Χάνει και την στήριξη της Μέρκελ ο Ερντογάν – Πρώτη οργισμένη αντίδραση Ερντογάν στις κυρώσεις των ΗΠΑ – Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400 – Ιστορική απόφαση στη Βρετανία: Δικαστήριο αναγνώρισε ως αιτία θανάτου την ατμοσφαιρική ρύπανση

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν : Αιχμηρή αναφορά του τούρκου προέδρου στην  γερμανίδα καγκελάριο - ΤΑ ΝΕΑ

Ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος μπορεί πλέον να εμποδίσει τις κυρώσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν απ΄το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

 

Πρώτη οργισμένη αντίδραση Ερντογάν στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Τ.Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της

Οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Άγκυρας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ στο οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας  CAATSA.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα εργαστεί διπλά για να αναπτύξει περαιτέρω την αμυντική της βιομηχανία ώστε να είναι απολύτως ανεξάρτητη.

 

Επιμένει ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400Επιμένει ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24 o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου, την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.

 

Ιστορική απόφαση στη Βρετανία: Δικαστήριο αναγνώρισε ως αιτία θανάτου την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο «αόρατος δολοφόνος», αόρατος αλλά και ανομολόγητος, για περίπου 40.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι πεθαίνουν πρόωρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο. Όμως την Τετάρτη, για πρώτη φορά στην ιστορία, βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε πως για το θάνατο ενός εννιάχρονου κοριτσιού από το νοτιοανατολικό Λονδίνο ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπαιξε κομβικό ρόλο στο θάνατο του εννιάχρονου κοριτσιού:

«Το συμπέρασμά μου είναι πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο της Έλα Αντό Κίσι Ντεμπρα το 2013».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής ιατροδικαστής της συνοικίας Σάουθγουορκ του Λονδίνου, Φίλιπ Μπάρλοου, έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις δύο εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

Το κορίτσι υπέστη πολλαπλές κρίσεις επιληψίας και χρειάστηκε να διακομισθεί σχεδόν 30 φορές στο νοσοκομείο, πριν πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2013. Μια έρευνα του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από νέα στοιχεία σχετικά με τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στο σπίτι της.

Η υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά το 2018, όταν η έρευνα που είχε ζητήσει η οικογένεια της εννιάχρονης βρήκε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόλις ένα χιλιόμετρο από το σπίτι της Έλα.

Η Έλα ζούσε 25 μέτρα από το South Circular Road στο Λιούισχαμ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Από την έρευνα προέκυψε «εντυπωσιακή σχέση» ανάμεσα στις επείγουσες νοσηλείες της Έλα και τις καταγεγραμμένες κορυφώσεις των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του αζώτου και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κοντά στην κατοικία της.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση όσο και στην επιδείνωση του άσθματος», εξήγησε ο Φίλιπ Μπάρλοου.

Ο ιατροδικαστής είπε ότι η μητέρα της Έλα δεν είχε λάβει πληροφορίες «σχετικά με τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη δυνατότητά της να επιδεινώσει το άσθμα».

«Εάν είχε αυτήν την πληροφόρηση, θα είχε λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το θάνατο της Έλα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*