Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο — Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

«Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις για επιτάχυνση των ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο, σε μια νέα προσπάθεια να αξιοποιήσει εγχώριους πόρους εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και ανησυχιών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι φόβοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτινάξει τις τιμές, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει τρόπους μείωσης της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και τερματισμού της «πολύ πριν το 2030».

Αυτό έχει αυξήσει την ανάγκη της Ελλάδας, η οποία καλύπτει περίπου το 40% της ετήσιας ζήτησης με ρωσικό φυσικό αέριο, να αξιοποιήσει τους εγχώριους δυνητικούς πόρους της.

«Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις για επιτάχυνση των ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον… απαιτεί από κάθε χώρα να κάνει ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής της ασφάλειας και επάρκειας, μέσω αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τη στρατηγική της χώρας ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ελλάδα είχε ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές. Ανώτερο στέλεχος της ελληνικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει προτείνει ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο ερευνών για αέριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν άδειες για έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και πρόσφατα ολοκλήρωσαν σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ένα σημαντικό βήμα για την αποσαφήνιση της θέσης και του μεγέθους τυχόν πιθανών αποθεμάτων.

Η κοινοπραξία TotalEnergies, ExxonMobil και Eλληνικά Πετρέλαια κατέχουν επίσης άδειες εξερεύνησης δύο υπεράκτιων οικοπέδων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το κράτος θα ήταν πρόθυμο να δώσει στους επενδυτές περισσότερο χρόνο για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων της περιοχής, εάν το ζητούσαν, είπαν οι αξιωματούχοι.

 

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΕΡ:

«Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου και για τον λόγο αυτό καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τα Γραφεία Τύπου και τα δημόσια ΜΜΕ να μετάσχουν στην 4ωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει οι Ενώσεις για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα. Κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας επιτρέπεται η εργασία των συναδέλφων που θα καλύψουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών, μέσω συλλογικών συμβάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης οι τελευταίες συλλογικές συμβάσεις ανατρέχουν στο μακρινό 2008 και οι ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς είναι πλέον ο κανόνας. Πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη η οποία πρέπει άμεσα να αντιστραφεί. Απαιτούμε η εν εξελίξει συλλογική διαπραγμάτευση για τα δημόσια ΜΜΕ να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία και να αρθούν οι μνημονιακοί περιορισμοί όσον αφορά τους μισθολογικούς όρους.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε έτοιμοι για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αλλά και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε και επηρεάζει τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων, με τελευταίο χτύπημα την πρωτοφανή ακρίβεια να ψαλιδίζει εισοδήματα και επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από την κυβέρνηση διεύρυνση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης του έντυπου τύπου εδώ και τώρα και από τους εργοδότες συλλογικές συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Απαιτούμε μέτρα από την κυβέρνηση και πράξεις από τους εργοδότες άμεσα».