Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο φέτος – Υπουργείο Εργασίας: Σε ποιους εργοδότες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ

Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών

Οι προ συμπληρωμένες δαπάνες είναι η πιο σημαντική από τις αλλαγές που θα έχει το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2019.

Μετά το άνοιγμα την Τετάρτη το απόγευμα της εφαρμογής για τις φορολογικές δηλώσεις του 2020 ο χρόνος πια μετράει αντίστροφα για την υποβολή των δηλώσεων που δεν έχουν ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές με πέρσι.

Στο βασικό ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν φέτος την άνοιξη 9 εκατ. φορολογούμενοι μέσω Taxisnet, θα εμφανίζονται για πρώτη φορά σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τα στοιχεία αυτά θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τους τρίτους που τα έχουν στη διάθεσή τους (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.λπ.), θα έχουν διασταυρωθεί πλήρως και θα έχουν επαρκώς ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Στόχος της προσυμπλήρωσης των συγκεκριμένων στοιχείων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι να διευκολυνθούν οι φορολογικές αρχές στον έμμεσο προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων χιλιάδων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’ αυτά.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που θα εντοπίζονται με «αρνητικά» ισοζύγια εισοδημάτων-εσόδων και δαπανών θα καλούνται να δικαιολογήσουν τις αρνητικές διαφορές, επικαλούμενοι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές καλύφθηκαν με αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών προερχόμενες από νόμιμα κτηθέντα εισοδήματα και έσοδα ή με άλλους τρόπους, όπως δάνεια ή δωρεές.

Αν δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις διαφορές θα φορολογούνται γι’ αυτές με συντελεστές φόρου εισοδήματος κυμαινόμενους από 22%-45% και επιπλέον θα επιβαρύνονται με πρόστιμα. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί θα παραπέμπονται για έλεγχο με έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος.

Ατομική εκκαθάριση

Ατομική , όπως και το 2019 , θα είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων ακόμη και για ζευγάρια που κάνουν κοινή δήλωση . Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν περίπου 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Από αυτά, τα πέντε εκατομμύρια θα είναι μηδενικά, το ένα εκατομμύριο θα είναι πιστωτικά (δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να πάρει πίσω χρήματα) ενώ τα τρία εκατομμύρια θα είναι χρεωστικά και ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα.

Ενδιαφέρον για άμεση υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως από αυτούς που έχουν λάβει επιστροφή φόρου. Σε περιπτώσεις παντρεμένων, αν ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή και ο άλλος οφείλει να πληρώσει, δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Τα χρήματα της επιστροφής θα πιστώνονται κανονικά και οι πληρωμές από τον άλλο σύζυγο θα γίνονται στον προγραμματισμένο χρόνο.

Το αφορολόγητο

Στην φετινή δήλωση ισχύει ακόμη για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότης το χτίσιμο του αφορολόγητου με ένα ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων . Συγκεκριμένα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 10% του εισοδήματος για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως και 30.000 θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις στο 15% του ετήσιου και για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ θα πρέπει συγκεντρωθούν αποδείξεις στο 20% του ετήσιου εισοδήματος .

Οι προθεσμίες και οι δόσεις

Μετά το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων η προθεσμία μέχρι και την ολοκλήρωση υποβολής του συνόλου των δηλώσεων αναμένεται να μείνει η 30η Ιουνίου

Εκείνο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει είναι ο τρόπος πληρωμής . Τούτο με δεδομένο ότι σε περίπου 2,4 εκ μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχει δοθεί αναστολή στην κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων μέχρι και το τέλος Αυγούστου .

Συνεπώς θα είναι δύσκολο να παραμείνει ως έχει το σύστημα των τριών δίμηνων δόσεων για το φόρο εισοδήματος με τον πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την Τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου .

 

Υπουργείο Εργασίας: Σε ποιους εργοδότες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας

Σε ποιες περιπτώσεις εργοδότες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.200 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Γ. Βρούτση.

Πρόστιμο, ύψους 1.200 ευρώ, θα επιβάλλεται σε εργοδότες στην περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η υπουργική απόφαση προβλέπει την επιβολή του προστίμου των 1.200 ευρώ στις εξής περιπτώσεις:

– Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68).

– Απασχόληση εργαζομένου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

– Απασχόληση εργαζομένου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.