Φοιτητές: Μας διώχνουν από τις εστίες, ενώ μας λένε να «μείνουμε σπίτι»

Αποτέλεσμα εικόνας για foto φοιτητικες εστιες

 

Φοιτητές στο tvxs.gr: Μας διώχνουν από τις εστίες, ενώ μας λένε να «μείνουμε σπίτι»

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται χιλιάδες οικότροφοι φοιτητές, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη λειτουργία όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στο δρόμο εν μέσω της εξαρσης εξάπλωσης του κοροναϊού και με φόντο την μερική απαγόρευση μετακινήσεων.

Φοιτητές μάλιστα περιγράφουν μιλώντας στο tvxs.gr μια κατάσταση απόλυτης ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων σχετικά με το μέλλον τους, κάτι που τους φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

«Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, αλλά θεωρούν την απόφαση ειλημμένη»

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα εκδόθηκε ΦΕΚ με αριθμό  956/21.03.2020, το οποίο στην παράγραφο 4 του πρώτου Άρθρου του προέβλεπε την «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εστιών από τις 25.3 έως και τις 10.4». Κανείς όμως δε φαίνεται να θεώρησε αναγκαίο ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, ενώ οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φοιτητές το ανακάλυψαν τυχαία μέσα από το διαδίκτυο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά φοιτητές που κινητοποιήθηκαν για το ζήτημα, ακόμη και σήμερα Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, σε επικοινωνία που είχαν μεμονωμένα μαζί του, δε γνώριζε καν ότι υπάρχει απόφαση για κλείσιμο των εστιών. «Έπρεπε να του υποδείξουμε εμείς το ΦΕΚ. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Υγείας δηλώνουν αναρμόδιοι, το ίδιο κι ο ΕΟΔΥ, από την Πολιτική Προστασία δε δείχνουν διάθεση να ασχοληθούν με το ζήτημα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτουν πως οι Πρυτανείες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αλλά και οι διοικήσεις των εστιών το αντιμετωπίζουν απλά ως μια ειλημμένη απόφαση.

Όπως και να έχει όμως το ζήτημα, η ουσία παραμένει ότι χιλιάδες φοιτητές είναι αναγκασμένοι μέχρι αύριο Τρίτη να εγκαταλείψουν τις εστίες, καθώς εκτός των άλλων κόβεται και η σίτισή τους με την αναστολή λειτουργίας και των εστιατορίων.

«Παράλογο να μας στέλνουν σε σπίτια, όπου μπορεί να υπάρχουν άτομα από ευπαθείς ομάδες»

Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι φοιτητές είναι τεράστιο, καθώς εκτός της κυβερνητικής ασυνεννοησίας έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαγόρευση μετακινήσεων. Πολλοί από αυτούς δε είναι αναγκασμένοι να μεταβούν σε νησιά, κόντρα στις συστάσεις των ειδικών να αποφεύγονται μετακινήσεις σε περιοχές, όπου το σύστημα υγείας αδυνατεί εκ των πραγμάτων να «σηκώσει» τυχόν έξαρση εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Στο πλαίσιο του “μένουμε σπίτι”, θεωρούμε παράλογο να μας διώχνουν από το σπίτι μας. Αλλά και σαν υγειονομική κατάσταση, θεωρούμε παράλογο να αρχίσουν να φεύγουν χιλιάδες φοιτητές από τα αστικά κέντρα και να μετακινηθούν στην επαρχία, τα νησιά ή οπουδήποτε αλλού. Αρκετοί από εμάς τόσο καιρό μένουμε εδώ, όχι γιατί δε θέλουμε να γυρίσουμε στις οικογένειές μας, αλλά επειδή μπορεί σε αυτές να υπάρχουν άτομα ευπαθών ομάδων, τα οποία δε θέλουμε να υπάρχει έστω και η πιθανότητα να μολύνουμε, καθώς -ας μην ξεχνάμε- ότι κάποιοι από εμάς ως νέοι ενδεχομένως να είμαστε ασυμπτωματικοί» σημειώνουν χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr  οικότροφοι φοιτητές.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται φοιτητές που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, με κάποιες από τις οποίες η χώρα μας έχει διακόψει ήδη τις αεροπορικές πτήσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες,  υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ακόμη ανοιχτές (όπως super market, delivery, κλπ), οι οποίοι μετά τις εξελίξεις θα βρεθούν χωρίς στέγη.

«Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για όλους αυτούς. Μιλάμε για τσουβάλιασμα κανονικό» αναφέρουν μιλώντας στο tvxs.gr αρκετοί φοιτητές.

Σύλλογος Οικότροφων Νέων Εστιών ΕΜΠ: Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε την Κυριακή το απόγευμα και ο Σύλλογος Οικότροφων Νέων Εστιών του ΕΜΠ, στην οποία αναφέρεται:

 

«Οι εστιακοί φοιτητές των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.
Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από αυτούς deliverάδες και εργαζόμενοι στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους? Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας? Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει? Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα? Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
• Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).
Προχωράμε σε :
– Δημοσίευση της απόφασης σε όλα τα ΜΜΕ
-Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία. Απαιτούμε συνάντηση του ΔΣ με την διοίκηση του ΕΜΠ για να μεταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα μας»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*