«Χρυσές» δωρεές για πονηρούς σκοπούς — Γιώργος Κόφτης: “Επιστροφή στο σκοτάδι” η επιλογή του ΑΠΘ να σβήσει το γκράφιτι του Αγγελόπουλου — Μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη το νέο hot spot του real estate

Στο φως οι αμαρτίες του ιερού ναού Μαθόδιου και Κύριλλου ▶ Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών καταγγελίες για εξαπάτηση δωρητών επιχειρηματιών ● Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ ● Φαίνεται να διοχετεύτηκαν σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων, με επίκεντρο αρχιμανδρίτη ● Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση, πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί η έρευνα οδήγησε σε σοκαριστικά αποτελέσματα

Οσμή σκανδάλου σε έναν από τους πιο λαμπερούς προσκυνηματικούς ναούς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκονται καταγγελίες για υφαρπαγή αμύθητων ποσών από δωρητές επιχειρηματίες, ενώ προκύπτουν υπόνοιες και για κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων, με επίκεντρο αρχιμανδρίτη.

Ο ιερός ναός Μεθοδίου και Κυρίλλου είναι αναμφίβολα μια από τις πιο λαμπερές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, απέναντι ακριβώς από τη νέα παραλία, περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο πάρκο και δεσπόζουσα σε μια από τις πλέον «καλές συνοικίες» στην ανατολική πλευρά της πόλης. Θεμελιώθηκε το 1981 κι έκανε θυρανοίξια το 1983, ενώ το 1997 τον ναό επισκέφθηκε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Με τον χρυσό του τρούλο να αντανακλά από μακριά το φως του ήλιου, κάθε Κυριακή προσελκύει εκατοντάδες πιστούς, κυρίως ανθρώπους της περιοχής, που συρρέουν στις λειτουργίες. Παράλληλα λειτουργεί και μια χορωδία με αρκετές διακρίσεις και τουλάχιστον 200 χορωδούς. Ο ναός στο δυναμικό του αριθμεί δύο αρχιμανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας είναι και προϊστάμενος, κι έναν πρωτοπρεσβύτερο, που σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από το στενό περιβάλλον του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου.

Το πόσο σημαντικός είναι ο ναός για την τοπική μητρόπολη το αντιλαμβάνεται κανείς και μόνο από το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της φιγουράρει πρώτος πρώτος, πάνω ακόμη κι από εκείνον του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ή τους ιστορικούς ναούς της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Γεωργίου!

Οι πληροφορίες θέλουν τα έσοδα του ναού να είναι διόλου ευκαταφρόνητα από γάμους και βαφτίσεις επιφανών Θεσσαλονικέων που πληρώνουν αδρά για λίγη παραπάνω «λάμψη», αλλά και από δωρεές πιστών, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης. Και κάπου εδώ, όπως θα ‘λεγε και κάποιος ταπεινός μοναχός του Αγίου Ορους, «μπαίνει στη μέση ο Μαμωνάς» και χάνονται η ιεροσύνη και η κατάνυξη…

Τουλάχιστον δύο επιχειρηματίες από αυτούς που εισέφεραν σοβαρά χρηματικά ποσά κατ’ επανάληψη σ’ έναν αρχιμανδρίτη, προκειμένου να τον στηρίξουν για να γίνει «σύντομα» μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όπως τους έλεγε, κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα εξαπάτησης! Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι ίδιοι στην ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικούς μήνες κι αμέσως ξεκίνησε μια σοβαρή και εις βάθος έρευνα που έφτασε ώς την Αθήνα. Ακόμη χειρότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ, σχετίζονται με σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων!

