“Φωτιά” έβαλε η πρόταση Μητσοτάκη για δημογραφικό και μετανάστες — Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ “δείχνουν” πρόωρες εκλογές και… καραμπόλες

Live streaming: H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή | Έθνος

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η δήλωση του πρωθυπουργού πως οι μετανάστες μπορούν να αποτέσουν λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι όπως είπε είναι η απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και στην πληθυσμιακή υποχώρηση της χώρας, ερέθισε τα εθνικιστικά αντανακλαστικά εντός αλλά κι εκτός της κυβερνώσας παράταξης.

Στους κόλπους της ΝΔ αρκετοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν αμηχανία από τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πρόταση έρθει ως νομοθέτημα προς ψήφιση στην Βουλή.

  • Μάλιστα, κάποιοι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί σχολίαζαν σε “πηγαδάκια” πως ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει το 2019, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως “ η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο”.

Κι ενώ εντός των τειχών της ΝΔ οι αντιδράσεις στελεχών είναι – μέχρι στιγμής – απολύτως ελεγχόμενες, δεξιότερα της ΝΔ οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.

“Tο να γεμίζεις την Ελλάδα με στρατιώτες του Αλλάχ, περιμένοντας να… ενσωματωθούν και την ίδια στιγμή να διώχνεις από τη χώρα Ελληνόπουλα που δεν βλέπουν μέλλον στην ελληνική σοβιετία είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αυτοκτονήσουμε ως έθνος” ήταν η αντίδραση  του Θάνου Τζήμερου την οποία αναπαρήγαγε στο twitter και Κωνσταντίνος Μπογδάνος και την οποία ενστερνίζεται και ο Φαήλος Κρανηδιώτης ως μέλος της “Εθνικής Δημιουργίας”.

«Η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας” δηλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

  • “Όμως, προσοχή. Η νέα αυτή πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο. Ούτε δηλαδή οι νέοι Έλληνες που είναι άνεργοι να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε να επιτρέπει και φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους”.

Ωστόσο, οι προτάσεις  του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό ζήτημα συναντούν  αντιδράσεις και από τα “Αριστερά”. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “κυβερνητικές ανακοινώσεις που εκφράζουν καλές προθέσεις, με αποσπασματικά όμως βήματα και πιλοτικά προγράμματα, χωρίς εγγυημένο προϋπολογισμό, χωρίς υποδομές, χωρίς νέο, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην οικονομία της φροντίδας δεν αποτελούν συνολική και αποτελεσματική λύση”.

Το ΚΚΕ αντέδρασε σχολιάζοντας πως “οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για το δημογραφικό σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απάντηση στα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, όταν στενάζουν από τη “θύελλα” της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, από τους μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, από τη ζωή –  λάστιχο”.

Της Άννας Καραβοκύρη

 

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ “δείχνουν” πρόωρες εκλογές και… καραμπόλεςΟ Κυριάκος Μητσοτάκης

Η εκλογολογία καλά κρατεί, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για νέες υποψηφιότητες (με ενδιαφέρον παρασκήνιο), αλλά και οι περιοδείες υπουργών 

Όσο και να δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, τα σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο δεν “σβήνουν” με τίποτα. Και η νέα ανακοίνωση για εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις επόμενες κάλπες, αναζωπύρωσε ξανά την εκλογολογία.

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι χθες ανακοινώθηκε πως τέσσερις γυναίκες θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα:

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α εκλογική περιφέρεια Πειραιώς. Η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Και η δικηγόρος, πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια.

Η ανακοίνωση της ΝΔ ανέφερε βεβαίως ότι στόχος είναι η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα γαλάζια ψηφοδέλτια και ότι οι τέσσερις υποψήφιες θα κατέβουν στις εκλογές του 2023, πλην όμως αυτό δεν σταμάτησε τις φήμες πως οι κάλπες είναι πιθανό να στηθούν το φθινόπωρο.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ανακοινώνονται υποψηφιότητες εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης. Στο Νότιο Τομέα Αθηνών έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Και στο Δυτικό Τομέα Αθηνών έχει επίσης ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πάλαι πότε στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το προεκλογικό κλίμα εντείνει το γεγονός ότι οι υπουργοί έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες ανά την επικράτεια για την προβολή του κυβερνητικού έργου, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΝΔ. Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει επισκεφθεί την Ξάνθη, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τη Χίο, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να “σαρώνει” τη χώρα και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο κ. Μητσοτάκης βεβαίως στο συνέδριο της ΝΔ είχε δηλώσει ότι οι περιοδείες θα ξεκινήσουν ώστε να εξηγήσουν τα μέλη της κυβέρνησης το κυβερνητικό έργο και να θέσουν στους πολίτες το δίλημμα των επόμενων εκλογών, το οποίο ουσιαστικά συνοψίζεται στο δίλημμα “αυτοδύναμη ΝΔ ή… χάος”. Αλλά και να συσπειρώσουν τη γαλάζια βάση στέλνοντας το μήνυμα ότι και οι πρώτες κάλπες (της απλής αναλογικής) είναι κρίσιμες και άρα να αποφευχθεί ο κίνδυνος της “χαλαρής ψήφου”.

Οι κρυφές καραμπόλες

Η ανακοίνωση πάντως των τεσσάρων γυναικών υποψηφίων φαινεται πως κρύβει και ενδεχόμενες… καραμπόλες. Και αυτό καθώς στην Α Πειραιώς, όπου θα είναι υποψήφια η κ.Μιχαηλίδου, εξεταζόταν το σενάριο να κατέβαινε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με δεδομένο όμως ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, είναι το πιο ισχυρό “όνομα” στο πρώτο λιμάνι της χώρας, φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλη υποψηφιότητα, ενώ και ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να μην είχε… αντίρρηση στην παραμονή του στο Επικρατείας.

Ενώ στην Ανατολική Αττική ανακοινώνεται η υποψηφιότητα της κ.Ζαχαράκη, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη εάν θα είναι υποψήφιος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Στην εν λόγω περιφέρεια εκλέγονται επίσης η Γεωργία Μαρτίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Οικονόμου, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός. Ενώ το σενάριο ο κ.Πέτσας να κατέβαινε στη Φθιώτιδα, φέρεται να μην ενθουσιάζει τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Βίκυ Σαμαρά