Φουντούλης: “Ανυπολόγιστες οι συνέπειες” * Κώστας Κεντέρης: «Οι νικητές είναι εκείνοι που δεν παραιτούνται ποτέ» * “Μύλος” με την αλλαγή ημερομηνιών στο τουρ

Ο Γιάννης Φουντούλης φοβάται ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τα επόμενα χρόνια για τον αθλητισμό στην χώρα μας.

ΟΓιάννης Φουντούλης παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαΐκή υδατοσφαίριση τα τελευταία χρόνια. Τόσο σαν διεθνής Έλληνας παίκτης, όσο και ως αθλητής ομάδων που πρωταγωνιστούν στο διεθνές στερέωμα όπως ήταν ο Ολυμπιακός και είναι η Ουγγρική Φερεντσβάρος. Ο Γιάννης ζει στην Βουδαπέστη, αγωνίζεται με την ομάδα του στα πρωταθλήματα των Μαγυάρων που διεξάγονται κανονικά μέσα στην πανδημία, αλλά η καρδιά του βρίσκεται στην Ελλάδα και η ψυχή του πονάει για τα δεδομένα που επικρατούν στην χώρα μας όπου έχω και ενάμισι μήνα δεν λειτουργεί τίποτα. Ο Γιάννης, που εκφράζει με τις τοποθετήσεις του τον Σύνδεσμο Ελλήνων πολιστών, ανησυχεί ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση να παραμείνει σε καραντίνα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην χώρα έως τις 7 Ιανουαρίου και τόνισε σε πρόσφατη αναφορά του:

«Τα νέα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Για έναν ακόμη μήνα τίθεται σε καραντίνα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είχαμε την ελπίδα ότι οι προτάσεις και οι προβληματισμοί μας θα εισακουστούν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Σεβόμαστε, τηρούμε και υιοθετούμε τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει οι κυβερνώντες για την προστασία της κοινωνίας. Όμως, όπως έχουν έρθει τα πράγματα στην ελληνική επικράτεια μετά από τις αποφάσεις τον λοιμωξιολόγων, τίθενται πάρα πολλά ερωτηματικά. Γιατί να συνεχίζονται πρωταθλήματα αθλημάτων επαφής, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και να μην συνεχίζονται τα πρωταθλήματα αθλημάτων μέσα στο νερό ή αθλημάτων όπως το βόλεϊ, όπου δεν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στους αντιπάλους; Είμαστε έντονα προβληματισμένοι. Ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει για έναν υδατοσφαιριστή να βρίσκεται έξω από το νερό για δύο ολόκληρους μήνες. Ρώτησε κανείς πως μπορεί να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση αυτός ο αθλητής; Ρώτησε κάποιος εάν κινδυνεύουν να πάνε στράφι οι επενδύσεις κάποιων ανθρώπων στο χώρο από την αρχή της χρονιάς; Ασχολήθηκε κανείς πως θα αμειφθεί ένας παίκτης του πόλο όταν τα σωματεία δεν λειτουργούν τις ακαδημίες τους και δεν έχουν από πουθενά πόρους;».

Ο Γιάννης Φουντούλης φοβάται ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τα επόμενα χρόνια για τον αθλητισμό στην χώρα μας.

«Όλα αυτά θα προκαλέσουν ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ταφόπλακα, δεν μου αρέσει. Όμως τα προβλήματα θα είναι τεράστια και οι συνέπειες ανυπολόγιστες. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους αθλητές να επανέλθουν σε μία φυσιολογική κατάσταση».

Τεράστια – αναπάντητα έως σήμερα – ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι σε όλη την προηγμένη (στο άθλημα της υδατοσφαίρισης) Ευρώπη οι εσωτερικές διοργανώσεις γίνονται κανονικά, την στιγμή που στην χώρα μας απαγορεύονται ακόμη και οι προπονήσεις.

«Ποιος μπορεί επιτέλους από τους ειδικούς που παίρνουν τις αποφάσεις αυτές να μας απαντήσει στο ερώτημα: Πως γίνεται να διεξάγονται κανονικά τα πρωταθλήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί μάλιστα οπου τα κρούσματα είναι αισθητά μεγαλύτερα από ότι στην Ελλάδα και στην χώρα μας να έχει σταματήσει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα;».

Μεγάλη είναι η ανησυχία του Γιάννη και για το μέλλον των Εθνικών μας συγκροτημάτων τα οποία καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν μέρος στα προολυμπιακά τουρνουά.