Για δικούς τους λόγους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση, πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί η έρευνα οδήγησε σε σοκαριστικά, ομολογουμένως, αποτελέσματα. Ακολουθήθηκαν «οι δρόμοι του χρήματος» και, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο επίκεντρο βρέθηκε ο εν λόγω αξιωματούχος της εκκλησίας, ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται ότι διακινούσε τα ποσά των δωρεών σε δραστηριότητες που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν με την ιεροσύνη. Η «εγκληματική δραστηριότητα» φαίνεται να ξεκινάει το 2018. Τα χρήματα, όπως τονίζουν πηγές της «Εφ.Συν.», προσφέρονταν μεν από τους καλόπιστους επιχειρηματίες για τη «στήριξη» και ανέλιξη του αρχιμανδρίτη στον μητροπολιτικό θώκο, όμως κατέληγαν στο στενό του περιβάλλον, σ’ ένα δεύτερο πρόσωπο εμπιστοσύνης του, κάποιον άνεργο (!), όπως περιγράφεται, που φέρεται να διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να διάγει πολυτελή βίο, αν και στην Εφορία χρωστάει 400 χιλιάρικα. Και κάπου εδώ, πάντοτε όπως λένε οι πληροφορίες από την έρευνα, μια φαινομενική ιστορία οικονομικής απάτης παίρνει άλλες διαστάσεις.

Μέσα στις δαπάνες που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται συχνά-πυκνά «καλλιτεχνικές δραστηριότητες» οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με χορωδίες και εκκλησιαστική μουσική. Αντιθέτως, σχετίζονται με μοντέλα, μανεκέν, νεαρά κορίτσια και αγόρια που συμμετέχουν σε επιδείξεις μόδας, φωτογραφήσεις και «φανταχτερά» πάρτι, ανάμεσα στα οποία κάποια εκτιμάται πως είναι ανήλικα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η «οδηγία» της Αρχής προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι να εμπλακούν στη διερεύνηση της υπόθεσης και ο ελεγκτικός μηχανισμός της Εφορίας αλλά και η υπηρεσία της Ασφάλειας που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα.

Η έρευνα της Αρχής κράτησε αρκετούς μήνες κι επιστράφηκε στην Αστυνομία πριν από μερικές ημέρες για τα περαιτέρω, αφού, όπως φαίνεται, θα πάρει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Το κακό παρελθόν

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλήρος στη Θεσσαλονίκη εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Πριν από μερικά χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015 συγκεκριμένα, είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο ο βιασμός ενός 7χρονου τροφίμου στο «Παπάφειο» Ορφανοτροφείο που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος, μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο μητροπολίτης Ανθιμος.

Οι αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθηση βιασμό του παιδιού στο «Παπάφειο» Ορφανοτροφείο ήταν συγκλονιστικές. Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο. Η διεύθυνση του ιδρύματος τότε φέρεται να αντιμετώπισε αρχικά το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που ακολούθησε έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος, που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος ως πρόεδρος. Ο… Αγιος Θεσσαλονίκης είχε αποδώσει το περιστατικό στην έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ σχετικά με το καταγγελλόμενο «κουκούλωμα», για το οποίο άσκησαν δίωξη οι εισαγγελικές αρχές, σημείωνε με σχετική ανακοίνωσή του ότι «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό». Για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το νέο σκάνδαλο που αναμένεται να πάρει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Νίκος Φωτόπουλος

Γιώργος Κόφτης: “Επιστροφή στο σκοτάδι” η επιλογή του ΑΠΘ να σβήσει το γκράφιτι του ΑγγελόπουλοΗ προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κόφτης στο ΑΠΘ

Η προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κόφτης στο ΑΠΘ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΦΤΗΣ

Ο ζωγράφος Γιώργος Κόφτης που φιλοτέχνησε το γκράφιτι του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο ΑΠΘ σχολιάζει την απόφαση του ιδρύματος να το σβήσει.

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να σβήσει την προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου από τους τοίχους του πανεπιστημιακού ιδρύματος, την οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Κόφτης στις 3 Ιουνίου, μόλις 40 ημέρες νωρίτερα.

Ο ίδιος, μιλώντας στο NEWS 24/7 έκανε λόγο για μια βαθιά σκοταδιστική κίνηση και εξήγησε πως το συγκεκριμένο έργο ήταν μια εικαστική τοποθέτηση με συμβολικό χαρακτήρα, μια δωρεά προς το πανεπιστήμιο.

“Η επιλογή του Αγγελόπουλου δεν ήταν τυχαία, όπως τυχαία δεν ήταν και η αφαίρεσή του”

“Αυτό που αναδεικνύεται με αυτή την κίνηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία κριτική σκέψη, πρόκειται για μια ισοπεδωτική πράξη. Το μήνυμα που περνάει είναι ένας μηδενισμός, είναι σκοτάδι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόφτης.

