Η σφαγή στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 130 άνθρωποι, διαπράχθηκε κυρίως από στρατολογημένα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη η κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η σφαγή στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 130 άνθρωποι – 132 σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό των θυμάτων, 160 σύμφωνα με πηγές στην περιοχή –, διαπράχθηκε κυρίως από στρατολογημένα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη η κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ένοπλοι έκαναν έφοδο στο χωριό Σολχάν το απόγευμα της 4ης Ιουνίου, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων και πυρπόλησαν σπίτια. Επρόκειτο για τη χειρότερη ενέργεια που διαπραχθεί εδώ και χρόνια στην περιοχή που λυμαίνονται τζιχαντιστές οι οποίοι ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος, είτε στην αλ Κάιντα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ουσενί Ταμπουρά δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους, οι δράστες της επίθεσης ήταν ανήλικοι. Ο ΟΗΕ στηλίτευσε αμέσως το γεγονός.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους», τόνισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Παρά τις επεμβάσεις τόσο ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, όσο και στρατευμάτων άλλων χωρών, οι επιθέσεις τζιχαντιστών συνεχίζονται αδιαλείπτως κατά μήκος της ζώνης του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική – στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μαλί, στον Νίγηρα και αλλού.
Αξιωματούχοι στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση αυτού του μήνα – οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλα τμήματά της – λένε πως έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν παιδιά ως αιχμή του δόρατος για τέτοιες ενέργειες. Αλλά αυτή είναι μακράν η πιο αιματηρή.
Από το 2018, στη φτωχότερη χώρα της Δυτικής Αφρικής οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αμάχων δεν σταματούν να αυξάνονται.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1,2 εκατ. άλλοι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς της UNICEF. Πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι συγκεντρωμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Πάνω από 2.200 σχολεία έχουν κλείσει – ή σχεδόν το ένα στα δέκα –, στερώντας από 300.000 παιδιά τη μόρφωσή τους.
Επίσης χθες η Βουλή στην Μπουρκίνα Φάσο ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που τελεί σε ισχύ σε πολλές επαρχίες από τον Δεκέμβριο του 2018 για άλλους 12 μήνες από τη 13η Ιουλίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναστέλλει αρκετές θεμελιώδεις ελευθερίες, για παράδειγμα το δικαίωμα της συνάθροισης, ενώ δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας διάφορες υπερεξουσίες, όπως η δυνατότητα να ερευνούν σπίτια χωρίς να διαθέτουν ένταλμα μέρα ή νύχτα.
Κίνα: Φωτιά σε σχολή πολεμικών τεχνών για παιδιά – Τουλάχιστον 18 νεκροίΦωτιά σε περιοχή της Κίνας
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο εκπαίδευσης εφήβων. Ανήλικοι οι περισσότεροι νεκροί. Άγνωστα προς το παρόν τα αίτια της πυρκαγιάς.
Φωτιά ξέσπασε σε κέντρο εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες στην επαρχία Χενάν της Κίνας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ και τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν εσωτερικοί σπουδαστές ηλικίας μεταξύ 7 και 16 ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Beijing Youth Daily που όμως αποσύρθηκε από τον ιστότοπό της χωρίς να εξηγηθεί το γιατί.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 03:00 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 22:00 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας) και κατασβέστηκε αργότερα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές της κομητείας Τζετσένγκ.
Εξαιτίας της πυρκαγιάς στη σχολή, στην πόλη Σανγκτσιού, τραυματίστηκαν άλλοι 16 άνθρωποι, τέσσερις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές σε τι οφειλόταν η φωτιά.
Η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή της σχολής, ανέφεραν οι αρχές της κομητείας. Δεν δημοσιοποίησαν τα στοιχεία του, ούτε την επωνυμία της σχολής.
Τα περισσότερα θύματα ήταν σπουδαστές στη σχολή που διέμεναν στον δεύτερο όροφο, ηλικιών από 7 ως 16 ετών, ανέφερε η Ημερησία της Νεολαίας του Πεκίνου στο δημοσίευμά της που διαγράφτηκε αργότερα.
Τέτοιου είδους καταστροφές δεν είναι ασυνήθιστες στη γιγαντιαία ασιατική χώρα, όπου η ασφάλεια κτιρίων συχνά παραβλέπεται και οι κατασκευές σε αρκετές περιπτώσεις αψηφούν τον πολεοδομικό κώδικα.
Τη 13η Ιουνίου, έκρηξη σε αγωγό αερίου στην επαρχία Χουμπέι είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 138. Συνελήφθησαν οκτώ υπάλληλοι επιχείρησης αερίου από την τοπική αστυνομία όταν αποκαλύφθηκαν παραλείψεις στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας.
Μια από τις πιο πολύνεκρες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας είχε εκδηλωθεί σε νυχτερινό κέντρο στην πόλη Λουογιάνγκ, επίσης στη Χενάν, την ημέρα των Χριστουγέννων του 2000, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 309 άνθρωποι, οι περισσότεροι από δηλητηρίαση αφού εισέπνευσαν καπνό. Στο κατάμεστο νυχτερινό κέντρο, που δεν είχε παρά μόνο δύο εξόδους κινδύνου, δεν είχαν εγκατασταθεί ούτε σύστημα ανίχνευσης καπνού, ούτε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.