Χαρίτσης: Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις που διαλύουν την αγορά εργασίας – Ξανθός: Τι διαφορετικό θα κάναμε εμείς για την υγειονομική κρίση

Να δώσει άμεσα λύση για τους «εγκλωβισμένους φοιτητές στο αεροδρόμιο του Λονδίνου», κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Mega και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ότι «τώρα θυμήθηκαν την πατρίδα». «Πρέπει να ανακαλέσει άμεσα και να δοθεί τέλος στο δράμα αυτών των νέων ανθρώπων», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χαρίτσης είπε, ακόμα, ότι «για να στηριχθούν όσοι αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ζεστό χρήμα στην οικονομία» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής υποστήριξε ότι «πρέπει να στηριχθούν οριζόντια όλοι οι κλάδοι της οικονομίας». Σχολίασε ότι «χρειάστηκαν διαδοχικές ανακοινώσεις και παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη ρύθμιση για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ στους επιστήμονες, το οποίο θα δινόταν ουσιαστικά στα κέντρα κατάρτισης». Τόνισε, δε, ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «πρέπει να θωρακιστεί τώρα», υποστηρίζοντας ότι «η τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεων και η παραπομπή σε εγγυοδοτικά εργαλεία δεν αρκεί σε μια μικρομεσαία επιχείρηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με το λουκέτο λόγω μηδενικού τζίρου».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει τις προτάσεις του στα 970 εκ. ευρώ το μήνα, προσθέτοντας ότι η διαφορά «είναι δημοσιονομικά διαχειρίσιμη συγκριτικά με τα ανεπαρκή μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση». Αυτό διότι, όπως εξήγησε, «έχουν αρθεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ΕΕ και δεν προσμετρώνται οι δαπάνες για τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει και το “μαξιλάρι” των 35 δισ. που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διασφαλίζει ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Αλίμονο μας αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», σχολίασε.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις ρυθμίσεις στα εργασιακά που «διαλύουν την αγορά εργασίας, παραπέμποντας στα πρώτα χρόνια της κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί «μια νέα στρατιά ανέργων και υποαμοιβόμενων εργαζόμενων».

 

Ξανθός: Τι διαφορετικό θα κάναμε εμείς για την υγειονομική κρίση του κοροναϊού

“Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως εξωνοσοκομειακό φίλτρο της πανδημίας”

Είναι σε εξέλιξη ένας αγώνας αντοχής για το Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, για την κοινωνία, για τον κόσμο της εργασίας, επισήμανε, το πρωί, μιλώντας στο OpenTv ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

Η επιτυχία ή όχι της μάχης και η αντοχή του ΕΣΥ θα κριθεί από :
τη διατήρηση της συμμόρφωσης των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα
την επιτάχυνση και την πληρότητα της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επιπλέον προσωπικό (επικουρικό αλλά και μόνιμο)
την επάρκεια των μέτρων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού
τη γρήγορη ανάπτυξη όλων διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ
την αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ και την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό

Tι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα δρομολογούσε 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, για να έχουν κίνητρο (με ειδική μοριοδότηση) να έρθουν τώρα συμβασιούχοι να στηρίξουν το ΕΣΥ και να αντιστραφεί κάποια στιγμή η ιατρική μετανάστευση
Θα έκανε κεντρική διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ , ενισχύοντας τα Δημόσια Εργαστήρια και βάζοντας κοινούς κανόνες και κριτήρια στη συνταγογράφηση και δωρεάν κάλυψη αυτής της εξέτασης (τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα).
Θα ενσωμάτωνε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και θα έδινε βάρος στην αξιοποίηση των γιατρών και λοιπών υγειονομικών της ΠΦΥ στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’ οίκον φροντίδα χρονίως πασχόντων που «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση. Αυτό χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση και όχι αποδυνάμωση της ΠΦΥ από γιατρούς για να συμβάλλουν στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*