Φτηνές υποσχέσεις που κοστίζουν ακριβά – «Βράζουν» οι λαϊκές αγορές

Φτηνές υποσχέσεις που κοστίζουν ακριβά
Με τους διασωληνωμένους σε επίπεδα-ρεκόρ, η κυβέρνηση υπόσχεται άνοιγμα της αγοράς την επόμενη Δευτέρα • Οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Φυσαρμόνικα με τα νεύρα του κόσμου και τις ήδη εξαντλημένες αντοχές των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παίζει η κυβέρνηση, τάζοντας άνοιγμα της αγοράς, αν είναι δυνατόν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, πιέζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση την επιτροπή των επιδημιολόγων που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη.

Προτεραιότητα στις κυβερνητικές επιλογές έχει το λιανεμπόριο, καθώς η αγορά βρίσκεται πέρα από τα όρια της ασφυξίας και τα μέτρα στήριξης εξαντλούνται. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι οι έμποροι είναι αισιόδοξοι ότι η επανεκκίνηση θα γίνει ομαλά και παρακολουθούν με ανησυχία την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, ιδίως τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων, που θεωρείται ο πλέον κρίσιμος για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

«Τώρα η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα μαγαζιά, γιατί έγινε αυτό που φωνάζαμε τόσο καιρό, δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία. Το ίδιο θέλει και το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως μας λένε επανειλημμένα. Δεν ξέρουμε όμως πλέον αν μπορεί να το κάνει όσο οι ΜΕΘ έχουν σταθερά πάνω από 700 διασωληνωμένους, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει εντελώς το σύστημα υγείας», λέει στην «Εφ.Συν.» στέλεχος του επιμελητηριακού κόσμου. Πληροφορίες που δίνονται στα επαγγελματικά Επιμελητήρια αναφέρουν ότι αν ο αριθμός των διασωληνωμένων πέσει κάτω από τους 600, τότε θα μπορέσει να ξανανοίξει η αγορά, με μόνο περιορισμό το ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Επειδή όμως και σε αυτήν την περίπτωση προστίθενται πολλά «αν», οι επαγγελματίες παραμένουν επιφυλακτικοί. Η επίσημη θέση των εμπορικών Επιμελητηρίων παραμένει η επανεκκίνηση της αγοράς με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, προκρίνοντας ως ασφαλέστερες τις αγορές εντός καταστήματος με ραντεβού (click inside), οι οποίες, όπως επιμένουν, δεν συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων ενώ λειτουργούν και ως μέσο κοινωνικής αποσυμπίεσης, όσο ο καιρός βελτιώνεται και ο κόσμος δεν αντέχει να παραμένει κλεισμένος μέσα.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η ΓΣΕΒΕΕ τα νέα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, καθώς οι προηγούμενες ημερομηνίες «κάηκαν» η μία μετά την άλλη. «Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα λιανική και εστίαση, ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι όσο το πανδημικό φαινόμενο είναι σε δυναμική εξέλιξη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς. Εξίσου συγκρατημένος είναι για το ενδεχόμενο να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου. «Οι βιαστικές δηλώσεις για άνοιγμα της αγοράς όχι μόνο έχουν κουράσει, καθώς καταλήγουν σε παλινωδίες, αλλά έχουν και οικονομικό κόστος», συμπληρώνει.

Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα προηγούμενων κυβερνητικών εξαγγελιών, π.χ. για άνοιγμα της αγοράς πριν από τα Χριστούγεννα, με ημερομηνίες-ορόσημα που ακυρώνονταν διαδοχικά. «Πολλές επιχειρήσεις έκαναν δαπάνες για να ξανανοίξουν, τελικά παρέμειναν κλειστές, συσσωρεύοντας νέα χρέη, επιταγές στον αέρα και απούλητα εμπορεύματα – ειδικά η χειμερινή ένδυση και υπόδηση που θα μείνουν στο ράφι», συμπληρώνει ο Γ. Καββαθάς. Φαίνεται τελικά ότι οι υποσχέσεις για άνοιγμα της αγοράς από λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη σε τηλεοπτικά παράθυρα και οι άτυπες διαρροές κοστίζουν δυσανάλογα ακριβά σε σχέση με την ελαφρότητα με την οποία εκφέρονται.

«Βράζουν» οι λαϊκές αγορές

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι παραγωγοί και πωλητές Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης για το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι μαύρες σημαίες που πλημμύρισαν χθες τις λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας αντικατοπτρίζουν ένα μέρος μόνο του θυμού των ανθρώπων των υπαίθριων αγορών για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, και για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κλάδο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

«Αυτή θα είναι η πρώτη απάντηση απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις βλαπτικές συνέπειες του νομοσχεδίου της. Ενα νομοσχέδιο που βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές όσο και τους καταναλωτές. Οπως επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης έχει παγώσει ο διάλογος που είχε ξεκινήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης.

Οπως λέει η Ομοσπονδία, «αν μέχρι την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές θα κάνουν πιο σκληρή τη στάση τους. Ηδη τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών και των σωματείων έχουν αποφασίσει υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, Αγγελος Δερετζής, σε δηλώσεις του διευκρινίζει ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να φτάσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις «ωστόσο η επιμονή της κυβέρνησης να ακολουθεί τον λάθος δρόμο δεν μας αφήνει περιθώρια. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να διαλύσει και τις λαϊκές αγορές, στις οποίες απευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, γιατί θα μας έχει απέναντί της» αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας πως «χιλιάδες οικογένειες παραγωγών και επαγγελματιών που βιοπορίζονται από τις λαϊκές αγορές έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία και η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση τούς βάζει στο στόχαστρο».

Σύμφωνα με την κ. Νοτοπούλου, το νομοσχέδιο «σηματοδοτεί το τέλος των λαϊκών αγορών ανοίγοντας τον δρόμο σε εταιρείες» και επιπλέον «όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, όπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζει, καταργώντας το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών όπως θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Υπαίθριο εμπόριο

Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές, παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό του και ιδιαίτερα οι επίμαχες διατάξεις που, μέσω διαρροών του ίδιου του υπουργού, έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ενώσεων του κλάδου.

«Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές» αναφέρεται στην τυπική ανακοίνωση του Μαξίμου για την παρουσίαση του σ/ν στο υπουργικό.