Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Έπεσε Πετζετέλ (PZL) την ώρα της κατάσβεσης – Φωτιά στην Αρκαδία: Αναζωπυρώσεις στη πυρκαγιά της Κάτω Γορτυνίας

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Έπεσε Πετζετέλ (PZL) την ώρα της κατάσβεσης (vid)

Το αεροσκάφος τύπου Πετζετέλ επιχειρούσε στον Κοιλιωμένο το απόγευμα της Κυριακής σε φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Ζάκυνθο

Έπεσε PZL την ώρα που προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά στη Ζάκυνθο.

Παρουσίασε μηχανική βλάβη και έκανε αναγκαστική προσγείωση που δεν πήγε καλά μέσα στο δάσος, χωρίς να αναφλεγεί.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του και απομακρύνθηκε από το σημείο της πτώσης με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Η πτώση του αεροσκάφους έγινε στην περιοχή Λαγόποδο Ζακύνθου, όπου εντοπίζονται δύο εστίες φωτιάς.

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροποριας μεταφέρεται για προληπτικούς λόγους, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους.

Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.

Τα αεροσκάφη PZL είναι πολωνικής κατασκευής. 30 από τα αεροσκάφη αυτά αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου 1983 και Ιανουαρίου 1984 από την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Έκτοτε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ (Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, με έδρα τη Δεκέλεια), έχοντας ως αποστολή τους αεροψεκασμούς και την πυρόσβεση.

Τα τελευταία χρόνος ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση. Ως πυροσβεστικό το Πεζετέλ είναι κατάλληλο για το εδαφικό ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%, έχοντας παράλληλα μεταφορική ικανότητα 2.500 lt υγρού φορτίου.

Φωτιά τώρα στην Αρκαδία: Αναζωπυρώσεις στη πυρκαγιά της Κάτω ΓορτυνίαςΦωτιά τώρα στην Αρκαδία: Αναζωπυρώσεις στη πυρκαγιά της Κάτω Γορτυνίας

Στην συγκεκριμένη περιοχή εκκενώθηκαν χθες 8 οικισμοί.

Φωτιά -Κύριο χαρακτηριστικό της φωτιάς, είναι οι συχνές αναζωπυρώσεις-  Οι κάτοικοι του χωριού, έχουν ήδη μετακινηθεί. Δεν προκύπτει κάποιος ισχυρός άνεμος, ενώ η υγρασία που επικρατεί, λειτουργεί θετικά στο έργο των επίγειων δυνάμεων.

Γενικά, όπως τόνισε και ο υφυπουργός της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης των Κρίσεων, η κατάσταση είναι σταθερή.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συντονιστικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στην ακτίνα της πυρκαγιάς, βρίσκονται δέκα πέντε πυροσβεστικά οχήματα, με τα πληρώματά τους, ενώ υπάρχουν και πεζοπόρα τμήματα.

Φυσικά, επικουρούν και τα ”μέσα” της Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών και των ιδιωτών.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς που ήρθε απ’ την Άνω Μεσσηνία.

Οι αναζωπυρώσεις είναι αυτές που απασχολούν τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, έχει μειωθεί αισθητά, η περίμετρος της φωτιάς.