ε. Σανέρ επισκέφθηκε μάλιστα χθες την περιοχή του Αγ. Νικολάου για να επιθεωρήσει τις εργασίες του ανοίγματος.
Σχέδιο ψηφίσματος
Την Πέμπτη, στη νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, θα συζητηθεί το σχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση της παρουσίας της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και η Κυπριακή Δημοκρατία με νέο γύρο διπλωματικών διαβουλεύσεων που έχει ανοίξει περιμένει ρητή αναφορά για το καθεστώς της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 και 789 και αναφορά των επόμενων ενεργειών του γ.γ. Α. Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η Λευκωσία έχει ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και τις χώρες της Ε.Ε. για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εισηγείται (να τεθεί η Αμμόχωστος υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως και το αεροδρόμιο Τύμπου στα κατεχόμενα, και η Ε.Ε. να έχει την εποπτεία στα θέματα τελωνείων και δασμών).
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι καμία συζήτηση για λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι εάν ο Ε. Τατάρ προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου η Λευκωσία θα απαντήσει με μέτρα εις βάρος των κατοχικών αξιωματούχων (με πρώτο την ακύρωση των ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν από την Κυπριακή Δημοκρατία).
Μπάμπης Αγρολάμπος