Χειρόφρενα στα λεωφορεία την ερχόμενη Πέμπτη – Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, από τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, προχωρούν όλες οι ειδικότητες εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και σε όλα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών, με διεκδικητικό πλαίσιο την άμεση απόσυρση των ιδιωτών των ΚΤΕΛ από τη δημόσια αστική συγκοινωνία της Αθήνας, την επαναφορά στο σύστημα συγκοινωνιών της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ όλων των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ και την επαναφορά σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ. 246/2006).

Η ΟΣΜΕ διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, “τιμώντας” την ιστορία της και θέλοντας να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε το ’93, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση ξεπουλάει το δημόσιο αγαθό της συγκοινωνίας στους ιδιώτες».

Στο εξώδικο σημειώνουν ότι «ενώ τουλάχιστον 500 λεωφορεία ιδιοκτησίας της Ο.ΣΥ., που έχουν αγορασθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, η Κυβέρνηση, με τη σύμπραξη της Διοίκησης της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, σκέφθηκε ως «λύση» για να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια να αναθέσει, χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο, το έργο της αστικής συγκοινωνίας του Λεκανοπεδίου στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ. Ιδιώτες που μόνο οφέλη μετρούν κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν το αστικό συγκοινωνιακό έργο της Αττικής, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και δουλεύοντας νύχτα – μέρα, χωρίς κανένα έλεγχο σε ό,τι αφορά τα ωράρια απασχόλησης.»

Διαπιστώνουν δε ότι «η Κυβέρνηση, πριν προσφέρει στο πιάτο τη δημόσια συγκοινωνία στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, είχε φροντίσει να καταργήσει κάθε «ενοχλητικό» περιορισμό ως προς την απασχόληση του προσωπικού κίνησης των ΚΤΕΛ (κατάργηση Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ), αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός ότι αυτοί οι περιορισμοί αποσκοπούσαν κυρίως στην προστασία της οδικής ασφάλειας (ωράριο οδηγών, αναπαύσεις, διαλείμματα κλπ). Έτσι, μπορεί τώρα να κομπάζει για το χαμηλό κόστος της παροχής αστικού συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ.»

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «οι προθέσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για την απαξίωση και τον κατακερματισμό της Δημόσιας Συγκοινωνίας, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση εις βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κρυφτούν πίσω από οποιοδήποτε πρόσχημα. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αλλά και οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ που αποτελούν τα πρώτα θύματα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης, δεν θα ανεχθούν την απαξίωση και την παράδοση της Δημόσιας Συγκοινωνίας στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, οι οποίοι, μετά και την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ, ανεξέλεγκτα απομυζούν την εργασιακή δύναμη του προσωπικού, σε βάρος και της οδικής ασφάλειας.»

Προσωπικό ασφαλείας

Στην εξώδικη πρόσκληση δημόσιου διαλόγου που απευθύνει προς την «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», την «Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών», την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών» και την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών», σημειώνει ότι θα διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, καλεί δε στη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου τις εργοδοτικές οργανώσεις τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 11.30 στα γραφεία του ΟΜΕΔ.

 

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα χορηγηθεί

Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους

Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021, το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί μία πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

Το επίδομα θέρμανσης προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.

Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.