Όπως τονίζει, εγείρονται έντονα ερωτηματικά καθώς από όλα τα γκράφιτι που υπάρχουν στο ΑΠΘ, επιλέχθηκε να σβηστεί μόνο το συγκεκριμένο.

“Στον χώρο του πανεπιστημίου υπάρχουν πάρα πολλά γκράφιτι, τα οποία είναι και υβριστικά και άσχημα και κακοφτιαγμένα και δεν τα πειράζει κανείς. Γιατί να σβήσεις τον Αγγελόπουλο; Και μάλιστα τον Αγγελόπουλο ως σύμβολο. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε κανονικά να το αγκαλιάσει αυτό το έργο, να το προστατεύσει, να το διαφυλάξει..“, πρόσθεσε.

Η προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο ΑΠΘ που φιλοτέχνησε ο Γιώργος ΚόφτηςΗ προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο ΑΠΘ που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κόφτης

“Ο Αγγελόπουλος έγινε εκεί για συγκεκριμένο λόγο, έχει μία βαρύτητα και στη Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα ως καλλιτέχνης, ως τέρας της τέχνης. Ήταν στρατηγική η θέση που ήταν εκεί ζωγραφισμένος ο Αγγελόπουλος, δεν ήταν κάτι τυχαίο. Αποτελεί ανάμνηση μίας πιο φωτεινής Θεσσαλονίκης, μίας πιο φωτεινής Μακεδονίας, μίας πιο φωτεινής Ελλάδας.

Το βλέμμα του ήταν επίτηδες εξεταστικό στο γκράφιτι. Τύπου κοιτάει τα χάλια μας εκείνη τη στιγμή. Οπότε εμένα μου λέει κάτι αυτή η κίνηση. Ότι σβήνουμε, επειδή δεν αντέχουμε, δεν θέλουμε αυτό το βλέμμα. Δεν θέλουμε τον Αγγελόπουλο. Δεν θέλουμε να θυμόμαστε τα χάλια μας. Δηλαδή, δεν είναι ότι σβήνουν ένα γκράφιτι, που λέει πχ. ΠΑΟΚ ή ότι άλλο, αλλά ότι σβήνουν αυτό το γκράφιτι. Αναγκαστικά κάτι σημαίνει αυτή η κίνηση“, συμπλήρωσε.

Η προσωπογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κόφτης στο ΑΠΘ

Να σημειωθεί εδώ ότι το έργο κοσμούσε τον εξωτερικό τοίχο της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Και όχι τυχαία. “Εκεί γίνονται μουσικές συναυλίες της συμφωνικής και της ορχήστρας του Πανεπιστημίου, έχουν παιχτεί έργα της Καραΐνδρου, έχει δώσει ομιλία ο Τσόμσκι εκεί, είναι ένα μέρος που έχει από μόνο του έναν συμβολισμό”εξήγησε ο κ. Κόφτης.

Ο ίδιος την ημέρα που φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Αγγελόπουλου, την 3η Ιουνίου του 2023, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε μία πιο λεπτομερή εξήγηση του έργου του:

“Το έργο πέτυχε τον σκοπό του λοιπόν”

Σαράντα ημέρες μετά, επέστρεψε με νέα ανάρτηση για το έργο. Αυτή τη φορά για να το “αποχαιρετήσει”.

[…] Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά που αποφάσισε το ίδιο το ίδρυμα να σβήσει τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο από την αίθουσα τελετών. Ήρθε άθελά του και ολοκλήρωσε με αυτήν του την κίνηση την ίδια την απόπειρά μου να θυμίσω το βλέμμα του μεγάλου σκηνοθέτη. Του ανθρώπου που διάβασε την ιστορία της χωρας με το βάθος και την ακρίβεια που της αξίζει. Κρίμα που δεν ήμουν εκεί της στιγμή του αφανισμού.