«Όλη αυτή η ατμόσφαιρα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Οι γυναίκες σε ένα μόλις μήνα και οι άντρες σε δύο καλούνται να εξασφαλίσουν την πρόκριση για την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, όταν η πλειοψηφία των παικτών και παικτριών βρίσκονται σε αγωνιστική απραξία. Πως θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν απέναντι σε παίκτες όπου τα πρωταθλήματά τους γίνονται κανονικά; Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται αστείο ή πολύ μικρό για τους ιθύνοντες, για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά γιατί δε ρωτούν έναν αθλητή που προετοιμάζεται για τέσσερα ολόκληρα χρόνια σκληρά για να πάρει μέρος σε μία ολυμπιάδα; Σε αυτό το επίπεδο η κάθε λεπτομέρεια παίζει τον ρόλο της. Αυτό που ζούμε όμως δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Είναι μια τεράστια διαφορά η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού και ανταγωνιστικών αγώνων. Φυσικά μας έχει δοθεί η άδεια αυτές τις μέρες να κάνουμε προπονήσεις σαν εθνικά συγκροτήματα, όμως κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την προπόνηση με έναν αγώνα. Εύχομαι πραγματικά να μην στοιχίσει ούτε στους άντρες, ούτε στις γυναίκες, αυτή η δεύτερη καραντίνα στον ελληνικό αθλητισμό».

 

Κώστας Κεντέρης: «Οι νικητές είναι εκείνοι που δεν παραιτούνται ποτέ»

Κώστας Κεντέρης: «Οι νικητές είναι εκείνοι που δεν παραιτούνται ποτέ» (pic)

Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης του στίβου Κώστας Κεντέρης περιγράφει με λίγες λέξεις το νόημα του αθλητισμού.

Δεν είναι συχνές οι δημόσιες εμφανίσεις του Κώστα Κεντέρη ο οποίος παρακολουθεί τα πάντα στο στίβο αλλά επιλέγει να μην παίρνει δημόσια θέση.

Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης στα 200μ στο Σίδνεϊ (2000) ζει με την οικογένεια του και ασχολείται με τις επιχειρήσεις του. Κάποιες φορές όμως επιλέγει να “μιλήσει” μέσα από τα social media και να μεταφέρει στις πιο νέες γενιές αυτά που θέλει.

Με τελευταία του ανάρτηση στα social media περιέγραψε με λίγες λέξεις το νόημα του αθλητισμού και ειδικά του πρωταθλητισμού. «Οι νικητές δεν είναι εκείνοι που δεν αποτυγχάνουν ποτέ, αλλά εκείνοι που δεν παραιτούνται ποτέ», έγραψε με νόημα. 

 

“Μύλος” με την αλλαγή ημερομηνιών στο τουρ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο από αγώνα του

Η πιθανή αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής του Αυστραλιανού Όπεν αναμένεται να δημιουργήσει ντόμινο αλλαγών στα υπόλοιπα τουρνουά.

Πολλαπλές αλλαγές στο καλεντάρι της σεζόν 2021 φαίνεται πως θα φέρει η μετάθεση δύο εβδομάδων μετά του Αυστραλιανού Όπεν.

Στις 8 Φλεβάρη, βάσει των τωρινών δεδομένων, θα έχουμε το πρώτο σερβίς για το βασικό ταμπλό του πρώτου Grand Slam του 2021, και αυτόματα αυτό θα φέρει αλλαγές στο ημερολόγιο της σεζόν.

Το πρώτο ερώτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, είναι πού θα γίνουν οι προκριματικοί γύροι.

Φαίνεται πως, λόγω των μεγάλων περιορισμών καραντίνας που έχουν θεσπιστεί, οι προκριματικοί γύροι θα γίνουν σε άλλη…ήπειρο, με επιλογές που έχουν προκριθεί μέχρις στιγμής την Κίνα και τα Η.Α.Ε. ή το Κατάρ.

Το ATP Cup που ντεμπούταρε πέρσι στο καλεντάρι της ATP και συνδιοργανώθηκε από τρεις χώρες είναι στον “αέρα” και, αν τελικά πραγματοποιηθεί (πολύ “χλωμό” αυτό το σενάριο), είναι δεδομένο ότι θα φιλοξενηθεί από μία πόλη μόνο

Η Tennis Australia θέλει οπωσδήποτε να βάλει ένα τουρνουά προετοιμασίας πριν από το Grand Slam και εικάζουμε ότι, σε παρόμοιο σενάριο με αυτό του US Open, η διοργάνωση αυτή θα γίνει στην ίδια πόλη με το ΑΟ, τη Μελβούρνη.

Υπάρχει μια κενή ημερομηνία για το πρώτο τουρνουά της σεζόν στις 4 Γενάρη και έχει ακουστεί το ενδιαφέρον να “πληρωθεί” το κενό από τη διοργάνωση του Delray Beach που κανονικά γίνεται στα μέσα Φλεβάρη!

Τέλος, προς ακύρωση πάει και το Indian Wells με το indoor τουρνουά της Μασσαλίας να θέλει να καλύψει το κενό της εβδομάδας 8-14 Μαρτίου μιας και δεν θα διεξαχθεί στον κανονικό του χρόνο (τον Φλεβάρη).

Κοινώς, το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ένα οργανωτικό…χάος μέχρι, ελπίζουμε , μια κάποια κανονικότητα να επανέλθει…