Ήθελα να δω τον υπάλληλο που με την νωχελια του πήρε την μπογιά και τον εξαφανισε. Με τις βουρτσιές του να ανακουφίζει το ΑΠΘ από το επιμονο βλέμμα του μεγάλου Τεό. Το έργο πέτυχε τον σκοπό του λοιπόν […], έγραψε μεταξύ άλλων.

Όλη η ανάρτηση εδώ:

“Άσε και λίγο φως…”

Η είδηση της αφαίρεσης του γκράφιτι έχει κάνει από το πρωί της Παρασκευής (14/7) τον γύρο του διαδικτύου, με τους περισσότερους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το συμβάν. Ο κ. Κόφτης επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο κλίμα και, όπως περιέγραψε, έχει δεχτεί πάρα πολλά μηνύματα συμπαράστασης από το πρωί.

“Θύμωσε πολύ ο κόσμος. Ενοχλήθηκαν πάρα πολλοί. Γιατί εδώ στη Θεσσαλονίκη ζούμε έναν σκοταδισμό, που δεν θυμίζει τίποτα Αθήνα, και όσοι δεν το αντέχουν, τους κλώτσησε η κίνηση αυτή. Ότι κάπου έλεος, πάει ένας και κάνει μια ζωγραφιά, τι σε ενοχλεί; Είναι λίγο ακραίο, έτσι; Άσε και λίγο φως, άσε και λίγο όραμα, μην τα ισοπεδώνουμε όλα“, κατέληξε.

 

Μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη το νέο hot spot του real estateΑκίνητα στη Θεσσαλονίκη

Η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τα οδικά έργα που κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή, πρέπει να προσμετρηθούν ως σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης αγοράς κατοικιών.

Ανοδική τάση σημειώνουν οι μέσες τιμές αγοράς κατοικίας στη Χαλκιδική το πρώτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ειδικά για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

Σε συνδυασμό και με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τις χώρες των Βαλκανίων, έχουν οδηγεί τις τιμές στα ακίνητα σε ανοδική τροχιά.

Η υψηλή τουριστική κίνηση γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οι πολλές παραθεριστικές επιλογές που προσφέρει η Χαλκιδική, οδηγούν πολλούς στην αναζήτηση ακινήτου είτε για τουριστική αξιοποίηση είτε ακόμα και για μόνιμη κατοικία.

Η κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη και τα οδικά έργα που κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή, πρέπει να προσμετρηθούν ως σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης αγοράς κατοικιών.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στην Χαλκιδική σημείωσε άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 της τάξεως του 12,50% με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., από τα 1.778 ευρώ ανά τ.μ., του 2022.

Σε σχέση με το 2019, πριν την περίοδο της πανδημίας της Covid-19, το 2023 η μέση τιμή πώλησης κατοικίας σημείωσε άνοδο της τάξεως του 33,19%.

Ακίνητα στην αγορά

Γκαρσονιέρα 48 τ.μ., ισογείου στην περιοχή της Ιερισσού, πωλείται στα 958,33 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα 70 τ.μ., πρώτου ορόφου με δύο υπνοδωμάτια στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά, το βρίσκουμε στα 2.357,14 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα 84 τ.μ., τριών υπνοδωματίων στη Σιθωνία, πωλείται στα 2.142.86 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ., τρίτου ορόφου με δύο υπνοδωμάτια στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, πωλείται στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα 112 τ.μ. στα Νέα Μουδανιά, πρώτου ορόφου με δύο υπνοδωμάτια, το βρίσκουμε στα 2.232,14 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα 120 τ.μ., τριών υπνοδωματίων στην περιοχή Χανιώτης, πωλείται στα 2.916.67 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ., ισογείου με τρία υπνοδωμάτια στην περιοχή Νικητής της Σιθωνίας, πωλείται στα 2.500 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία 155 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια στην περιοχή της Κασσάνδρας, πωλείται στα 1.645,16 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία 110 τ.μ., τριών υπνοδωματίων στην περιοχή Βουρβουρού, πωλείται στα 2.727.27 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα 100 τ.μ., τριών υπνοδωματίων στην περιοχή Ελάνη της Κασσάνδρας, πωλείται στα 1.900 ευρώ ανά τ.μ.

Θοδωρής Κολοκυθάς